Artvin'de Gürcistan Sinirindaki Camili Bölgesinde 4 Gün Sonra, 6 Köyle Ulasim Yeniden Saglandi

Artvin’in Gürcistan sinirinda yer alan ve kis aylarinda etkili olan kar yagisi nedeniyle yolu bir çok kez kapanan Camili (Macahel) bölgesinde bulunan 6 köyle ulasim 4 gün sonra saglandi. Bin 960 rakimli Camili geçidinde çig tehlikesi nedeniyle kar temizleme çalismasi kontrollü olarak yapiliyor.

Artvin'de Gürcistan Sinirindaki Camili Bölgesinde 4 Gün Sonra, 6 Köyle Ulasim Yeniden Saglandi
Artvin’de Borçka ilçesi Gürcistan sinirinda bulunan UNESCO’nun korumasi altindaki Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanina sahip olan bin 960 rakimli Camili (Macahel), bölgesinde kar kalinligi 2 metreyi buldu. Dogal yasli ormanlari, endemik bitkileri, tarihi camileri, saf Kafkas arisi ve kendine özgü kültürünün yani sira el degmemis yaylalariyla 6 köyün bulundugu ve 2 bin insanin yasadigi bölgede kis sartlari agir geçiyor.

Yogun kar ve tipi nedeniyle geçmiste 6 ay açik, 6 ay kapali kalan yolun sürekli açik olmasi için, Karayollari, 42 kilometrelik yol agini özellestirdi. Bölgeyi iyi bilen Osman ve Mikail Önder kardesler ait aile sirketi, yolun açik olmasi için yogun çaba harciyor. Kar yagisinin sona ermesinin arindan çalismalarina baslayan sirket, 7 kilometresi çig alani olan 42 kilometrelik yol aginda bulunan karlari temizlemek için çalismalarini sürdürüyor.

Operatör Osman Önder, yaptigi açiklamada ”Bu zor cografyada, çig inme tehlikesi ile karsi karsiya kaliyoruz. Biz yöre insani oldugumuz için gece gündüz çalisarak ancak 3 güne yolu ulasima açtik. Tünel yapilsaydi, bizde bu zorlu çalismayi yapma zorunda kalmazdik” ifadelerini kullandi.

Camili Düzenli Köyü muhtari Hasan Aydin ise “22 Aralik gecesinde baslayan ve 3 gün süren yagis Camili köylerinde hayat durma noktasina gelirken bazi köylerimizde hastalarimiz oldu. Hastalarimiza ilk müdahale saglik ocagindaki doktor yapti. Hastanin geri kalan tedavisi ise yolun açilmasi beklendi. Nihayet 3 gün süren hummali çalima sonucu yolumuz ulasima açildi” ifadelerini kullandi.

Bölgede kar çalismasinin baslamasi ve yolun ulasima tekrar açilmasiyla, 6 köyde yasayan vatandaslar, farkli ihtiyaçlarini gidermek için sehrin yolunu tuttu.
Kaynak: İHA