'Omicron Hafif Geçiyor'a Güvenmeyin

Tüm dünyada vaka sayilarinin artmasina neden olan ve diger varyantlara kiyasla daha bulasici bir mutasyon olan omicron varyanti uzmanlari endiselendiriyor.

'Omicron Hafif Geçiyor'a Güvenmeyin
Geçen seneki kisitlamalarin bu sene uygulanmamasi nedeniyle yilbasi kutlamalariyla ilgili uyarida bulunan Academic Hospital Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Türkan Özer, “Iki doz asi yüzde yüz koruyucu degil. Lütfen kendinizi korumaya devam edin” dedi.

Özellikle omicron varyanti nedeniyle vaka sayilarinin hizla arttigina dikkat çeken Türkan Özer, “Herkes kendi sosyal kisitlamasini kendi uygulasin, bilinçli davranarak, kendi önlemlerinizi mutlaka alin” uyarisinda bulundu.

Korunma kurallarini unutmayin

“Yilbasi gecesinde asilariniz tam olsa dahi koronavirüse karsi kendinizi korumaya devam etmelisiniz” diyen Özer, “Sevdiklerinizle bir araya gelecekseniz, herkesin asili oldugundan emin olun ve çift doz asinin koruma oraninin yüzde 30 civarinda kabul edildigini unutmayin. Yeni varyanta karsi asilarin etkisini tamamen kaybettigini söyleyemeyiz, bu yüzden kendimizi korumak için tedbirlere devam etmeliyiz. Bu durumu panik yasamadan kendimize hatirlatmaliyiz ve mümkün mertebe evimizde kalmaya çalismaliyiz” seklinde konustu.

Tekrar kisitlamalarin gündemde olmadigini belirten Özer, su uyarida bulundu: “Ülkemizde kisitlamalar gündemde olmasa da Avrupa’da bazi ülkeler tedbirler almaya basladi.

Tek bir gecede tedbirleri elden birakmak, günlerce izolasyon altinda tutulmaniza neden olabilir”.

Iki doz asiya ragmen çok bulasici

Özellikle Covid-19 asilarinin yayginlasmasinin ardindan toplumda bir rahatlama olduguna ve korunma kurallarina karsi yeterince özen gösterilmemeye baslandigina dikkat çeken Dr. Özer, bu durumun vakalarin daha da artmasina neden oldugunu belirterek, “Asilarin vücutta sagladigi bagisiklik sayesinde, vücut virüsle karsilastiginda ona karsi gelebiliyor, durduramasa da direniyor. Doz sayisi arttikça sagladigi antikorlar sayesinde asililar enfekte olduklarinda genel olarak hastaligi çok hafif geçiriyorlar. Üçüncü doz ise yogun bakim ihtiyacini ve ölüm oranlarini azaltiyor. Ancak yeni varyant omicron, en azi iki dozu asisi olanlari, daha önce enfekte olmuslari bile kolayca enfekte edebiliyor” dedi.

Omicron’un diger varyantlara kiyasla herkeste daha hafif bir hastalik olusturacagina dair inancin yanlis oldugunun altini çizen Özer, “Omicron’un hafif atlatilmasinin sebebi, kisilerin daha önce virüse bir sekilde maruz kalmasi veya asili olmalarindan kaynakli olabilir. Asisiz kisilerde yatis veya ölüm istatistikleri kesinlesmedikçe net konusamayiz” dedi.

Omicron varyasyonunun simdiye kadar ortaya çikan tüm varyantlari geçerek Türkiye dâhil olmak üzere tüm dünyada baskin varyant oldugunu vurgulayan Özer, “Dünyanin her yerinde vaka sayisinda rekorlari kirilirken önlemlerinizi almadan hareket etmeyin. Bu, sadece yilbasi gecesi için degil her gün için geçerli bir kural. Kapali alanlarda çift maske veya N95 gibi profesyonel maskeler kullanmaya çalisin. Bu virüsü durdurmak ancak asilari tam yaptirmak, maske takmaya ve hijyen kurallarina uymaya devam etmekle mümkün olacak” dedi.

Kaynak: İHA