Myanmar'da Ordunun Darbe Karsitlarina Silahli Müdahalesinde Ölenlerin Sayisi 860'A Çikti

Sagaing eyaletinde isyanci silahli grupla Myanmar ordusu arasinda çikan çatismalarda da 10 askerin hayatini kaybettigi öne sürüldü.

Myanmar'da askeri darbeden bu yana ordunun darbe karsitlarina silahli müdahalesi sonucu yasamini yitiren sivillerin sayisi 860'a yükseldi.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusunun (AAPP) raporuna göre, son 24 saatte 2 sivil can kaybi daha dogrulandi.

Toplam can kaybi 860 olarak güncellenirken gözaltindaki kisi sayisi 4 bin 804 oldu, 1936 kisi hakkinda ise gözalti karari bulunuyor.

- Isyanci grubun saldirisinda 10 asker yasamini yitirdi

Öte yandan Sagaing eyaletinde faaliyet gösteren darbe karsiti etnik silahli gruplardan Kani Halk Savunma Gücü ile Myanmar ordusu arasinda 9 Haziran'da çikan çatismalarda 10 askerin hayatini kaybettigi öne sürüldü.

The Irrawaddy gazetesine isim vermeden konusan bir görgü tanidigi, eyalete bagli Kani ilçesindeki Monywa-Kalewa otoyolunda isyancilarin, Myanmar ordusundan 70 kisinin geçtigi bir konvoya pusu kurdugunu aktardi.

Çikan çatismada 10 askerin öldügünü öne süren tanik, en az 10 askerin yaralandigini belirtti.

Myanmar askeri yönetimi ise can kayiplarini dogrulayan açiklamada bulunmadi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Kaynak: AA