Günlük 500 Bini Asan Asilamayla Toplumsal Bagisiklama Hedefine Giderek Yaklasiliyor

Kovid19'la mücadele kapsaminda süren asilama programina, son 10 günde avukatlar, müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri, ögretim üyeleri ile üniversite personeli, gida sektörü, berber ve kuaförler, taksi ve dolmus esnafi ile kargo çalisanlari dahil pek çok grup eklendi Ülke genelinde dün 570 bin dozdan fazla asi yapildi, uygulanan birinci ve ikinci doz asi miktarinin 33 milyonu geçmesiyle toplumsal bagisiklama hedefine bir adim daha yaklasildi Süreç, pazartesi 40 yas ve üzeri vatandaslarin asilanmasiyla devam edecek.

AYBÜKE INAL KAMACI - Haziran ayinda yeni birçok grubun Kovid-19 asilama programina dahil edildigi Türkiye'de, dün 570 bin dozdan fazla asi uygulanarak toplumsal bagisiklama hedefi için önemli bir adim atildi.

Ilk Kovid-19 asisi, 13 Ocak'ta Saglik Bakani Fahrettin Koca ile Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine yapildi. 14 Ocak'ta asilama programinin resmen baslamasiyla saglik çalisanlari ilk sirada asilanan grup oldu.

Saglik çalisanlarinin ardindan huzurevi ve bakimevlerinde kalanlar ile onlarin bakimindan sorumlu kisilerin asilanmasina geçildi. Daha sonra sirasiyla 90 yas ve üstündekiler ile 85 yas ve üstündekiler, evlerinde asilanmaya baslandi.

Eczane ve ecza deposu çalisanlari ile eczacilik fakültelerindeki stajyer ögrenciler, 80 yas ve üstündekiler ile 75 yas ve üstündekiler, ocak ayi içerisinde asilama programina dahil edilen gruplar arasinda yer aldi.

Subat ayinda ise sirasiyla 70 yas ve üstündekiler, 65 yas ve üstü ile bu kisilerin 60 yas ve üstündeki esleri, kabine üyeleri ve üst düzey devlet yöneticileri, köy okullarindaki ögretmenler ve ana sinifi ögretmenleri randevularini alarak asilarini yaptirdi.

Saglik Bakanligi, 28 Mart itibariyla asilama sürecinde yeni bir asamaya geçerek 60 yas ve üstündeki vatandaslar ile eslerini asilama programina dahil etti.

Mart ayi içinde ayrica risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalarina, down sendromlular ve immuno supresif tedavi alanlara, riskli meslek gruplari içerisinde yer alan basin karti sahibi gazetecilere asi tanimlandi.

Nisanda ise 55 yas ve üstündekiler, aile hekimlikleri veya hastanelerden randevu alarak asi yaptirmaya basladi.

Muhtarlar, 40 yas ve üstü avukatlar ile saglik çalisanlarinin esleri, tam bagimli, orta düzey ve agir engelli vatandaslar, mayis ayi içinde randevu alarak asilarini oldu.

- Türkiye haziran ayinda asilamada büyük ivme yakaladi

Asi tedarikinin de artmasiyla çok sayida grup, haziranda asilama programina dahil edildi ve Türkiye, asilamada büyük ivme yakalandi. Öncelikle, 1 Haziran itibariyla ikinci asamanin son basamagi kapsaminda, 50 yas ve üzerindekilerin asilanmasina geçildi.

Ayrica son 10 günde yas siniri olmaksizin tüm ögretmenler, müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri, ögretim üyeleri ve üniversite personeli, gida üretim ve dagitim sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalisanlari, berber ve kuaförler, yas kisitlamasi olmaksizin tüm avukatlar, sehir içi ve sehirler arasi ulasim faaliyetlerinde çalisanlar ile taksi ve dolmus esnafi, kargo çalisanlari ile kuryeler asilama programi kapsamina alindi.

Asi programinin üçüncü asamasinda yer alan 45 yas üstündeki vatandaslar, 9 Haziran itibariyla randevu alarak asilarini yaptirmaya basladi.

Süreç, pazartesi günü 40 yas ve üzeri vatandaslarin asilanmasiyla devam edecek ve 18-24 yas araliginda bulunanlara asi hakkinin tanimlanmasiyla sona erecek. Dördüncü asamada ise sirasi geldigi halde asi yaptirmayanlara asi hakki verilecek.

- Günde 500 milyon dozdan fazla asi uygulandi

Ülke genelinde su ana kadar 33 milyon dozdan fazla Kovid-19 asisi yapildi.

Ilk doz asi uygulanan kisi sayisi 19,4 milyona yaklasirken bunlardan 13,6 milyonunun ikinci doz asilari da tamamlandi.

En fazla asinin uygulandigi il, 5,5 milyondan fazla dozla Istanbul oldu. Bu ili yaklasik 2,7 milyon dozla Ankara, 2,2 milyon dozla Izmir takip etti.

Saglik Bakanligi asilama çalismalari kapsaminda, 4 Haziran'da 349 bin 231 olan günlük asilama dozu, dün saat 19.45 itibariyla 578 bin 762'ye ulasti. Böylece, günlük asilama dozunda bir haftada yüzde 65 artis gözlendi.

Uygulanan günlük doz asi miktari, 5 Haziran'da 303 bin 528, 6 Haziran'da 252 bin 720, 7 Haziran'da 358 bin 308, 8 Haziran'da 353 bin 279, 9 Haziran'da 250 bin 462, 10 Haziran'da 557 bin 454 olarak kayitlara geçmisti.
Kaynak: AA