TBMM, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Ile Gençlik Ve Spor Bakanliginin 2022 Yili Bütçeleri Genel Kurulda Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanliginin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

Genel Kurul görüsmelerinin birinci turunda TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Kamu Denetçiligi Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Sayistay, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlügü, Maden ve Petrol Isleri Genel Müdürlügü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Arastirma Kurumu, Ulusal Bor Arastirma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Arastirma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun 2022 yili bütçeleri ele alindi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ile Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, milletvekillerinin sorularini yanitladi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, elektrik dagitim sirketlerinin yaptigi yatirimlara herhangi bir ödeme ya da finansman saglanmadigini, EPDK'nin sadece bütçeyi onayladigini ve tarifelere yansitildigini söyledi.

Yapilan yatirimlarin kaliteye etkisine iliskin Dönmez, "Bunlar, abone basina ölçülmüs dakika cinsinden kesinti süreleri. 2018'de bin 379 dakika, 2019'da bin 246 dakika, 2020'de ise ilk 6 ayda 515 dakika olarak ölçülmüs. Giderek bir iyilesme söz konusu." dedi.

Paris Iklim Anlasmasi'nin Meclis'ten oy birligiyle geçtigini hatirlatan Dönmez, tüm kamu kurumlarinin iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda bir eylem plani hazirligi içerisinde oldugunu belirtti.

Her bakanligin "karbon nötr" hedefine dönük eylem plani hazirladigini bildiren Dönmez, "Cumhurbaskanimiz, 2053 yilinda karbon sifir hedefini koydu. Bu kapsamda karbondioksit salimini nötrlememiz gerekiyor. 2020 yili verilerini dikkate aldigimizda, Türkiye'de 506 milyon ton karbondioksit salimi var. Bunun yaklasik 84-85 milyon tonluk kismini yutak alanlarimizda yutabiliyoruz. Agirlikli ormanlik alanlar. Demek ki önümüzde kat etmemiz gereken ciddi bir mesafe var." diye konustu.

Türkiye'de kömürden elektrik üretiminin payinin yaklasik yüzde 30 oldugunu anlatan Dönmez, dünya ortalamasinin yüzde 36 oldugunun altini çizdi.

Bakan Dönmez, 2053'e kadar karbon nötr hedefi dogrultusunda kömür basta olmak üzere bir çikis yapilacagini anlatarak, yakittaki iyilestirme teknolojilerinin bu sonucu degistirebilecegini, bunu yakindan takip ettiklerini söyledi.

DEDAS'in uygulamalari nedeniyle çiftçilerin magdur edildigine iliskin gelen elestirilere Dönmez, "Özellikle yaz aylarinda, sulama sezonunda, biz de sirketle görüserek bunlari mümkün mertebe ertelemeye, çiftçinin borcunu vadelendirmeye dönük çalismalarimiz var." açiklamasini yapti.

- "Seçilmislik-atanmislik türküsü tutturdunuz gidiyorsunuz"

Gençlik ve Spor Bakani Kasapoglu, CHP Grup Baskanvekili Engin Altay'in "nezaket dersi" vermeye kalkarken kullandigi ifadeleri kinadigini belirterek, "Misliyle bunlari iade ediyorum. Elbette her söylenen söze verilecek cevabimiz var. Nezaket dersi vermeye kalkarken de kullandiginiz ifadeleri, kamuoyunun takdirine birakiyorum." dedi.

"Seçilmislik-atanmislik türküsü tutturdunuz gidiyorsunuz." diyen Kasapoglu, "Basvuran her ögrenciye kredi veriyoruz. 2002'den bu yana faydalanan ögrenci konusunda 9 kat, yapilan ödeme tutarinda ise 14 kat artis sagladik. 500 bine yakin ögrenci bizden burs aliyor. Sigorta girisi yapilana kadar da kredi alan ögrencilerimizden geri ödeme talep etmiyoruz. 2 yil boyunca hiç talep etmiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kasapoglu, son süreçte kampüslere yurt yapma sürecini hizlandirdiklarini belirtti.

Konusmalarin tamamlanmasinin ardindan TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

TBMM Baskanvekili Haydar Akar, birlesimi yarin saat 11.00'de toplanmak üzere kapatti.

Kaynak: AA