Londra'da Kibris Türkleri, Belediye Önüne Asilan KKTC Bayraginin Indirilmesini Protesto Etti

Ingiltere'de yasayan Kibris Türkleri, 15 Kasim'da Waltham Forest Belediyesi önündeki direge çektikleri Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayraginin, Rumlarin tepkilerinin ardindan indirilmesi emrini veren Belediye Baskani Grace Williams'i protesto etti.

Baskent Londra'daki Waltham Forest Belediye binasi önünde toplanan çok sayida Kibris Türkü, ellerinde KKTC ve Türk bayraklariyla "Adalet istiyoruz", "Elinizi bayragimizdan çekin, kimligimizden çekin", "Biz variz. Kibris Türküyüz", "Irkçiliga hayir" sloganlari atti.

Gösteriye katilan Kibris Türkleri, Belediye Baskani Williams'in da istifasini talep etti.

Protestoya katilanlardan eski Ingiltere Kibris Türk Dernekleri Konseyi Baskani Leyla Kemal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kibris Türklerine karsi yapilan haksizlik ve esitsizligi protesto etmek amaciyla toplandiklarini dile getirdi.

Ingiltere'nin KKTC'yi resmi olarak tanimadigi gerekçesiyle bayraklarinin indirildigini söyleyerek, "Bizim vatanimiz taninmamis olabilir ama bizler Kibris Türkleriyiz. Kendimizi bu sekilde tanimlariz ve bu bayrak bizim kimligimizdir. Hiç kimse bize kimligimizi saklamamizi söyleyemez." dedi.

Bölgede birçok etnik grubun yasadigini ve bu gruplarin bayraklarinin özel günlerde asildigina isaret eden Kemal, Kibris Türklerinin de bayragini dalgalandirmak için talepte bulundugunu ve bu talebin kabul edildigini fakat daha sonra bayragin indirildigini anlatti.

Kemal, KKTC bayragi indirildikten sonra hiçbir sekilde kendilerinden özür dilenmedigini dile getirerek, buna karsilik, bayragin indirilmesi talebinde bulunan kisilerden özür dilendigini aktardi.

Leyla Kemal, "Bu çok büyük bir saygisizliktir. Bayragimizi sürükleyerek sepetin içerisine ambara attilar." diye konustu.

- "Bayragimiz bizim kimligimizdir"

Kemal, diger azinliklara bayrak asma hakki veriliyorsa, Kibris Türklerine de verilmesi gerektiginin altini çizerek, "Bizim bayragimiz bizim kimligimizdir. Bizler variz. Bunu bir sekilde kabul etmeleri gerekiyor. Onlardan özür dilemelerini istiyoruz. Bayragimizin tekrardan yukariya çekilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Bayragin indirilmesi talimatini veren Belediye Baskani Grace Williams'in istifasini istediklerini söyleyen Kemal, haklarini alana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

Kemal, bugün belediye konsey üyelerinin bir toplanti gerçeklestirecegini ve bu toplantida üyelerin Kibris Türklerinin sikayet ve taleplerini dile getireceklerini aktardi.

Olumlu bir cevap beklediklerini söyleyen Kemal, "Eger olumlu cevap alamazsak, bunun arkasi gelecek. Gerekirse her sene buraya gelip protesto edecegiz." dedi.

Kibris Türkleri, 15 Kasim'da KKTC kurulusunun 38. yil dönümü münasebetiyle Waltham Forest Belediye binasi önünde yapilan törenle bayraklarini göndere çekmisti. Törenin ardindan daha sonra görevliler gelerek bayragi indirmisti.

Williams, olaya iliskin yaptigi açiklamada, bayragi indirtmesine Ingiltere'nin KKTC'yi tanimamasini gerekçe göstererek, "Kuzey Kibris bayraginin göndere çekilmesinin yol açtigi durumdan" dolayi Rumlardan özür dilemisti.

- Imza kampanyasi baslatildi

"https://www.change.org/p/resignation-of-grace-williams-leader-of-waltham-forest-council-for-racism" adresinde baslatilan imza kampanyasinda Williams'in Türk karsiti küçük bir irkçi grubun sikayetlerine boyun egdigi belirtildi.

Ingiltere'nin Tibet'i de tanimadigi ancak Williams'in Tibet bayragina izin verdigine dikkati çekilen kampanya metninde, Belediye Baskani'nin Kibrisli Rumlari önceledigi ve özür açiklamasindaki ifadelerin "irkçi ve Islamofobik" oldugu savunuldu.

Artik görevde kalamayacagi kaydedilen Williams'in istifasi istenen metinde, "Ayrica Waltham Forest Belediyesinin, beldede yasayan Kibris Türkü asilli binlerce sakinden özür dilemesini talep ediyoruz. Irkçiligin ve ayrimciligin hiçbir medeni toplumda yeri yoktur." ifadesi kullanildi.

Kampanyada simdiye kadar 2 bin 800'den fazla imza toplanirken, "https://north-cyprus-exists.com/walthamforestcouncil.html" adresinden de Kibrisli Türklerden belediyeye ulasarak sikayette bulunulmasi istendi.

Kaynak: AA