Ulastirma Ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan, Bursa'da Konustu Açiklamasi

'Avrupa yollarinda birbirine dijital olarak baglanabilen tasit sayisinin 2025 yilinda 69 milyona ulasmasi bekleniyor. Önümüzdeki süreçte öyle görünüyor ki sirketler baglantili, otonom paylasimli ve elektrikli araç vizyonunda birbiriyle yarisacaklar' 'Insallah önümüzdeki dönemde en yüksek yerlilik oranina ulasacak sekilde 5G'ye geçecegiz. 5G teknolojisi mevcut kablosuz iletisim teknolojilerinin üzerinde azaltilmis gecikme, artirilmis güvenlik, daha yüksek veri aktarimi gibi performans iyilestirmeleri getirecek'

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, "Avrupa yollarinda birbirine dijital olarak baglanabilen tasit sayisinin 2025 yilinda 69 milyona ulasmasi bekleniyor. Önümüzdeki süreçte öyle görünüyor ki sirketler baglantili, otonom paylasimli ve elektrikli araç vizyonunda birbiriyle yarisacaklar." dedi.

Sayan, Müstakil Sanayici ve Isadamlari Derneginin (MÜSIAD) 104. Genel Idare Kurulu Toplantisi kapsaminda kentteki bir otelde düzenlenen "Otomotiv Teknolojileri ve Yan Sanayisinde Yesil Dönüsüm" konulu panelin ikinci oturumunda konustu.

Ülkelerin ekonomik büyümesi ve güçlenmesinin hem üretim hem de hizmet sektörlerinin birlikte büyümesiyle gerçeklesen bir durum oldugunu belirten Sayan, özellikle Türkiye'de bu iki ana sektörün üretim tarafindaki en önemli kollarindan birini otomotiv endüstrisinin olusturdugunu anlatti.

Küresel ekonomi içinde toplam büyüklügü 4,5 trilyon dolari asan otomotiv sektörünün dünya ekonomisinin yaklasik yüzde 5'ini olusturdugunu dile getiren Sayan, Türkiye'nin yillik 1,5 milyona ulasan otomotiv üretim potansiyeliyle dünyada 15, Avrupa'da ise 4'üncü durumunda bulundugunu kaydetti.

Türkiye'nin ihracat lideri otomotiv sektörünün varligini ve basarisini sürdürebilmesindeki kritik esigin ise yesil dönüsüm, dijital dönüsüm ile yeni nesil teknolojilere hizla uyum saglamaktan geçtiginin altini çizen Sayan, söyle konustu:

"Yaptigimiz yatirimlarla biz bunu gerçeklestiriyoruz. Otomotiv sektörünün en çok etkilesimde bulundugu sektörlerin basinda ise benim de sorumlu oldugum bilgi ve iletisim teknolojileri sektörü geliyor. Son yillarda siklikla duymaya basladigimiz 'bagli araçlar', 'akilli araçlar', 'otonom araçlar' gibi çok sayida kavram bilgi ve iletisim sektörünün otomotiv sektörüne adeta hediye ettigi kavramlar. Bir sekilde bu dönüsümü sekillendiren temel güçler ise dijitallesme, yapay zeka, büyük veri gibi yeni teknolojiler. Avrupa yollarinda birbirine dijital olarak baglanabilen tasit sayisinin 2025 yilinda 69 milyona ulasmasi bekleniyor. Önümüzdeki süreçte öyle görünüyor ki sirketler baglantili, otonom paylasimli ve elektrikli araç vizyonunda birbiriyle yarisacaklar."

- "5G teknolojilerimizi gelistirmek için var gücümüzle çalisiyoruz"

Otomotiv sektöründe özellikle son yillarda yazilimin donanimin önüne geçmeye basladigina isaret eden Sayan, araçlarin her geçen gün daha da akillandigini vurguladi.

Bakan Yardimcisi Sayan, yapilan bir arastirmaya göre, 2020 yilinda 54 milyar dolar büyüklügünde olan bagli araçlar piyasasinin 2025 yilinda 166 milyar dolara ulasacagini, elektrikli araç piyasasi büyüklügünün de 2027 yilinda 802 milyar dolara çikacaginin öngörüldügünü dile getirdi.

Iklim degisikligiyle mücadele için atilacak her adimin istihdam, temiz hava, teknolojik gelisim gibi faydalari da beraberinde getirdigini vurgulayan Sayan, "O nedenle sadece elektrikli araçlari degil, bu araçlarin üretiminde, montajinda, nakliyesinde insanlara sunulmasi noktasinda kullanilan her türlü ara ürün ve hizmetin de yesil dönüsümden en yüksek oranda istifade edilmesini önemli buluyoruz." diye konustu.

Sayan, özellikle akilli ulasim sistemlerinde mobil teknolojilerin çok yogun sekilde kullanilacagini belirterek, söyle devam etti:

"Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in baslattigi Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, Ulastirma ve Altyapi Bakanimizin güçlü destegiyle yerli ve milli 5G teknolojilerimizi gelistirmek için var gücümüzle çalisiyoruz. 5G'ye giden yolda donanim, yazilim ihtiyaçlarina yerli ve milli imkanlarla cevap vermek amaciyla uçtan uca yerli ve milli 5G haberlesme sebekesi projesinin ilk fazini 2021 mart ayinda lansmanini yaptik ve prototipleri ürettik. Insallah önümüzdeki dönemde en yüksek yerlilik oranina ulasacak sekilde 5G'ye geçecegiz. 5G teknolojisi mevcut kablosuz iletisim teknolojilerinin üzerinde azaltilmis gecikme, artirilmis güvenlik, daha yüksek veri aktarimi gibi performans iyilestirmeleri getirecek."

Toplantiya, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: AA