Niğde'de Memur-Sen, 28 Şubat Mağduriyeti Giderilmeyenlerin Haklarının İadesini İstedi

Niğde'de Memur-Sen üyeleri, 28 Şubat sürecinde mağduriyetleri giderilmeyen kişilerin haklarının iade edilmesini talep etti.

Memur-Sen Niğde Kadınlar Komisyonu Başkanı Sebahat Aşgın, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, milletin iradesinin ve egemenliğinin, çoğunluğu kadın olmak üzere kamu görevlilerinin emeğinin, ekmeğinin, hak ve özgürlüğünün gasbedildiği 28 Şubat sürecinin üzerinden 24 yıl geçtiğini anımsattı.

28 Şubat'ın MGK toplantısının tarihiyle anılsa da 1990'lı yıllarda başlayan bir vesayet süreci olduğuna ve millete bakan yönüyle vahşi bir toplum mühendisliğinin, devlete bakan yönüyle de ülke varlığını talan etme yolsuzluğunun adı olduğuna dikkati çeken Aşgın, şunları kaydetti:

"Milletin içinden çıkan inançlı kadroların iktidara gelmesini hazmedemeyenlerin şuursuz intikam hırsıyla 6 milyon kişi hukuksuz fişlemelerle sakıncalı ilan edildi. Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkum edildi. Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi. Şirketler yeşil sermaye kumpasıyla ekmeklerinden edildi. Bin yıl sürecek iddiasına karşı millet 7 yılda darbecilerin heveslerini kursaklarında koydu. Türkiye'de bir ilk olarak darbecilere ve vesayetçilere yargı eliyle yaptıklarının hesabı soruldu. Darbecilerden 21'i müebbet hapisle cezalandırıldı. Tedricen de olsa vesayet düzeni ve düzenlemeleri bütün yasaklarla birlikte ortadan kaldırıldı. 28 Şubat döneminde ihraç edilen kamu görevlilerinin açıkta geçirdikleri sürelerin çalışılmış sayılmasına, kazanılmış hak aylığında ve emekli müktesebinde değerlendirilmesine yönelik düzenleme yapıldı."

Aşgın, o dönem bir çok kişinin yaşadığı mağduriyetlerin giderildiğini belirterek, ancak hala mağduriyeti sürenlerin bulunduğunu, geçmişteki kayıpların telafi, zararlarının tazmin edilmediğini aktardı.

28 Şubat mağdurlarının haklarını tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarını tazmin etme iradesinin adaletin, aklın, inancın, ahlakın gereği olduğunu vurgulayan Aşgın, "Bu irade, 28 Şubat'ın faillerini mahkum etme iradesinden daha az önemli değildir. Bir tek kişi dahi dışarda kalmaksızın herkesin hakkının tastamam verilmesi için en yüksek düzeyde çaba ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu hassasiyeti göstermek, mazlum ve mağdurlara karşı borcumuz, tarihe ve geleceğe karşı ortak sorumluluğumuzdur." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA