Gaziantep'te Çiftçiye 6 Milyon 500 Bin Fide Desteği

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Valilik ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen "Sertifikalı Sebze Fide Dağıtımı Protokolü" kapsamında 4 milyon 300 bin biber fidesi törenle çiftçilere dağıtıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, protokol kapsamında Nurdağı çiftçisine dağıtılan 4 milyon 300 bin fidenin yanı sıra 1 milyon dolma biberi, 1 milyon patlıcan, 125 bin oturak domates ve 75 bin sof yerli oturak domates fidesi diğer ilçelerde dağıtılacak.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, protokolle şehrin gastronomi kimliğini güçlendirmeyi, üretimde verim ve kalite standartlarının korumasının amaçlandığını kaydetti.

Şahin, toplamda 6 milyon 500 bin sertifikalı fide dağıtacaklarını, ilk etabını Nurdağı'ndaki çiftçilere dağıttıklarını belirti.

Toprağın önemine değinen Şahin, Gaziantep'in gelişiminde çiftçilerin katkısına dikkati çekti.

Tarıma ve ihracata dair yapılması gereken her şeyi yapmaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Bugün Avrupa'da tarıma dayalı ihracatta dünyada öne çıkan ülkeler arasında yer alıyoruz. Çiftçiye yönelik desteklerimizi her geçen gün çoğaltarak ilerliyoruz. İhracat rakamlarında gıdaya dayalı alanda en iyilerden bir tanesiyiz. Dolayısıyla bu rakamlara baktığımızda önümüzde uzun bir yolculuk olduğunu görüyoruz. 2014 yılında belediye başkanı olur olmaz, ilk tarım daire başkanlığını kurduk. İlk çiftçilerimize destek için çalışmamızı programladığımızda çiftçilerimiz bu durumu tuhaf karşılamıştı. Yaptığımız işlerde başka nedenler aranmıştı. Ama baktılar ki burada büyük bir duruş ve amaç var. Artık biliyorlar ki çiftçi biziz, biz çiftçiyiz. Biz etle tırnak gibiyiz. Toprak rahatlarsa çiftçi rahatlar, çiftçi rahatlarsa da aile ekonomisi rahatlar. Çiftçi rahatlarsa esnaf rahatlar. Büyük bir ekosistemin önemli bir parçasıdır çiftçi."

Kaynakları verimli kullanmak adına her ilçe için ayrı bir yol haritası çizildiklerini dile getiren Şahin, "Biberle ilgili en büyük endişe şehir milliyetçiliğiydi. Bu biber kimin? Sorusuna cevap vermektense o biberi sahiplenerek çoğaltmak en mantıklı amaç olacaktır. 'Biberin coğrafi işareti benim' dediğiniz zaman bu algınının kazananının olmayacağını göreceksiniz. Bereketli hilalin ortasındayız. Güneş, hava, su ve toprak tarım alanında gerçekleştireceğimiz başarıların yolunu zaten bize açıyor. Bizim yapmamız gereken tek şey birlik olmaktır." ifadelerini kullandı.

Dağıtım törenine, Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Nurdağı Kaymakamı Eşref Akça ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin katıldı.

Kaynak: AA