DSÖ Açiklamasi G7'nin 870 Milyon Doz Asi Hibe Etmesini Memnuniyetle Karsiliyoruz Ama Yetmez

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, G7 ülkelerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin sonlandirilmasi amaciyla ihtiyaci olan ülkelere 870 milyon doz asi hibe edecegini açiklamasini memnuniyetle karsiladigini belirterek, "Ama daha fazlasina ihtiyacimiz var ve bu asilara hizlica ulasmamiz gerekiyor." çagrisinda bulundu.

DSÖ'den yapilan yazili açiklamada, G7'nin, Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi'na (COVAX) dogrudan 870 milyon doz asi bagisi yapacagi ve bu bagisin en az yarisinin bu yil sonuna kadar, kalan kisminin ise 2022'de gerçeklesecegi bildirildi.

G7 ülkelerinin COVAX'a destegini yeniden tasdik ettigi vurgulanan açiklamada, en yoksul ülkelere asi tedarikinde COVAX'in en öncelikli program oldugu belirtildi.

G7'nin kararina iliskin görüslerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Pek çok ülke, su anda vakalarda bir artisla karsi karsiya ama bununla asi olmadan karsi karsiyalar. Hepimiz hayatimizin yarisindayiz ancak bu adil bir yaris degil. Pek çok ülke halen (salginin) baslangiç noktasindan zar zor çikabilmis durumda." ifadelerini kullandi.

Ghebreyesus, G7'nin asi bagisindaki cömert kararini memnuniyetle karsiladigini belirterek, "Ama daha fazlasina ihtiyacimiz var ve bu asilara hizlica ulasmamiz gerekiyor." çagrisi yapti.

Ingiltere’nin ev sahipliginde Cornwall'daki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran'da düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, salginla mücadele amaciyla küresel ölçekte 1 milyar doz Kovid-19 asisinin ihtiyaci olan ülkelere hibe edilecegi belirtilmisti.

Bildirgede, Kovid-19’un kökenlerinin incelenmesi amaciyla DSÖ tarafindan yürütülecek, uzmanlarin liderliginde, seffaf ve bilimsel bir ikinci faz arastirmasinin yapilmasi çagrisinda bulunulmustu.

Kaynak: AA