Fatih, Kanuni Ve Yavuz Sondaj Gemileri'ne Yeni Bir Sondaj Gemisi Daha Geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Fatih, Kanuni ve Yavuz Sondaj Gemileri’ne yeni bir sondaj gemisinin daha ekleneceginin müjdesini verdi. Bakan Dönmez, “Hedefimiz 2023 yilinin ilk çeyreginde Karadeniz gazini vatandasimizla bulusturmak" dedi.

Fatih, Kanuni Ve Yavuz Sondaj Gemileri'ne Yeni Bir Sondaj Gemisi Daha Geliyor
Filyos Limani’nda bakim ve onarim çalismalari devam eden Yavuz Sondaj Gemisi’nden Karadeniz’deki faaliyetlerine devam eden Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri’nin yani sira Batman’daki sondaj çalismalarina canli baglanti yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez yeni müjdelerin haberini verdi. Bakan Dönmez, 2022 yilinda dördüncü sondaj gemisinin daha filoya dahil edilecegini açiklayan Bakan Fatih Dönmez, "Önümüzdeki yilini Mayis ve Haziran ayi gibi bir gemiyi daha filomuza katacagiz. Bu üç gemiye bir kardes daha gelecek insallah" dedi.



"2020’de büyük bir kesfe imza atildi"

Bakan Dönmez, 2020 yilinda açiklanan 405 milyar metreküplük dogalgaz kesfiyle büyük bir kesfe imza atildigini hatirlatarak, "Insallah önümüzdeki yil daha basarili daha bereketli bir yil olur hepimiz için. Geçtigimiz yil da 2020 yilini kastediyorum. Büyük bir kesfe imza atilmisti. Agustos ayinda açiklamistik. 405 milyar metreküplük Fatih Sondaj Gemisi’nin kesfi. Bu yil da Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük kesif olmustu. Akabinde Kanuni Sondaj Gemimiz kuyu akis testlerine baslamisti. Türkali-2’yi bitirdiler basarili bir sekilde. Su anda Türkali-1’in yakma testleri devam ediyor. Sahada arkadaslarimi görüyorum" diye konustu.



Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çikacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Filyos Limani’nda bakim ve hazirlik çalismalarini sürdüren Yavuz Sondaj Gemisi’nin 2022 yilinin Subat ayi ortalarinda Karadeniz’deki ilk seferine çikacagini açikladi.

Bakan Dönmez, Fatih, Kanuni ve Yavuz Sondaj Gemileri’ne 2022 Mayis ayinda yeni bir sondaj gemisinin daha dahil edileceginin müjdesini verdi. Dönmez, "Gördügünüz gibi gayet alevli bir gece. Yilbasinin anlamina bir yerde uygun. Neredeyse Karadeniz gazi ’artik beni serbest birakin’ dercesine yaniyor. Allah’a hamdediyoruz. Sizlere de tesekkür ediyoruz. Bu gün belki de ailelerinizden uzaktasiniz. Filyos’ta Yavuz Sondaj Gemisi’nde onlar da çok yakin bir gelecekte önümüzdeki yilin Subat ortalarinda Karadeniz’deki ilk seferine çikmis olacak. Gerekli hazirliklar yapiliyor. Karadeniz’de üç sondaj gemimiz faaliyetlerine devam edecek. Fatih Sondaj Gemisi agirlikli olarak sondajlari yaparken Kanuni Sondaj Gemimiz de açilan kuyularda test islemlerine, tamamlama islemlerine devam edecekler. Yavuz Sondaj Gemisi de yine is planina uygun olarak test ve yeri geldiginde sondaj yapma imkani var. Bu gemilerin her türlü imkani ve donanimizi söz konusu. Önümüzdeki yilini Mayis ve Haziran ayi gibi bir gemiyi daha filomuza katacagiz. Bu üç gemiye bir kardes daha gelecek insallah" diye konustu.



MTA Oruç Reis Akdeniz’de faaliyetlerine devam ediyor

Bakan Fatih Dönmez, "Barbaros Hayrettin Pasa sismik arastirmalara bu arada devam ediyor. Karadeniz bölgesinde. MTA Oruç Reis de Akdeniz’de devam ediyor. Ben tekrar Kanuni Sondaj Gemisi’nde çalisan kardeslerime mutlu seneler diliyorum. Allah kazadan beladan korusun" diyerek Kanuni Sondaj Gemisi’ndeki kuyu akis testi çalismalarini canli baglanti ile takip etti.

"Yaptiginiz fedakarligin tüm Türkiye farkinda"

Fatih Sondaj Gemisi’ne canli baglanti ile baglanan Bakan Fatih Dönmez, "Su anda siz görev basindasiniz. Ailelerinizden uzaktasiniz ama bir yerde bunlar milli görev. Yaptiginiz fedakarligin tüm Türkiye farkinda. Bu gün TBMM Enerji Komisyonu Baskani Ziya Altunyalduz bizlerle beraber. Meclisimiz KIT Komisyonu Baskani Mustafa Savas bey bugün bizleri yalniz birakmadilar. Onlarin da selamlarini iletiyorum. Üzerimde bir selam daha var. Cumhurbaskanimiz selamlarini ve iyi dileklerini iletmemi istedi" diye ifade etti.



Türkali-7’de 2 bin 789 metrede sondaj çalismalari sürüyor

Canli baglanti ile Bakan Dönmez’e bilgi veren Fatih Sondaj Gemisi heyeti, "Su anda Türkali-7 kuyusunda 2 bin 789 metrede sondaj faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yaklasik 25-30 gün daha Türkali-7 kuyusunda sondaj faaliyetlerimizi devam ettirecegiz" ifadelerine yer verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Karadeniz’de çalismalarini sürdüren Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri’nin ardindan Batman Toytepe-5 sondaj kuyusuna canli baglanti gerçeklestirdi. 2017 yilinda kesfedilen sahada 6 kuyudan sonra yedinci kuyu için çalismalarin sürdügü belirtildi. Yatay sondaj kuyusunda 3 bin metrenin tamamlanmasinin ardindan kuyunun üretime alinacagi ifade edildi.

"Sakarya Gaz Sahasi’na komsu alanda kesif amaçli sondajin hazirligi içerisindeyiz"

Açiklanan dogalgaz kesiflerinin yani sira 2022 yilinin ilk çeyreginde Sakarya Gaz Sahasi’na komsu alanda kesif amaçli sondajin hazirligi içerisinde olduklarinin müjdesini veren Bakan Dönmez, "Bizim alanda tatil mevhumu pek yok. Milletimizin hizmetindeyiz. Bildiginiz gibi 2020 yilinda Tuna-1 kuyusunda ilk kesfimizi açiklamistik. 405 milyar metreküplük. 2020 yilinda derin deniz sondajlarinda dünyada gerçeklestirilen en büyük kesfi yapmistik. Kayitlara öyle geçmisti. 2021 yilinda Haziran ayinda Cumhurbaskanimiz halkimiza yeni bir müjde vermisti. Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük. Bu bölgelerde üretim kuyularina devam ediyoruz. Su anda 9. kuyuyu açiyoruz. Nasipse insallah önümüzdeki yilin ilk çeyreginde Sakarya Gaz Sahasi’na komsu alanda daha kesif amaçli sondajin hazirligi içerisindeyiz. Öyle ümit ediyorum ki 2022’de benzer bir müjdeyi halkimizla paylasmis olacagiz" diye konustu.



"Deniz tabanina yerlestirilecek borular Italya’da üretiliyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, karada da BOTAS’in ana dogalgazi iletim hattina baglamak için çalismalarini sürdürdügünü ve 2022 yilinin ilk yarisinda dogalgaz iletim borularini deniz tabanina yerlestirilmesiyle alakali çalismalari baslatacaklarini söyledi.

Bakan Dönmez, borularin Italya’da üretiminin sürdügünü hatirlatarak söyle devam etti:

"Kuyu açma islemleri devam ederken karada da su anda Karadeniz gazini isleyecek tesisin çalismalari devam ediyor. Onlar da suratle basladilar. Hedefimiz bildiginiz gibi 2023’ün ilk çeyreginde Karadeniz gazini vatandasimizla bulusturmak. BOTAS’da ana iletim hattina baglamak için onlar da gerekli hazirliklarini, projelerini yaptilar. Ihale süreçleri devam ediyor. O da is planina uygun olarak ilerleyecek. Bu arada tabi biz aslinda borularin siparisini vermistik onlar su anda üretiliyor Italya’da. Önümüzdeki yilin belki ilk yarisinda dagitim hattinin deniz tabanina yerlestirilmesiyle alakali çalismalarimizi da baslatmis olacagiz. Biliyorsunuz yaklasik 170-180 km’lik baglanti hattimiz var su altinda. Hedefimiz önümüzdeki yilin sonuna kadar yetistirmek" seklinde konustu.



"Kastamonu-Ordu’daki sismik arastirmalar sürüyor"

2026 itibariyle maksimum üretim seviyesine ulasmayi hedeflediklerini ifade eden Bakan Fatih Dönmez, "Barbaros Hayreddin Kastamonu-Ordu açiklarinda sismik arastirmalarina devam ediyor. O verileri analiz ettikten sonra orada da eger olumlu degerlendirme sonucuna varirsa benzer sekilde kesif amaçli sondaji orada da planliyoruz. Bati Karadeniz’de Amasra sahasinda da bir kuyu açtik kesif amaçli. Orada da dört kuyuya çikmak gibi hedefimiz var. Ilk etapta on kuyuyu tamamlayip üretime almayi amaçliyoruz. Günlük yaklasik 10 milyon metreküplük üretim planimiz var. 2026 itibariyle de maksimum üretim seviyesine de ulasmayi hedefliyoruz. Muhtemelen 40-50 arasinda kuyu açmis olacagiz. O tarih itibariyle baktigimizda Türkiye’de kullanilan gazin üçte birini bu bölgeden üretir hale gelecegiz. Baska bir ifadeyle Türkiye’de konutlarda tüketilecek gazin tamamini Karadeniz’den üretme imkanina kavusacagiz. 25 yil süreyle. Yeni kesifler oldukça rakamda, miktarda artmis olacak. Gaz Türk halkiyla bulustugunda öncelikle halkimiz kazançli çikacak sonra devletimiz kazançli çikacak. Herkesin kazançli çikacagi güne dogru yaklasiyoruz" diyerek yeni müjdelerin haberini verdi.

"Karadeniz’in bir nevi altini üstüne getiriyoruz"

Yerli insan kaynagi ve yerli ekipman konusundaki çalismalar hakkinda bilgiler aktaran Bakan Fatih Dönmez, "Geri sayim basladi.

TPAO zaten ilk oturdugumuz andan itibaren kronometreyi baslatin dedik. Içinde bulundugumuz Yavuz Sondaj Gemisi hemen hemen ayni teknik özelliklere sahip. Son derece modern gemiden bahsediyoruz. 2-3 yil içerisinde TPAO bu operasyonlari büyük oranda insan kaynagiyla yapabilecek seviyeye gelmis oldu. Yüzde 65-70 seviyesinde yerli insan kaynagimizi buralarda çalistirmis oluyoruz. Yerli ekipman konusunda da ciddi girisimlerimiz var. Sakarya Gaz Sahasi’ndaki gazi üretmeye basladigimizda belki dünya tarihinde iki üç rekora imza atmis olacagiz. Bir bu kadar derin denizde gaz sahasinin gelistirilmesini en kisa sürede yapmis olacagiz. O açidan son derece önemli. Karadan uzakligi açisindan baktigimizda da belirledigimiz tarihte gazi karaya getirirsek o da tarihe geçecek yeni rekor olacak. Karadeniz’in bir yerde altini üstüne getiriyoruz. Dogusundan batisina kadar kendi yetki alanimizda bu isleri yapacagiz. Tabii Türkiye Petrolleri buradaki bilgisini artirdikça baska ülkelerden de aslinda çalisma teklifler aliyorlar. Zaman zaman bize kadar intikal eden teklifler var. Önceligimiz Karadeniz olmakla birlikte vakit firsat buldukça diger projelere destek vermeye çalisacagiz. Ben bu duygu ve düsüncelerle yeni yilinizi kutluyorum. Yine önümüzdeki yilda da yeni müjdeleri sizlerle paylasmak dilegiyle, hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Tüm vatandaslarimizin da yeni yilini kutlamak istiyorum. Özellikle içinden geçtigimiz zor süreçlerde özellikle Covid’le yogun bir mücadele söz konusu. Insallah 2022 yilinda da bu hastaliktan da kurtulmus oluruz" diye sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA