Israil Askerlerinin Bati Seria'daki Gösterilere Müdahalesinde Bir Filistinli Hayatini Kaybetti

Nablus'ta Yahudi yerlesim birimlerine karsi düzenlenen gösteriye gerçek mermi ile plastik mermi ve göz yasartici gazla müdahalede bulunan Israil askerleri ilk belirlemelere göre 9 Filistinliyi de yaraladi.

Israil askerlerinin isgal altindaki Bati Seria’nin Nablus kentinde Yahudi yerlesim birimlerine karsi düzenlenen gösteriye müdahalesinde Filistinli bir çocuk hayatini kaybetti, 9 kisi yaralandi.

Filistinli gruplarin çagrisi üzerine, Nablus’un Beyta ile Beyt Decin, Kalkiliya kentine bagli Kefr Kaddum ve Ramallah’in Silvad beldelerinde Yahudi yerlesim birimleri karsiti gösteriler düzenlendi.

Israil askerleri, Bati Seria’nin çesitli yerlerinde düzenlenen bu gösterilere gerçek ile plastik mermi ve göz yasartici gazlarla saldirirken, Filistinliler ise yollarda araç lastikleri yakarak taslarla karsilik verdi.

Filistin Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Nablus’a bagli Beyta beldesindeki olaylarda Israil askerlerinin gerçek mermiyle açtigi ateste bir Filistinlinin hayatini kaybettigi belirtildi.

Açiklamada, hayatini kaybeden Filistinlinin kimligine iliskin henüz bir bilgiye yer verilmezken, ayrica gerçek mermilerle yaralanan 6 Filistinlinin Nablus’taki Rafediya Devlet Hastanesine nakledildigi kaydedildi.

Yerel kaynaklarda yer alan bilgiye göre, hayatini kaybeden kisinin 15 yasindaki Muhammed Said Hamayil adli bir Filistinli oldugu ifade edildi.

Öte yandan Filistin Kizilayindan yapilan yazili açiklamada, ise Rafediya Devlet Hastanesine kaldirilan 6 kisi de dahil Beyta beldesinde 9 Filistinlinin yaralandigi belirtildi.

Açiklamada, Bati Seria’nin çesitli noktalarinda düzenlenen gösterilerde onlarca kisinin de göz yasartici gazdan etkilendigi vurgulandi.

Bati Seria’daki olaylar hala devam ediyor.

- Yasa disi Yahudi yerlesim birimleri ve Ayrim Duvari

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 500 binden fazla Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Filistin'de 2000 yilinda patlak veren Aksa Intifadasi'nin (2. Intifada) ardindan Israil yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Bati Seria ile Israil arasina "Ayrim Duvari" insasina baslamisti. Ayrim Duvari nedeniyle Bati Seria'daki 3 milyona yakin Filistinli, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Israil'e geçemiyor.

Ayrim Duvari ve yasa disi Yahudi yerlesim birimleri insasina karsi her hafta cuma günü düzenlenen protestolara, Israil askerleri gerçek ve plastik merminin yani sira göz yasartici gaz ve bazen tazyikli atik suyla müdahale ediyor.
Kaynak: AA