ABD'li Senatör, Biden'a Rusya'nin Ukrayna Tehdidine Karsi Nükleer Silah Seçenegini Önerdi

ABD’nin Mississippi Senatörü ve Silahli Kuvvetler Komitesi Üyesi Cumhuriyetçi Roger Wicker, ABD Baskani Joe Biden’in Ukrayna’yi tehdit eden Rusya’ya karsi nükleer silah dahil her türlü askeri seçenegi masaya koymasi gerektigini söyledi.

Rusya’nin Ukrayna sinirina yakin bölgelere askeri yiginak yapmasi Washington’u kaygilandirmaya devam ediyor.

Cumhuriyetçi Senatör Wicker, söz konusu kriz üzerine Biden’in, Rusya Devlet Baskani ile yaptigi görüntülü görüsmeye iliskin Fox News televizyonuna açiklamalarda bulundu.

Putin’in askeri yiginagi pazarlik unsuru olarak da kullanabilecegini belirten Wicker, ancak Rus liderin daha önce 2008’de Osetya Savasi'nda ve 2014’te Kirim’in ilhakiyla Bati dünyasini sasirttigini ifade etti.

Wicker, Biden’in Putin’e ABD’nin kararliligini gösterdigini umdugunu kaydederek Ukrayna’da 200 ABD askerinin oldugunu ancak bunlarin egitim amaciyla orada bulundugunu dile getirdi.

ABD’nin elindeki seçeneklere iliskin degerlendirmelerde de bulunan Wicker, NATO’nun dogu kanadina askeri yiginak yapilabilecegine ve gerektigi takdirde "askeri adim" atilmasina destek verecegini vurguladi.

"Askeri adimdan" kastinin ne olduguna iliskin bir soruya ise Wicker, su ifadeleri kullandi:

"Askeri adim, Karadeniz’e gemilerimizi konuslandirip Rusya’nin askeri kapasitesinin üzerine yikim yagdirmak anlamina gelebilir. ABD askerlerini sahaya indirmek olabilir, bunu masa disinda birakmamak gerektigine inaniyorum. Ayni zamanda ilk taarruz için nükleeri de seçeneklerin disinda birakmamaliyiz. Bunun olabilecegini beklemiyorum ama bu seçenegi masadan kaldirmamak gerekir. Baskan'in her seyin masada oldugunu söylemesi gerekir."

ABD yönetimi, uzun süredir Rusya’nin askeri yiginak konusunda niyetini açiklamasi gerektigini ifade ediyor.

Biden yönetimi, Rusya’nin Ukrayna’ya girmesi durumunda "agir bedeller ödeyecegi" konusunda Moskova’yi uyarmisti ancak söz konusu bedelin "askeri bir bedel" olmasi beklenmiyor.

Kaynak: AA