Pentagon, Rusya'nin Ukrayna Sinirina Yiginagini Artirdigini Açikladi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nin Ukrayna sinirina yakin bölgelere askeri yiginagini artirdigini ancak burada halen çatismanin kaçinilmaz olmadigini savundu.

Günlük basin toplantisinda sorulari yanitlayan Kirby, ABD Savunma Bakani Austin'in gün içerisinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley ile ABD Avrupa ve Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutani Orgeneral Tod Wolters'in da dahil oldugu üst düzey bir toplantida, Ukrayna sinirinin yakinlarindaki Rus askeri yiginagini ele aldigini söyledi.

Kirby, "Görmeye devam ettigimiz sey, yeni kabiliyetlerin getirildigidir. Baskan Putin, ülkesinin batisina ve Ukrayna'nin çevresine ek askeri kabiliyetler getirmeye devam ediyor." dedi.

Yarin, ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda bir telefon görüsmesi gerçeklestirilecegine isaret eden Kirby, Austin'in halen diplomasi ve liderligin söz konusu krizde fark yaratacagina inandigini kaydetti.

Sözcü, "Burada çatismanin kaçinilmaz olduguna inanmiyoruz. Halen en iyi sonuca varmak için diplomasiye yer ve zaman var." degerlendirmesinde bulundu.

Kirby, Ukrayna'ya ek askeri yardimlar veya ülkedeki Amerikan askeri destek birlikleri hakkinda ise bilgi vermekten kaçindi.

- Ekvator Ginesi'ne "Çin" uyarisi

Çin'in Ekvator Ginesi'nde kalici askeri üs kurma niyetine iliskin haberleri de degerlendiren Kirby, Ekvator Ginesi'nin bagimsiz bir ülke olarak buna karar verecek merci oldugunu belirtti.

Ancak Sözcü, diplomatik kanallardan Ekvator Ginesi'ne Çin'in o ülkede üs kurmasi konusunda kaygi duyduklarini ilettiklerini kaydetti.

Kriby, Çin'in birçok Afrika ülkesini tehdit ederek kendi ulusal güvenlik menfaatlerini bu vesileyle ilerletmeye çalistigini ifade etti.

Kaynak: AA