ABD Viyana'da Devam Eden Iran Ile Nükleer Müzakereler Konusunda Temkinli

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Viyana'da devam eden Iran ile nükleer görüsmeler hakkinda yorum yapmak için "henüz çok erken" oldugunu söyledi.

Price, telekonferans üzerinden düzenledigi basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

Iran ile devam eden nükleer görüsmelerin 8. turunda ilerleme kaydedilip kaydedilmedigine iliskin bir soruya Price, "Bu görüsmelerin ne kadar saglam oldugunu söylemek için henüz erken." yanitini verdi.

Price, Iran'in son dönemde nükleer programina hiz vermesini de elestirerek, "Iran'in bu tura ne kadar yapici bir yaklasimla geldigini söylemek için de çok erken." dedi.

Iran'in 2015'teki nükleer anlasma sartlarina uydugunu görmek istediklerini belirten Price, tüm taraflardan yapici bir tavir beklediklerini sözlerine ekledi.

- Iran medyasi Tahran'in bazi taleplerinin kabul edildigini iddia etmisti

Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine bagli "Nournews", bugün yayimladigi haberde, Viyana'da devam eden nükleer görüsmelerde, Iran'in anlasmaya varilmasi halinde yaptirimlarin kaldirilacagina dair garanti ve dogrulama taleplerinin ABD ve nükleer anlasmanin taraflarinca kabul edildigini öne sürmüstü.

Nükleer anlasmanin yeniden tam anlamiyla uygulanmasini saglama ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere ve Iran'dan üst düzey temsilcilerin katilimiyla Viyana'da yapiliyor.

Görüsmelere dolayli katilan ABD, Iran'in anlasmadaki taahhütlerine geri dönmesini talep ederken, Tahran ise nükleer anlasmadan ayrilan taraf olarak öncelikle Washington'un anlasmaya dönerek yaptirimlari kaldirmasini ve ABD yaptirimlarinin gerçekten kaldirildigini dogrulamak istiyor.

Taraflar su anda 8 tur halinde yapilan görüsmelerde ilerleme kaydedildigini belirtiyor.

Kaynak: AA