Dogal Afetlerde Hayat Kurtaran Mehmetçik Olasi Çig Düsmesi Olaylarina Da Hazir

Erzurum Il Jandarma Komutanligi Jandarma Arama Kurtarma timleri, Palandöken Dagi'nda arama kurtarma köpekleri desteginde tatbikat yapti Mehmetçigin karla kapli 3 bin metre rakimda yaptigi tatbikatta, senaryo geregi çigin meydana geldigi bölgeye getirilen özel egitimli arama kurtarma köpegi 'Güz' çig altinda kalan yaraliyi 45 saniyede buldu.

SELAMI KÜÇÜKOGLU - Dogal afetlerde hayat kurtaran Il Jandarma Komutanligina bagli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, olasi çig olaylarina müdahale etmek için hazir bulundugu Palandöken Dagi'nda egitimlerini sürdürüyor.

Sel, deprem ve çigi gibi dogal afetlerde arama kurtarma çalismalarina katilarak hayat kurtaran JAK timleri, yurt genelindeki kayak merkezlerinde de kayak severlerin düsüp yaralanmasi, kaybolmasi, telesiyejde mahsur kalmasi gibi olaylarda yardimina kosuyor.

Bu tür olaylara hazir olmak amaciyla egitimlerini aksatmayan JAK timleri, yilin büyük bölümü karla kapli olan Dogu Anadolu'da kayak merkezlerindeki tedbirlerinin yani sira çig olaylarina karsi da hazir bekliyor.

Erzurum Il Jandarma Komutanligina bagli JAK timleri, bu çerçevede, görev yaptiklari Palandöken Dagi'nda tatbikat yapti.

En yüksek tepesi 3 bin 200 rakimla Ejder Tepesi olan Palandöken Dagi'nin 3 bin metre rakiminda tamamen karla kapli engebeli bir alanda gerçeklestirilen tatbikata, JAK timlerinin yani sira özel egitimli arama kurtarma köpegi "Güz" de katildi.

Hava sicakliginin sifirin altinda 15 dereceyi buldugu sogukta gerçeklestirilen tatbikatta, senaryo geregi dagin vadi kismindaki yamaçta meydana gelen çig felaketi sonrasi bir kadinin kar kütleleri altinda kaldigi yönünde ihbar alan timler, zaman kaybetmemek için kar motorlari ile hizlica bölgeye geldi.

Karla kapli alanda saatteki hizi 140 kilometreye ulasan kar motorlariyla çig düsen alana ulasan ve yanlarinda dedektör köpek "Güz" de bulunan timler, senaryo çerçevesinde çig bölgesinde genis güvenlik önlemi alarak "hayat koridoru" olusturdu.

- "Hassas burun" çig altinda kalan kadini 45 saniyede buldu

Çig düsen alana getirilen "hassas burun" Güz, yine senaryo geregi bölgeyi koklayarak kar altinda kalan yarali kadini 45 saniyede buldu.

Güz'ün, kadinin kar altinda kaldigi alani patileriyle kazmaya baslamasi ve havlamasiyla hizlica bu alana gelen JAK timleri, çig kürekleriyle dikkatli sekilde kari temizleyerek, yaklasik 1 metre derinlikteki yarali kadina ulasti.

Çig altindan çikarilinca bilincinin açik olup olmadigi kontrol edilerek boyunluk takilan yarali kadin, sedyeye alindi.

Ekipler, daha sonra bir süre yamaçtan sedye ile tasidiklari yarali kadini, yine senaryo çerçevesinde bu daglik alanda yol bulunmamasi sebebiyle kar motorlarinin arkasina bagladiklari sedyeyle 112 Acil Servis ekiplerinin ambulansla geldigi alana ulastirdi.

JAK timleri, arama kurtarma tatbikatinin ikinci bölümünde ise çig altinda baska bir kisinin olup olmadigini tespit etmek amaciyla özel çubuklarla kar altinda arama yapti.

Çigin geldigi ve yaralinin olabilecegi alana kirmizi flama diken ekipler, uzun çubuklarla kar kütlelerine sonda vurarak yaklasik 30 metrekarelik alani taradi.

Süpheli gördükleri veya sondayla yapilan kontrollerde kar altinda bir cismin bulanabilecegi ihtimali olan yerler çig kürekleriyle açilip kontrol edildi.

- Egitimlerini sürdüren Mehmetçik, olasi dogal afetlere hazir bekliyor

JAK Tim Komutani Astsubay Basçavus Fatih Tas'in koordinesinde, bölgede özel çubuklarla sonda vurarak adeta santimetre santimetre arama yapan timler, çig altinda kalan baska birinin bulunmamasi sebebiyle arama çalismalarini sonlandirdi.

Timler, kar altindan yarali çikartilan kadinin esyalarini da alandaki yetkilere teslim etti.

Benzer egitimlerini sürdürerek dogal afetlere her daim hazir bekleyen JAK timlerinin tatbikati gerçegini aratmadi.

Tatbikata katilan JAK timlerinin olay yerine intikali ve sonrasinda yaptiklari arama kurtarma çalismalari, AA ekibince drone ile görüntülendi.
Kaynak: AA