Beyaza Bürünen Ovacik'ta Köylüler Hayvanlarini Kar Üstünde Besliyor

Tunceli'nin Ovacik ilçesinde yasayan besiciler, kar ve soguk havada da hayvanlarinin bakimini ihmal etmiyor.

Sarp daglarin arasinda kurulu 1500 rakimli Ovacik ilçesi, kar yagisinin ardindan beyaza büründü. Soguk hava nedeniyle agaçlar ve bitkiler kiragiyla kaplanirken, akarsular da buz tuttu.

Kar kalinliginin 1 metreye ulastigi dag köylerinde küçükbas hayvancilikla ugrasan besiciler, karla kapli ahirlarin çatilarinda ve çevresindeki biriken karlari temizliyor, belirli araliklarla yaz aylarinda istifledikleri otlari, beyaz örtünün altindan çikarip hayvanlarina yediriyor.

Bazi besiciler de depoladiklari ot, yonca ve samanlarin kisa yetmesi için keçilerini her gün karla kapli patikalardan köylerine yakin alanlardaki mese ormanlarina götürüyor.

Keçilerin sahiplerinin pesinden bulzu karli yollardan tek sira halinde ormana gidis ve dönüs yolculugu doyumsuz manzaralar sunuyor.

Kizik köyünde yasayan besici Ibrahim Günes, AA muhabirine, hayvanciligin ailesi için en önemli geçim kaynagi oldugunu söyledi.

Yazin keçileri için ot ve yonca biçip samanliga depoladigini belirten Günes, söyle konustu:

"Bizim burada kis çetin geçiyor ve kasim-aralik ayinda kar yagisi basliyor. Kisin meralar karla kapli oldugu için hayvanlara ahirlarda bakmak zorlasiyor. Yerimiz olmadigi için hayvanlara karin üzerinde saman veriyoruz ya da ormana götürüyoruz. Benim samanligim da ahira uzak oldugu için soguk havalarda ot ve yonca tasimak zor oluyor."

Kaynak: AA