Bakan Varank Açiklamasi'Savas Konseptlerini Degistiren Sivi Yakitli RAMJET Projesinde Son Safhaya Geldik'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Savas konseptlerini degistiren sivi yakitli RAMJET projesinde son safhaya geldik. Süpersonik hizlarda çalisan bir RAMJET Motor prototipini 2022’de ortaya çikaracagiz” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi'Savas Konseptlerini Degistiren Sivi Yakitli RAMJET Projesinde Son Safhaya Geldik'
TBMM Genel Kurulunda 2022 yili bütçe görüsmeleri Içisleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve bagli kuruluslarin bütçeleri ile devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve bagli kurumlara iliskin milletvekillerine sunum yapti. Varank, Türkiye’nin büyümesinde ikinci çeyrekte yüzde 40, üçüncü çeyrekte yüzde 10 büyüyen sanayinin katkisi oldugunu söyleyerek, “Küreselde yatirimlar düsüyor, sirketler küçülüyor olsa da, Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde görülmemis bir yatirim dönemini yasiyoruz. Bakiniz bu yilin ilk on ayinda 9 bin 441 tesvik belgesi düzenleyerek, 184 milyar liralik yatirimin önünü açtik. Birileri israrla görmek istemese de, üreterek büyüyen Türkiye hedefine milli ve güçlü sanayimizle kararlilikla ilerliyoruz” ifadelerini kullandi.

2021 yilinda sanayi sicil sistemine kayitli isletme sayisi 160 bine ulasti.

Bakan Varank, 2021 yilinda sanayi sicil sistemine kayitli isletme sayisinin 160 bine ulastigini belirterek, "Sadece bu yil küçük sanayi esnafindan büyük isletmelere kadar 15 bin yeni tesis Türkiye’de üretime basladi.

10 milyar liralik yatirimla 21 bin insanimiza ekmek kapisi olan 18 sehirdeki 168 fabrikanin açilisina bizzat ben katildim. Yilbasindan bu yana dünyada grafeni seri üretebilen on ülkeden biri olmamizi saglayan tesisi Ankara’da kim açti? Biz açtik. Türkiye’nin ilk ve tek sitrik asid tesisini Adana’da kim açti? Biz açtik. Avrupa’nin en büyük ip ve iplik fabrikasini Tokat’ta kim açti? Biz açtik. Ana muhalefet partisinin sanayiden anladigi nedir? CHP’li Datça Belediyesi’nin yaptigi sanayi heykeli. Böyle heykeller yaparak sanayiye, sanata destek olunmaz” dedi.

Ihracatta büyük bir basari yakalayarak, 12 aylik ihracatin 220 milyar dolari astigini hatirlatan Bakan Varank, “Salgin sokunun ardindan istihdamda esi benzeri görülmemis gelismelere sahitlik ediyoruz. Pandeminin basindan beri sanayide kayitli istihdam SGK verilerine göre, yaklasik 700 bin artarak, 4 milyon 700 bine yükseldi. 700 bin istihdam artisi ne demek biliyor musunuz? 56 Erdemir, 150 Kardemir, 20 Arçelik, 50 Ford Otosan fabrikasi demek. Sizin çilgin projeniz var ya, issizligi bitirmek için. Muhtarlarin yanina özel kalem müdürü vermek. Türkiye’de 50 bin civarinda muhtar var. Hepsine birer özel kalem müdürü atasaniz 50 bin istihdam olur. Iste son 1,5 yilda sanayi istihdamindaki artis, sizin bu vizyoner projenizden 14 kat daha fazla” seklinde konustu.

Türkiye’nin otomobil projesinin devam ettigini kaydeden Bakan Varank, “Sadece elektrikli araç üretmekten çok daha fazlasi olan bu projeyle otomotiv endüstrisinde yasanan büyük dönüsümde yerimizi aldik. Batarya, sarj ve otonom araç teknolojilerinde mevcut kapasite ve yetkinliklerimizi gelistiriyoruz. Elektrikli araçlarin kalbi olan bataryaya yönelik dünya-devi FARASIS ile yapilan is birligi sayesinde yakin zamanda Gemlik’te bir batarya fabrikasinin temeli atilacak” seklinde konustu.



"Bir gün CHP’lilerin de bu kürsüye çikip özgür iradeleriyle konusabilmelerini temenni ediyorum”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’in TOGG’un direksiyonuna geçtigini ve fabrika genel müdüründen bilgi aldigini hatirlatan Bakan Varank, “Ben o gün iktidar-muhalefet ayirmaksizin bu deneyimi yasayan tüm vekillerimizin, TOGG’a gururla baktiklarin görüp mutlu olmustum. Ancak görüyorum ki kameralarin karsisina geçince, is degisiyor. Neden degisiyor biliyor musunuz? Mahalle baskisi yüzünden. Mahalle baskisi sebebiyle gerçekleri konusamadiginizi biliyorum. Bir gün CHP’lilerin de bu kürsüye çikip özgür iradeleriyle konusabilmelerini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

"TOGG sayesinde iste ürettigimiz katma deger, iste Milli Teknoloji Hamlesi"

Araç kamerasini gösteren Bakan Varank, “Sürücünün yorgunlugunu görüntü isleme teknolojisiyle tespit ederek sürüs güvenligini saglayan bir yüksek-teknoloji ürünü. Bu kamerayi üreten firma KOSGEB’in destegiyle 2 genç girisimci tarafindan kuruldu, TÜBITAK’in destekleriyle de büyüdü. Simdi ürettikleri bu kamerayi TOGG kullanacak. Eger TOGG’un fikri mülkiyet haklari bize ait olmasaydi, Türk mühendislerinin gelistirdigi bu kamerayi böyle bir araca entegre edemezdik. TOGG’a otomotiv endüstrisini dönüstürecek proje derken kastettigimiz de bu. TOGG sayesinde iste ürettigimiz katma deger, iste Milli Teknoloji Hamlesi. Üstelik, Bilisim Vadisi’nde gelistirilen tek otomobil TOGG da degil. Bir Uzakdogu ülkesinin Milli Otomobil Projesi, su anda Bilisim Vadisi’ndeki Türk mühendislere emanet edilmis durumda” diye konustu.

Bilisim Vadisi’ndeki AirCar uçan araba projesinin ortaklarindan birinin Isbankasi oldugunu söyleyen Varank, “Belki de Türkiye’nin ilk uçan arabasi bu projeden çikacak. O yüzden muhalefet ederken tutarli olmak lazim. AK Parti’ye muhalefet edeyim derken, vizyoner mühendislerimize, onlarin kabiliyetlerine, hayallerine kast etmemek lazim. Aman ha! Simdi ben bunu açikladim diye gidip o projeyi de Devrim Otomobilinde oldugu gibi baltalamaya çalismayin” seklinde konustu.



"Uzayda atesleyecegimiz hibrid roket motorunun testlerini sürdürüyoruz"

Bakan Varank, Türkiye’nin Milli Uzay Programi çalismalarinin devam ettigini belirterek, “Türk mühendis ve teknisyenlerinin tasarladigi araçla Ay’a sert inis yapma hedefine yönelik çalismalarimizi hizlandirdik. Uzayda atesleyecegimiz hibrid roket motorunun testlerini sürdürüyoruz. Türkiye Uzay Ajansi’nin asil misyonu Milli Uzay Programi’ndaki projelerin koordinasyonunu saglamaktir. Bu kapsamda belirledigimiz hedeflere yönelik çalismalar, 1,9 milyar liralik bütçeyle yatirim programina dâhil edildi” ifadelerini kullandi.

"Sabahleyin bir fabrikayi gezdik, dünyada 2. büyük fabrika. Bunu yapan Çorum ve Çorumlular"

Bakan Varank sunlari kaydetti:

“’Sabahleyin bir fabrikayi gezdik, dünyada 2. büyük fabrika. Bunu yapan Çorum ve Çorumlular. Dolasiyla Çorumlulara ve Çorum’a sükran borçluyuz. Böyle bir onur, böyle bir büyüklügü Türkiye’ye kazandirdigi için’. Bu övgülerin sahibi kim biliyor musunuz? CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu. Peki bu övgüleri hangi firma için söylüyor? Bakanligimizin; Teknopark muafiyetlerinden, yatirim tesviklerinden, Ar-Ge ve Tasarim Merkezi desteklerinden faydalanan KOSGEB’le, TÜBITAK’la Ar-Ge Projeleri yürüten ve bu destekler için Bakanligimiza mütesekkir oldugunu her firsatta ifade eden bir degirmen makinasi üreticisi için. Ayni Kiliçdaroglu daha iki gün önce bu kürsüye çikip ‘Bu bütçede sanayiciye destek yok’ diyordu. Kiliçdaroglu zannediyor ki bu isler öyle kendi kendine oluyor.”

Bakan Varank hava-hava füzeleri GÖKDOGAN ve BOZDOGAN’in atisli testlerine basladiklarini söyleyerek, “Seri üretime geçtigimizde, bu teknolojiye sahip 7 ülkeden biri olacagiz. Savas konseptlerini degistiren sivi yakitli RAMJET projesinde son safhaya geldik. Süpersonik hizlarda çalisan bir RAMJET Motor prototipini 2022’de ortaya çikaragiz. Dogalgaz hatlarindaki arizalari tespit etmek için TÜBITAK’la gelistirdigimiz ROBOT-GÖZ’ü Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne teslim ettik. Böylelikle dünyada bu teknolojiyi kendi imkanlariyla gelistirebilen iki ülkeden biri olduk” dedi.

Kaynak: İHA