İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'nda Konuştu Açıklaması (2)

'Özellikle turizm, tarımsal faaliyetler ve bunun gibi nedenlerle yurt içi hareketliliğin artacağı haziran ayı öncesinde günlük vaka sayılarının 1 Mart öncesi seviyeye çekilmesi hepimiz açısından elzemdir. Yani ramazanı bitirdiğimiz zaman 1 Mart öncesi seviyeye gelmemiz bizim açımızdan mecburidir. Onun için tedbirler ve denetimler bu önümüzdeki süreçte hepimiz açısından büyük önem taşımaktadır' '40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmış olması inanıyorum ki mücadelemizi çok daha rahatlatacak. Yaz sonuna kadar ise yani 20 yaş üzerinin aşılanabilir duruma gelmesi kalıcı başarının hepimiz açısından büyük bir anahtarı olacaktır. Ancak aşıda bu seviyeye gelene kadar salgınla mücadelede en önemli enstrümanlarımız tedbirler ve aynı zamanda denetimlerdir'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'nda Konuştu Açıklaması (2)
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt içi hareketliliğin artacağı haziran ayı öncesinde günlük vaka sayılarının 1 Mart öncesi seviyesine çekilmesi gerektiğini belirterek, "Yani ramazanı bitirdiğimiz zaman 1 Mart öncesi seviyeye gelmemiz bizim açımızdan mecburidir. Onun için tedbirler ve denetimler bu önümüzdeki süreçte hepimiz açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.

Bakan Soylu, İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde kentteki kaymakamların katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul Valiliği Kovid-19 Salgınıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

Soylu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını yönetmenin herkes için yeni bir deneyim olduğunu, ancak geride kalan bir yıllık sürede hem önemli tecrübe biriktirildiğini, hem de dünya ölçeğinde başarılı bir süreç yönetimi ortaya konulduğunu söyledi.

Salgının başlarında küresel düzeyde yaşanan maske, tıbbi malzeme ve yoğun bakım imkanları gibi sorunların Türkiye'de yaşanmadığını belirten Soylu, hatta ülke dışına yardımların ulaştırıldığını hatırlattı.

Ülke içinde tedarik zincirinin aksamasına veya karaborsacılık gibi kamu düzenini bozucu faaliyetlere de hiçbir şekilde müsaade etmediklerine vurgu yapan Soylu, hızlıca organize olarak tedbirleri ve pratik çözümleri yine hızlıca uygulamaya geçirdiklerini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sürecin en başından itibaren 5 milyonu yabancı olmak üzere 88 milyon nüfusa sahip Türkiye'de 4 milyon vaka ve 35 bin 31 ölüm gerçekleştiğine işaret eden Soylu, "Buna karşın nüfusu 83 milyon olan Almanya'da 3 milyon 100 bin vaka, 79 bin 628 ölüm var. 67 milyonluk Fransa'da 5 milyon 100 bin vaka, 99 bin 442 ölüm var. Fransa ile aynı nüfusa sahip İngiltere'de ise 4,4 milyon vaka, 127 bin ölüm var.. Elbette ki Avrupa ülkeleriyle aramızdaki makas, yaklaşık 6 ay önce Türkiye lehine biraz daha açıktı. Aşılamada da dünyada önde gelen ülkelerden biriyiz. Halen 19,9 milyon kişi aşılanmış olup, bunun 12 milyon kişisi 1. doz, geri kalanı ise 2. doz aşıyı olmuş insanlardır. Bunlar Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız veriler çerçevesinde." ifadesini kullandı.

Özellikle son aylarda vaka ve ölüm sayılarında yükselmenin söz konusu olduğuna dikkati çeken Soylu, "Özellikle virüsün yeni varyasyonları, bulaşma hızının artışı bu yükselişin altındaki tıbbi sebeptir. Sosyal sebep ise daha ziyade bir yıllık süreç içerisinde insanların sosyal ve ekonomik hayatlarında yaşanan kısıtlamalar ve buna verilen tepkilerdir. İş yerleri kapanan ya da kısıtlanan insanlar elbette ki bu kayıplarını çok doğal olarak geri almak istiyorlar. Keza sosyal hayatı, gezmesi, tatili ve hareketliliği kısıtlanan vatandaşlarımız da kontrollü normalleşme ve kontrollü sosyal hayat dönemlerinde bu açığı kapatma noktasında bir tavır ortaya koydular. Okulların yanı sıra genç nüfusun hareketliliği arttı ve çok doğal olarak onların bu hareketliliği de evlere de başka bir sirayet vesilesi, başka bir etken oldu." değerlendirmesini yaptı.

1 Mart itibarıyla geçilen kontrollü normalleşme döneminin başından itibaren günlük vaka sayılarında ülke genelinde 7 kat artış yaşandığının altını çizen Soylu, "16 Nisan itibarıyla 100 binlik nüfusa göre günlük vaka sayısı yüzde 75. Son 15 güne oranla da vaka artış hızı yine kısmen yükselmektedir. Tüm ülkedeki günlük yeni vaka sayısının yüzde 33,59'u, entübe hastaların yüzde 38'i, serviste yatan hastaların yüzde 27,4'ü, vefat eden vatandaşlarımızın da yüzde 21'i ne yazık ki İstanbul'da bulunmaktadır." dedi.

- "Tedbirler ve denetimler önümüzdeki süreçte büyük önem taşıyor"

Vaka sayılarındaki bu ciddi artışın durdurulması ve en kısa sürede sürdürülebilir seviyeye çekilmesi amacıyla 13 Nisan tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararla kısmi kapanma tedbirlerinin belirlenerek uygulamaya geçirildiğini hatırlatan Soylu, salgınla mücadelede eldeki en önemli iki unsurun aşılama ve kısıtlamalar olduğunu söyledi.

Halihazırda aşılama faaliyetlerinin devam ettiğini, istenilen etkinliğin elde edilebilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmış olması inanıyorum ki mücadelemizi çok daha rahatlatacak. Yaz sonuna kadar ise yani 20 yaş üzerinin aşılanabilir duruma gelmesi kalıcı başarının hepimiz açısından büyük bir anahtarı olacaktır. Ancak aşıda bu seviyeye gelene kadar salgınla mücadelede en önemli enstrümanlarımız tedbirler ve aynı zamanda denetimlerdir. Özellikle turizm, tarımsal faaliyetler ve bunun gibi nedenlerle yurt içi hareketliliğin artacağı haziran ayı öncesinde günlük vaka sayılarının 1 Mart öncesi seviyeye çekilmesi hepimiz açısından elzemdir. Yani ramazanı bitirdiğimiz zaman 1 Mart öncesi seviyeye gelmemiz bizim açımızdan mecburidir. Onun için tedbirler ve denetimler bu önümüzdeki süreçte hepimiz açısından büyük önem taşımaktadır."

Bakan Soylu, sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında belirlenen saatler, şehirler arası seyahatlere dair düzenlemeler, 65 yaş ve üzeriyle 18 yaş altı için getirilen sokağa çıkma ve şehir içi toplu ulaşım araçlarından yararlanma kısıtlamaları, kamuda uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi metotların devreye alınmasıyla mesai saatlerine dair düzenlemeler, 8. ve 12. sınıflar dışında tüm sınıflarda uzaktan eğitime geçilmesi, bazı iş yerlerinin faaliyetlerine ara verilmesi, yeme-içme yerlerinin masada müşteri kabul etmelerinin engellenmesi, genel kurullar, nikah törenleri gibi etkinliklerin ertelenmesi, sosyal koruma ve bakım merkezlerine ziyaretçi kabul edilmemesi, zincir marketlerde bir haftadan uzun indirimlerin uygulanması gibi unsurlara yönelik denetimlerin sıklaştırılmasını istediklerini belirtti.

Baştan beri şehir içi toplum ulaşım araçlarının bulaşın en sıkıntı verdiği yerler arasında olduğunu ifade eden Soylu, "Maalesef bu konuda hala ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almakta imtina etmektedirler. Türkiye'nin tamamında böyle. Toplu taşımada böyle bir sıkıntıyla hala karşı karşıyayız." dedi.

Soylu, yapılması gerekenin pik saatlerde ulaşım imkanlarının en üst seviyeye çıkarılması olduğunu belirterek, sefer sayılarının artırılması ve nihayetinde temas sayısının azaltılması gerektiğini söyledi.

- Vali Yerlikaya: "Şu anda üçüncü salgının içerisindeyiz"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da İstanbul'un dünyanın 14'üncü büyük metropolü olduğunu söyledi.

İlk vakanın görüldüğü günden bugüne İstanbul'da salgınla mücadelede üç dalga yaşandığını vurgulayan Yerlikaya, "Şu anda üçüncü dalgının içerisindeyiz." dedi.

Zor bir süreçten geçildiğini anlatan Yerlikaya, salgınla mücadelede 13 ayın geride kaldığını, bu süreçte başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm ekiplerin özveriyle çalıştığını ve çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Yerlikaya, Vefa Sosyal Destek Grubunun bu süreçte 1 milyon 50 bin kişiye ulaştığını ifade ederken, filyasyon hizmetlerinin ulaştığı kişi sayısının da 3 milyona yaklaştığını sözlerine ekledi.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay Tayfun Paşaoğlu ile İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık da katıldı.

(Bitti)
Kaynak: AA