GÜNCELLEME 2 - Sakarya'da Havai Fisek Fabrikasindaki Patlamaya Iliskin 7 Sanigin Yargilanmasi Sürüyor

Hendek ilçesinde 7 kisinin hayatini kaybettigi, 127 kisinin yaralandigi patlamaya iliskin aralarinda fabrika sahiplerinin de bulundugu 4'ü tutuklu 7 sanigin yargilandigi davada mahkeme heyeti, iki sanigin adli kontrolle tahliyesine karar verdi Aralarinda fabrika sahibi Yasar C'nin de bulundugu diger tutuklu 2 sanigin mevcut hallerinin devamina hükmeden heyet, durusmayi 13 Eylül'e ertelediARA KARAR VE MAHKEMENIN ERTELENMESI EKLENDI.

Sakarya'nin Hendek ilçesindeki havai fisek fabrikasinda meydana gelen patlamaya iliskin aralarinda fabrika sahiplerinin de bulundugu 4'ü tutuklu 7 sanigin yargilanmasi devam ediyor.

Sakarya 1. Agir Ceza Mahkemesince, Ferizli ilçesinde yeni insa edilen cezaevi kampüsündeki salonda görülen durusmada, tutuklu saniklar fabrika sahiplerinden Yasar C. ile Hasan Ali V, Ersan Ö, Asiye A, tutuksuz saniklar Ali Riza Ergenç C, Asli B. ve taraf avukatlari hazir bulundu. Tutuksuz sanik Ahmet Ç. ise durusmaya katilmadi.

Durusma salonu binasi içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince genis güvenlik önlemi alindi.

Durusma salonuna müstekiler, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ve diger izleyiciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri uygulanarak alindi.

Yoklama yapilmasinin ardindan celse arasinda gelen belgeler zapta geçirildi.

Durusmada, ikinci celsede beyani alinamayan müstekilerin kimlik tespitinin ardindan ifadesine basvuruldu.

Müsteki Emel S, beyaninda fabrika volkan bölümünde isçi olarak çalistigini belirterek, "Sol kolumdan yaralandim. Patlama aninda oradaydim, volkan imalatindaydim. Ilk patlamada içerideydim, hiçbir sey göremedim. Ikinci patlamada ancak disariya atabildim kendimi. Sikayetçiyim. Katilma talebim vardir." dedi.

Müsteki Ridvan Y. de fabrikada çalismadigini, patlama günü olay mahalline yakin bir yerlesim yerindeki cami önünde otururken basina cam düstügünü ve yaralandigini belirterek, saniklardan sikayetçi oldugunu kaydetti.

Müsteki Kiymet N. de torpil bölümünde ustabasi olarak görev yaptigini aktararak, "Patlamanin nerede oldugunu görmedim. Ayaklarimdan yaralandim. Sanik Hasan Ali V, yetkiliydi, söz sahibiydi. Asiye Hanim sorumlu müdürdü, bölümleri dolasir uyarilarda bulunurdu. Baski uzun zamandir vardi fakat patlamadan 1 ay öncesinden beri daha fazla baski yapmaya basladilar. Ali Riza Ergenç C, bizden fazla koli çikarmamizi söylüyordu. Sikayetçiyim." ifadesini kullandi.

Müsteki Hülya E. de olay günü volkan bölümünde çalistigini dile getirerek, ilk patlama anini göremedigini, hafif yaralandigini, masanin altina girdigini ve sonra bulundugu bölümden kaçtigini kaydetti.

Müsteki Emine B. de havai fisek bölümünde çalistigini, ilk patlamayi göremedigini belirterek, saniklardan sikayetçi oldugunu anlatti.

- "Isçiler muskalarin isinmasiyla ilgili sikayet ediyorlardi"

Tanik Tugba K. de fabrikada tehlikeli madde güvenlik danismani olarak görev yaptigini anlatti.

Bildigi kadariyla Çin Mahallesi'nde havai fisegin ham maddesinin üretildigini belirten Tanik Tugba K, "Muska ilk defa yapilan bir üründü, yakin tarihte baslamisti. Ne kullanildigina iliskin bir bilgim yok. Isçiler muska üretimi yapilirken sikintilar oldugunu söylüyorlardi, isinmasiyla ilgili sikayet ediyorlardi. Muskalarin disari çikarilip kurutulmak için serildigini birimleri gezerken gördüm." Ifadesini kullandi.

Tanik Ayfer C. de patlama günü izinli oldugunu dile getirerek, "Üretim konusunda emir ve talimatlari saniklar Hasan Ali V. ve Ersan Ö'den aliyorduk. Jelatini ben tek yapiyordum. 1 günde 20 ile 30 koli arasinda yapiyordum. Koku almaya basladim ve Ersan Ö'ye ilettim. Aradan vakit geçince o da kokuyu aldi ve bana sordu, ben de muskalarin koktugunu söyledim. Ersan Ö. lavabolarin koktugunu söyledi. Bir gün paketleme yaparken muska elimi yakti. Çalisanlar da muskalari disari yere serdiler." dedi.

- Iki sanik tahliye edildi

Görüsünü açiklayan cumhuriyet savcisi, bilirkisi heyetinin tanzim edecegi raporun akibetinin ilgili makamdan sorulmasini, tanik Ayfer C. hakkinda yalan tanikliktan suç duyurusunda bulunulmasi talebinin hükümle degerlendirilmesini ve saniklarin tutukluluk hallerinin devamini talep etti.

Söz alan müsteki avukatlari, eksikliklerin giderilerek dosyanin karara çikmasini istediklerini belirterek, saniklarin tutukluluk hallerinin devamini, tutuksuz sanik Ali Riza Ergenç C'nin de tutuklanmasini talep etti.

Söz verilen tutuklu sanik Yasar C, müsteki ve diger saniklarla avukatlarin kendisi hakkindaki iddia ve beyanlarina cevap vererek, "Tutuklulugumun kimseye faydasi yok. Disari çikip magduriyetleri gidermem gerekiyor. Bir an önce çikip toparlamamiz lazim. Cezaevi sartlari çok zor. Önce Allah'a sonra Türk adaletine güveniyorum, takdiri size birakiyorum." ifadesini kullandi.

Söz verilen tutuklu sanik Ersan Ö, Asiye A. ve Hasan Ali V. de suçlamalari kabul etmeyerek tahliyelerini istedi.

Tutuklu sanik avukatlari da müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Asiye A. ve Ersan Ö'nün "yurt disi çikis yasagi" seklindeki adli kontrolle tahliyesine, diger tutuklu saniklarin mevcut hallerinin devamina karar verdi.

Taniklarin dinlenilmesine, kesif talebinin reddine, tanik Ayfer C. hakkinda yalan tanikliktan suç duyurusunda bulunulmasi talebinin hükümle degerlendirilmesine karar veren heyet, durusmayi 13 Eylül'e erteledi.

- Durusma sonrasi avukatlardan açiklama

Müsteki avukati Can Atalay, tahliyelerin dogru olmadigini savunarak karara katilmadiklarini belirtti.

Avukat Gülsen Uzuner de olayda hayatini kaybedenlerin yakinlariyla el ele vererek birlikte hareket ettiklerini ve kendilerini üzmeyecek sonuçlar almayi amaçladiklarini kaydetti.

- Süreç

Sakarya'nin Hendek ilçesi Yukariçalica mevkisinde yaklasik 15 dönüm üzerine kurulu havai fisek fabrikasinda 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasindan duyulan patlamalarda 7 kisi hayatini kaybetmis, 127 kisi yaralanmisti.

Patlamaya iliskin gözaltina alinan aralarinda fabrika sahibinin de bulundugu 5 süpheli tutuklanmis, bir zanli ise adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti.

Kontrollü imha amaciyla Adapazari ilçesi Taskisigi mevkisine getirilen fabrikadaki patlayicilarin 9 Temmuz'da saat 11.35'te kamyondan indirildigi sirada meydana gelen patlamada da 3 asker sehit olmus, 8 jandarma personeliyle kamyon soförü yaralanmisti.

Ilk patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Hendek Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Bassavciligina gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Bassavciliginca aralarinda fabrika sahiplerinin de bulundugu 7 süpheli hakkinda hazirlanan 27 sayfalik iddianame, 1. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Iddianamede, 7 sanigin "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil altisar aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Öte yandan is güvenligi uzmani Asli B'nin geçen celse adli kontrolle tahliyesine karar verilmisti.

Kaynak: AA