Irakta Seçimlerin Galibi Sadr Hareketi Liderinden, Hükümeti Bir An Evvel Kurma Çagrisi

Irak'ta Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarini onaylamasinin ardindan yeni hükümetin bir an evvel kurulmasi çagrisinda bulundu.

Seçimlerden birinci parti olarak çikan hareketin lideri Sadr, Twitter hesabindan yapigi açiklamada, basta Irak yargisi ve Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Plasschaert olmak üzere seçim sürecine katkida bulunan herkese tesekkür ettigini belirtti.

"Vatan bize emanettir" diyen Sadr, baris ve huzurun korunmasi için ulusal çogunluk hükümetinin bir an evvel kurulmasi gerektigini kaydetti.

Öte yandan, "Takaddüm" ile Azim koalisyonlarindan da seçim sonrasi beklentilere iliskin açiklamalar geldi.

"Takaddüm" Koalisyonu lideri Muhammed Halbusi, Twitter hesabindan, Yüksek Federal Mahkemenin, seçim sonuçlariyla ilgili aldigi karara baglilik gösterilmesinin demokrasi yolunda atilmis bir adim oldugunu ve devletin egemenligini ve prestijini korudugunu dile getirdi.

Halbusi, vatandaslarin taleplerinin karsilanmasi ve eskisinden farkli bir gelecegin insasi için anayasal sürecin tamamlanmasinin önemine isaret etti.

"Azim" Koalisyonu'nun lideri Hamis Hançer de yaptigi yazili açiklamada, seçimleri kazanan herkesi kutladi ve onlardan siyasi gidisatin iyilestirilmesi için ulusal bir kararlilik beklediklerini kaydetti.

- Federal Mahkemenin kararina tepki

Asaib Ehlil Hak Hareketi tarafindan yapilan açiklamada ise Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarinin iptali için açilan davada ret karari almasinin üzüntüyle karsilandigi belirtildi.

"Mahkemenin, davayi önce seklen kabul ettigi daha sonra ise yetkili olmadigi gerekçesiyle reddettigi" belirtilen açiklamada, mahkemenin bu çeliskili tutumunun, iç ve dis baskiya maruz kaldigini gösterdigi vurgulandi.

Irak'ta 10 Ekim'deki seçimlerde, Sii lider Mukteda es-Sadr'a bagli Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndererek birinci, Takaddum Koalisyonu 37 vekille ikinci, eski Basbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 33 vekille üçüncü olmustu.

Kaynak: AA