Hazine Ve Maliye Bakanligi Ile Ticaret Bakanliginin Bütçeleri TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati: 'Serbest piyasa, bizim vazgeçilmezimizdir. Serbest piyasa kurallari içerisinde ne kamu yönetiminin ne de reel sektörün, bireylerin, yönetilenlerin farkli sekilde hareket etmesi beklenemez, beklenmemelidir' 'Bu ülke hepimizin. Lütfen manipülatif ve spekülatif hiçbir söyleme izin vermeyelim, dile getirmeyelim' Ticaret Bakani Mehmet Mus: '(eTicaret) Yenilerinin ortaya çikmasina imkan tanimayacak, sektörü domine edecek veya orada bir tekel pozisyonuna çikacak yapilanmalara müsaade etmek istemiyoruz. Bazen idari tasarruf yapacagiz ama kanun gerektiginde TBMM'nin devreye girecegine süphem yok. Bu alani mutlaka düzenlemek istiyoruz'

Meclis Genel Kurulunda, Hazine ve Maliye Bakanligi ile Ticaret Bakanliginin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, bakanliginin bütçe görüsmeleri sirasinda milletvekillerinin sorularini yanitladi.

Nebati, bütçe açigindaki düsüse bagli olarak 2021 yilinda 619 milyar lira olarak öngörülen borçlanma tutarini, 160 milyar lira düsüsle kapatacaklarini tahmin ettiklerini belirterek, 2020 sonunda 36,2 milyar dolar olan döviz cinsi iç borç stokunu da Eylül 2021'de 31,6 milyar dolara düsürdüklerini bildirdi.

Faiz harcamalarinin ekonomi üzerindeki yükünü, faiz harcamalarinin milli gelire orani üzerinden degerlendirmenin daha saglikli olacagina isaret eden Nebati, bu oranin 2002'den bugüne kadar ciddi azalis gösterdigini dile getirdi. Nebati, "Faiz harcamalarinin milli gelire orani, 2002 yilinda yüzde 14,4 olarak gerçeklesmisken, 2021 yilinda yüzde 2,7, 2022 yilinda ise yüzde 3,1 olarak gerçeklesmesi beklenmektedir. Bununla birlikte faiz harcamalarinin vergi gelirlerine orani 2002'de yüzde 85,7 iken, bu oran 2021 yilinda yüzde 17, 2022 yilinda yüzde 19 olarak gerçeklesmesi beklenmektedir." bilgisini paylasti.

Nebati, Türkiye Istatistik Kurumunun (TÜIK) ürettigi istatistiklerin, Avrupa Istatistik Ofisi (Eurostat) ve ilgili diger uluslararasi kuruluslarca belirlenen yöntem, tanim ve kavramlar kullanilarak hesaplandigina dikkati çekerek, bu sekilde uluslararasi standartlar ve normlarda karsilastirilabilir veri üretimi saglandigini anlatti.

Nureddin Nebati, söz konusu kavram, yöntemler ile uygulama sonuçlarinin, yerli ve yabanci kurum, kuruluslardaki uzmanlarin degerlendirmelerine açik oldugu gibi, en ayrintili düzeyde de kamuoyuyla paylasildigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Eurostat tarafindan her yil yayimlanan degerlendirme raporlarinda, TÜIK tarafindan üretilen istatistiklerin AB normlari ile yüksek düzeyli uyumlu oldugu tespiti de yer almaktadir. TÜIK'in asgari ücret hesaplama yöntemi, ülkemizin ekonomik profilini ortaya koymak amaciyla üretim, kamu harcamalari, istihdam düzeyi, imalat sanayindeki kapasite kullanim oranlari, ücretler ve enflasyon rakamlari ile seçilmis bazi göstergelerden olusan veri setinden olusan rapor, her yil oldugu gibi bu yil da olusturularak 7 Aralik 2021 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonuna gönderilmistir."

Bakan Nebati, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, çiftçiye kuraklik nedeniyle destek verilecegini açikladigini animsatarak, çiftçiye daha yüksek tutarda destek vermeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Bakanliginin tasra teskilatinda personel eksikligini gidermek için 2021 yilinda 300 defterdarlik uzman yardimcisi atamasi yapildigini aktaran Nebati, "Diger taraftan 250 defterdarlik uzman yardimcisi ve 115 Hazine avukati alimina yönelik çalismalar da devam ediyor." dedi.

- "Anketlerde Uluslararasi Çalisma Örgütü tanimlari esas aliniyor"

Hazine ve Maliye Bakani Nebati, TÜIK verilerine göre, 2021 yili eylül ayi issizlik oraninin yüzde 11,5, issiz sayisinin 3 milyon 794 bin olduguna isaret ederek, bu verilerin hesaplamalarinda kaynak olarak hane halki isgücü anketlerinin kullanildigini, bu anketlerde de Uluslararasi Çalisma Örgütü tanimlarinin esas alindigini söyledi. Nebati, referans haftasinda bir iste çalismayan ve bir isle baglantisi olmayan, son 4 hafta içinde is arayan ve 15 gün içinde de isbasi yapmasina engel hali olmayan kisilerin issiz olarak tanimlandigini anlatti.

Bakan degisimi dolayisiyla milletvekillerinin daha önceden gönderdikleri yazili soru önergelerinin bir kismini gecikmeli olarak cevaplayacaklari için özür dileyen Nebati, "Daha detayli bilgi talep eden arkadaslarimizi da tüm siyasi parti temsilcilerimizle beraber Bakanligimiza davet ediyorum; lütfen rahat rahat görüselim, konusalim, hep beraber." diye konustu.

Nebati, Türkiye'de can, mal, irz ve inanç güvenliginin vazgeçilmez oldugunun altini çizerek, "Manipülatif söylemleri ciddiye almayalim. Serbest piyasa, bizim vazgeçilmezimizdir. Serbest piyasa kurallari içerisinde ne kamu yönetiminin ne de reel sektörün, bireylerin, yönetilenlerin farkli bir sekilde hareket etmesi beklenemez, beklenmemelidir. Bu ülke hepimizin. Lütfen manipülatif ve spekülatif hiçbir söyleme izin vermeyelim, dile getirmeyelim. Bu ülkede böyle bir sey asla kata, kesinlikle söz konusu olamaz." degerlendirmesinde bulundu.

- "(e-Ticaret) mutlaka düzenlemek istiyoruz"

Ticaret Bakani Mehmet Mus da TBMM Genel Kurulunda, bakanliginin bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularini yanitladi.

e-Ticaretin 2020 yilinda yüzde 66 artarak 226 milyar lira, bu yilin ilk 6 ayinda ise 160 milyar liraya ulastigini, 321 bin firmanin e-Ticaret platformlarinda faaliyet gösterdigini kaydeden Mus, bu sektörün gelisecegini, ancak yenilerin ortaya çikmasina imkan saglamak istediklerini vurguladi.

Ticaret Bakani Mus, söyle devam etti:

"Yenilerinin ortaya çikmasina imkan tanimayacak, sektörü domine edecek veya orada bir tekel pozisyonuna çikacak yapilanmalara biz müsaade etmek istemiyoruz. Bazen idari tasarruf yapacagiz ama kanun gerektiginde TBMM'nin devreye girecegine süphem yok. Bu alani mutlaka düzenlemek istiyoruz. Esnafin ezilmedigi, rekabetçi bir ortamin oldugu, 3 tane e-platform sitesi degil de 3 bin tane olsun, aralarinda rekabet olsun, esnaf istedigi yerde tercih hakkina sahip olsun. Birinde malini satarken diger baska bir yerde, baska bir platformda da yer almasina imkan taniyacak sekilde düzenlemeyi yapmak istiyoruz. Bizim de gündemimizin birinci sirasinda yer aliyor. Bütçe sonrasinda çalismalarimizi daha da yogunlastiracagiz."

Konusmalarin tamamlanmasinin ardindan Hazine ve Maliye Bakanligi, Ticaret Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

TBMM Baskanvekili Nimetullah Erdogmus, birlesimi yarin saat 11.00'de toplanmak üzere kapatti.
Kaynak: AA