Safranbolu'daki Kaya Mezarlari Turizme Kazandirilacak

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde bulunan tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Roma dönemine ait kaya mezarlari turizme kazandirilacak.

Osmanli döneminden kalma han, hamam, cami, çesme, köprü ve konak gibi tarihi degerlere sahip olan, yilda 1 milyon 300 bin yerli ve yabanci turiste ev sahipligi yapan Safranbolu'daki Soganli Vadisi boyunca uzanan daglarda, Roma dönemine ait çok sayida kaya mezarlari ve Erken Bizans dönemine ait yapi kalintilari bulunuyor.

Karabük Valisi Fuat Gürel, ilçeye bagli Üçbölük ve Asagi Güney köyleri sinirlari içinde kalan vadi boyunca uzanan daglardaki kaya mezarlarini inceledi.

Vali Gürel, yaptigi açiklamada, Karabük'ün, dogal güzelliklerinin yaninda tarihi zenginliklere de sahip oldugunu belirtti.

Soganli Vadisi'nde bazi çalismalar yaparak bölgeyi turizme kazandirmayi hedeflediklerini aktaran Gürel, "Çalismalar tamamlandiginda arkeopark olarak ülke turizmine kazandirilmasi amaçlanmaktadir. Özellikle vadinin yamaçlarinda bulunan çok sayida kaya mezari, görülmeye deger kültür varliklari olarak bölgenin tarihi geçmisine isik tutmaktadir." ifadelerini kullandi.

Üçbölük köyünde köy sakini Recai Demirsöz tarafindan Safranbolu Kaymakamligi destekleriyle olusturulan müzeyi de gezen Gürel'e, inceleme sirasinda Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz, Il Jandarma Komutani Albay Garip Gümüs, Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sahin, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yasar Serkal Yildirim ve bazi daire müdürleri de eslik etti.

Kaynak: AA