Çankiri'daki Tas Mescit'te 96 Yil Sonra Sema Gösterisi Yapildi

Anadolu'nun ilk hadis medreselerinden ve en eski sifahanelerinden biri olarak bilinen Çankiri'daki Tas Mescit içindeki mevlevihanede 96 yil sonra sema gösterisi gerçeklestirildi.

Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Çankiri Karatekin Üniversitesi ile Çankiri Yazarlar ve Sanatçilar Dernegi (ÇAYASAD) tarafindan düzenlenen etkinlikte, 1925'te tekke ve zaviyelerin kapatilmasindan sonra Tas Mescit içindeki mevlevihanede ilk meali-yi sema (anlatimli sema mukabelesi) düzenlendi.

Program öncesi ÇAYASAD Baskan Yardimcisi Yüksel Arslan, Tas Mescit'in tarihi hakkinda katilimcilara bilgi verdi.

Çankiri tarihi adina önemli bir olaya sahitlik ettiklerini belirten Arslan, "Tarih 1235, Alaaddin Keykubat dönemi, Cemalettin Ferruh Çankiri Valisi ve bulundugumuz yerde darüssifa insa ediliyor. 1242'de darülhadis insa ediliyor. O günden bugüne kadar hem darülhadis hem darüssifa maddi manevi olarak Çankiri kültürüne hizmet ediyor. 1450’li yillara geldigimiz zaman ise Candaroglu Kasim Bey zamaninda burasinin bedene sifa bir mekan olmasinin yani sira ruhlara da bir sifa olmasi hasebiyle mevlevihaneye dönüsüyor." dedi.

Tekke ve Zaviye Kanunu ile mevlevihanenin kapatildigini anlatan Arslan, 96 yil sonra 570 yillik gelenegin "yeniden dirilisi" için bir araya geldiklerini kaydetti.

Konusmanin ardindan Tasavvuf, Irfan ve Meydan Meskleri Toplulugu tarafindan meali-yi sema ayini icra edildi.

Programa Vali Abdullah Ayaz, AK Parti Grup Baskanvekili ve Çankiri Milletvekili Muhammet Emin Akbasoglu, AK Parti Çankiri Milletvekili Salim Çivitcioglu, Belediye Baskani Ismail Hakki Esen, Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ile davetliler katildi.

Kaynak: AA