Bulgaristan'da Seçim Sonrasi Parlamentoda Ilk Oturum Yapildi

Bulgaristan’da 14 Kasim’da yapilan erken genel seçimlerin ardindan olusturulan 47. Dönem Parlamentosu ilk oturumunu yapti.

Ulusal marsin okunmasi ve yemin töreni ile baslayan oturumun basinda 240 üyeli mecliste temsil bulan 7 siyasi partinin liderleri birer konusma yapti.

Parlamentoda 67 sandalye ile en büyük gruba sahip Degisime Devam (PP) partisinin es baskani Kiril Petkov, mecliste reformcu diger 3 siyasi güçle en kisa zamanda bir koalisyon hükümeti kurmak üzere müzakerelerini sürdürdüklerini söyledi.

Petkov, "Gelecek hafta basinda koalisyon mutabakati imzalanacak, hafta sonuna dek ise olusturacagimiz kabinenin yapisi belli olacak." dedi.

Bir haftadir süren koalisyon görüsmeleri kapsaminda iç ve dis politikayi ilgilendiren meselelerde önemli ölçüde görüs birligine varildigini belirten Petkov, bu maddelerde koalisyon ortaklarinin mutabik kaldigi 180 sayfalik program belgesinin onaylanmasinin beklendigini anlatti.

Geçmisteki parlamentolarda yer alan milletvekillerinin isini düzgün yapmadiklarini savunan Petkov, sözlerini söyle sürdürdü:

"2 milyon vatandas yurt disina kaçmis bulunuyor. Seçim kampanyasi sirasinda karsilastigimiz gözü yasli yaslilar bize 'gençlerimizi memlekete geri getirin' diye dert yandilar. Yaslilarimizin yüzde 40’i yoksulluk sinirinda yasiyorlar. Siyasetçilerimizin açgözlülük, bencillik ve kaygisizligi bizleri buralara getirdi. Yolsuzluklara karsi sifir tolerans gösterme ve adalet sisteminin çalisir hale getirmenin zamani gelmistir."

Yeni parlamentoda 34 sandalye ile üçüncü en büyük grup haline gelen, üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) lideri Mustafa Karadayi, ülkede yapilan son erken genel seçiminin polisin yarattigi korku ortaminda gerçeklestigini söyledi. Karadayi, polisin vatandaslara denetimsiz baski uyguladigini, bu tavrin 1989 yilina dek ülkedeki eski komünist rejiminin Türk ve Müslümanlara karsi acimasiz asimilasyon baskisini andirdigini kaydetti.

Karadayi, ülkenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ile mücadelede basarisiz kaldigina da isaret ederek, "Son 3 ayda virüsten ölen vatandaslarin sayisi ülkemizin 2. Dünya Savasi'ndaki insan kaybini asti." dedi.

Ilk oturumunun sonunda yapilan oylamada PP’nin adayi olarak gösterilen 34 yasindaki hukukçu Nikola Minçev parlamento baskanligina seçildi.

Kaynak: AA