Marmaris'te Haftalik Ev Kirasi Ile Anadolu'da Arsa Alinir Hale Geldi

Türkiye’nin gözde turizm kentlerinden olan Marmaris’te kiralik ev bulmak neredeyse imkansiz hale geldi. Ev sahipleri evlerini günlük, haftalik ya da sezonluk kiraya verdigi için Marmaris’te yasayan ya da çalismak için gelenlere ev yok.

Marmaris'te Haftalik Ev Kirasi Ile Anadolu'da Arsa Alinir Hale Geldi
Pandemi döneminde insanlarin kalabalik sehirlerden Marmaris’e akin etmesi ile ev kiralarinda da ciddi degisiklik oldu. Bölgedeki emlakçilardan Çetin Aksu, "Burasi Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri, özellikle pandemi döneminde insanlar daha özel alanlarda tatil yapmak istedigi için haftalik ya da sezonluk ev kiraliyorlar. Bu da ev sahipleri için daha kazançli bir yol oldugu için kiralik ev bulunmasi zorlasiyor’’ diyerek, bazi ev sahipleri geçimini sadece haftalik ya da sezonluk ev kirasi ile sagladigini belirtti.

Uzun dönem kiralamalarda kirasini ödeyemeyen kiracilarin olusturdugu sikintilarla ugrasmak istemeyen ev sahiplerinin bu yöntemi daha karli buldugunu belirten emlakçi Çetin Aksu, evleri günlük ya da haftalik kiraya vermenin daha karli oldugunu ilçedeki imar düzeninden dolayi kiralik ev taleplerinin karsilanmasinda sikinti yasandigini dile getirdi.

Günlük kiralar 500 TL ile 10 bin lira arasinda degisiyor

Marmaris’te aylik ya da senelik ev kiralama dönemi neredeyse bitmek üzere. Ev sahiplerinin evlerini 500 TL’den 10 bin TL’ye çikan rakamlarda günlük olarak kiraya verdigi belirtildi. Bu sartlarda Marmaris’te lüks bir villada 10 gün tatil yapmanin yiyecek ve ulasim hariç bedeli ile Anadolu’nun bir köyünde ya da kasabasinda rahatlikla ev ya da arsa alinabilecegi belirten Emlakçi Çetin Aksu, "Ülkemizde bu fiyatlari verebilecek insanlar tabii ki mevcut. Ancak bazi kisiler tanidik ya da akrabalari ile birleserek ortak tatil yapiyorlar ve bu rakamlar onlar için çok olmuyor" dedi.



Yerlesik yabancilar da evlerini kiralamaya basladi

Çetin Aksu ev kiralama taleplerinin Istanbul, Ankara, Bursa, Izmir gibi büyüksehirlerin haricinde yurtdisindan da yogunluklu oldugunu belirterek, "Yerlesik yabancilar da belgelerini hazirlayip yurt disindan gelen arkadaslarina haftalik ya da aylik kiralama yöntemine basladi.

Günlük ya da haftalik kiralanan evlerin sahipleri Emniyet Müdürlügü’nün belirledigi bir sisteme kayit yaptirmak zorunda. Gelen kiracilar ile ön sözlesmenin haricinde tüm kimlik bildirimlerini emniyet birimlerine bildiriyor böylelikle hem kendisi güvene aliyor hem de evini" diyerek pandemiden sonra Marmaris’te kiralama sisteminde önemli degisiklik oldugunu belirtti.



Dolandiricilara dikkat

Her sektörde oldugu gibi emlak sektöründe de dolandiricilarin olduguna dikkat çeken Aksu, "Geçtigimiz gün bir tanidigim benden haftalik kiralik ev istedi, portföyümde henüz olmadigini belirtince kendi imkanlari ile sosyal medya üzerinden bir villa ilani buldugunu haftalik kirasinin 1400 TL ve Içmeler’de oldugunu söyleyince göndermesini rica ettim. Sosyal medya ilaninda evin fotograflarina bakinca birakin Içmeleri, Marmaris’te böyle bir manzarali ev olmadigini ve dolandirici oldugunu hemen anladim. Ilandaki sahsi aradim ve sahis beni yabanci biri sanarak anlatti, depozit istedi arayacagim dedim ve kapattim. Sonra hemen polisleri arayip bu sahsin dolandirici oldugunu bildirdim. Marmaris’i bilmeyen insanlar çok. Bu adresteki villayi gerçekten var sanip kaparo yollayabilirler. Bu nedenle insanlarin resmi olmayan hiçbir yerden kiralama ya da satin alma isi yapmamasini tavsiye ediyoruz" dedi.

Marmaris’te yasayan vatandaslar yüksek kiralardan sikayetçi olurken geçim derdi ile ugrasirken bir de barinma sorunu yasayacaklarini söylediler.
Kaynak: İHA