'Yanlis Ayakkabi Tercihi Ganglion Kistlerine Neden Olabilir'

Ganglion kistlerinin çogunlukla agrisiz oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Üsen, “Bazi durumlarda kistler, eklem hareketleri ile beraber agriya veya bir sinire basi yaparak uyusmaya ve karincalanmaya sebep olabilir. El ve el bilegini sik kullanan meslek gruplarinda, eklem ve tendonlarda iltihaplanmasi veya romatizmasi olanlarda daha sik görülür. Ayrica ayaktaki ganglion kistlerine özellikle dar ve siki ayakkabi giyen kisilerde daha fazla rastlanir. Bir kisti igne gibi keskin nesnelerle delmeye çalisirsaniz enfeksiyon ve tekrarlama riskini artirirsiniz” dedi.

'Yanlis Ayakkabi Tercihi Ganglion Kistlerine Neden Olabilir'


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Üsen, ganlion kistleri hakkinda açiklamalarda bulundu. Dr. Ögr. Üyesi Üsen, ganglion kistlerinin bir eklemin veya kasin kemige yapisan kismi olan bir tendonun üzerinden köken alan, içi sivi dolu kesecikler oldugunu belirterek, “Bu kistler kas iskelet sisteminin her yerinde görülebilmesine ragmen en çok el ve el bileginde görülür. Tipik olarak el bilegi sirtinda, findik büyüklügünde, sinirlari belirgin, orta sertlikte bir sislik olarak ortaya çikar. Bu keseciklerin içindeki sivi, jöle kivaminda, yapiskan ve seffaf renktedir. Ganglion kistlerinin boyutlari büyüyüp küçülebilmekle beraber boyu 3 santimetreyi bulabilmektedir. Ganglion kistleri iyi huylu kistik tümörlerdir ve kötü huylu olma ihtimalleri yoktur” diye konustu.



"DAR VE SIKI AYAKKABI RISK FAKTÖRÜDÜR"

Ganglion kistlerinin siklikla 15 ila 40 yas araliginda görüldügüne dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Üsen, sözlerine söyle devam etti: "Ganglion kistlerinin kesin sebepleri bilinmemekle beraber olusumlariyla baglantili faktörler vardir. Bunlardan biri eklem veya tendon yaralanmasidir. Yaralanma sonrasi tendon zari veya eklem kapsülündeki küçük yirtiklardan eklem sivisi disari sizar ve kiste sebep olur. El ve el bilegini sik kullanan meslek gruplarinda, eklem ve tendonlarda iltihaplanmasi veya romatizmasi olanlarda daha sik görülür. Ayrica ayaktaki ganglion kistlerine özellikle dar ve siki ayakkabi giyen kisilerde daha fazla rastlanir. Bunun sebebi de ayak bileginin ön kisminda artan sürtünme ve tekrarlayan mikro travmalardir. Ganglion kistlerinin en sik belirtisi yuvarlak veya oval sekilli sisliklerdir. Sislikler siklikla yumusaktir ama uzun zamandir varsa sert de olabilir. Ganglion kistleri çogunlukla agrisizdir. Bazi durumlarda kistler, eklem hareketleri ile beraber agriya veya bir sinire basi yaparak uyusmaya ve karincalanmaya sebep olabilir. Ganglion kistleri genellikle fiziki muayene sonrasi teshis edilebilir. Dogru bir teshis için öncelikle yumusak doku mu kemik çikintisi mi oldugundan emin olmak için röntgen çekilir. Süphe durumunda eklem iltihaplanmasi veya tümör gibi diger hastalik ihtimallerini dislamak için ultrason veya manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri kullanilabilir. Ayrica kist sivisindan örnek alinip laboratuvarda analiz edilmesi de taniya yardimcidir. Bununla birlikte sisligin baska bir hastaligin belirtisi olmadigindan emin olmak için doktorunuza danismak her zaman en iyisidir".

"KIST TAKIP EDILMELI, TELEFON KULLANIMI AZALTILMALI"

Dr. Ögr. Üyesi Üsen, ganglion kistlerinin büyük bir çogunlugunun tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliginden küçülüp kaybolduguna isaret ederek, "Agrisiz ganglion kistlerinin gerileme ihtimali yüksek oldugu için ilk yapilacak sey takiptir. Takipte kistin büyüdügü, eklem hareketini zorlastirdigi veya agriya sebep oldugu görülürse tedavi gereksinimi ortaya çikar. Tedavi seçenekleri arasinda ilk sirada ilgili eklemin splintler ile sabitlenmesi, yangiyi azaltan ilaçlarin kullanimi ve kistin bosaltilmasi yer alir. El ve el bileginde ganglion kisti olanlarda bilgisayar ve telefon kullanim sürelerinin azaltilmasi önerilir. Ayak ve ayak bileginde kisti olanlarda dar ve siki ayakkabi giymemesi, kistin oldugu bölgeye yumusak pedler konulup kiste basiyi azaltmasi önerilir. Kistin bosaltilmasina ve diger tedavilere ragmen tekrarlama durumlarinda ise cerrahi girisimler düsünülebilir. Ganglion kistinin bulundugu bölgeye göre lokal veya genel anestezi altinda cerrahi müdahaleler yapilabilir. Bununla beraber cerrahi müdahaleler sonrasi da tekrarlama ihtimali görülebilir" ifadelerini kullandi.

"EVDE KISTI IGNEYLE DELMEYIN, PATLATMAYA ÇALISMAYIN"

Ganglion kistlerine karsi internette yer alan yöntemlerden uzak durulmasi gerektigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Üsen, “Bir kisti igne veya diger keskin nesnelerle kendiniz delmeye çalismayin. Bu tekrarlama riskini artirir ve ayrica enfeksiyonlara neden olabilir. Kistlerle ilgili yaygin bir yanilgi, onlara büyük bir nesneyle vurmanin onlari patlatacagi veya küçültecegi ve yok edecegidir. Bu yöntem kullanildiginda tekrarlama riski çok daha yüksektir ve kendinizi yaralayabilir veya kist çevresinde enfeksiyonlara neden olabilirsiniz. Evde yapilacak en masum tedavilerden birisi kist üzerine sicak uygulamalardir. Sicak uygulama kist içindeki sivinin yogunlugunu azaltip bu sivinin lenfatik sisteme daha hizli akmasina yardimci olabilir. Internette paylasilan evde yapilan kürlerin hiçbirisinin ganglion kistlerini ortadan kaldirabilecegini veya önleyebilecegini gösteren çalisma yoktur. Ganglion kistlerinin üzerine uygulanan kürler, hiçbir etkisi olmasa dahi kistlerin kendiliginden gerileyebilme ihtimali nedeniyle yaniltici olarak kürlerin etkili oldugunu düsündürebilir. Bu da paylasimlarin ve kullanici yorumlarinin basit kürlerin basarili görünmesine sebep olmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA