KMÜ'lü Ögrencilerden Ismail Haci Tekkesine Ziyaret

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yili faaliyetleri yilin son günlerinde de hiz kesmeden devam ediyor.

KMÜ'lü Ögrencilerden Ismail Haci Tekkesine Ziyaret
KMÜ Yunus Emre ve Hosgörü Ögrenci Toplulugu tarafindan Ismail Haci Tekkesi’ne ziyaret gerçeklestirilerek ’Yunus Emre’nin Izinde’ konulu faaliyet düzenlendi.

Ziyarete, Topluluk Danismani ve KMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim Görevlisi Kemal Kabasakal ile ögrenciler katildi.



"Bizim Yunus bir deryadir"

Ögretim Görevlisi Kemal Kabasakal, ziyarette ögrencilere ’Yunus Emre’ hakkinda bilgilendirmeler yapti. Ögretim Görevlisi Kabasakal, "Yunus Emre’nin dedesi Mogol zulmü nedeniyle Horasan’dan göç ederek, Karamanoglu Beyliginden satin aldigi, bulundugumuz bu arazide bir zaviye (tekke) kurmustur. Diger göç eden din âlimlerinin de burada kalmasi ile büyük bir tekke olusmustur. Yunus Emre iste bu mekânda; Hicri 640-Miladi 1240 tarihinde Seyh Ismail Haci Tekkesinde dogmustur. Yunus Emre, sehir merkezinde bulunan ve 1320 tarihinde tüm dini büyükler gibi kendi adina olusturulan bir zaviye-caminin oldugu yere yapilan türbede meftundur. Bu sartlari tasiyan tek mekan Karaman’dadir. Yunus Emre adina cami, tekke, vakif arazileri ve isletmelerin bir arada oldugu tek sehir de Karaman’dir" dedi.

Ögretim Görevlisi Kabasakal konusmasina söyle devam etti: "Bizim Yunus bir deryadir ve eserlerinde siradan kelimeler kullanmamistir. Özellikle Allah, kelam, tasavvuf, seriat, sevgi ve ilim gibi konularda kullandigi terimler, kavramlar ve anlamlar iyi bir egitim sonucu kazanilan birikimlerdir. Yunus, ilk egitimlerini burada âlim olan dedesi ve diger din âlimlerinden almistir. Yunus Emre’nin halk tarafindan sevilme ve sahiplenme nedenlerinden biri de siirleri ile nasihatlerini Türkçe yazmasidir. Yunus Emre, ’sevgi’ kavramina yeni bir anlam zenginligi kazandirarak, sevgiyi dile getirirken sinir tanimamistir. Yunus sevgi ve bilgi dünyasini, bütün zenginlik ve güzellikleriyle bize sunabilmistir. O, bu basariyi yakalarken Türkçenin güzelligini, mutasavvif olmanin inceliklerini, sair olmanin sihrini bir araya getirmistir. Bu üç unsur onu Bizim Yunus olarak yüzyillara mührünü vuran bir temsilcimiz yapmistir. Iste bu sebeple biz Yunus’u, yüzyillarin ötesinden çaglayip gelen bir pinar olarak görüyor ve ondan kana kana içmek istiyoruz."

Ögrenciler Ismail Haci Tekkesi’nde yapilan bilgilendirmenin ardindan sehir merkezinde bulunan Yunus Emre Türbesi’ni ziyaret etti.
Kaynak: İHA