Kütüphanelerde Yapilan Söylesiler Kütüphane Ve Kitaba Ilgiyi Artirdi

Samsun'da Kültür ve Turizm Müdürlügü 3 yildir kent merkezi ve ilçelerdeki kütüphanelerde 'Kütüphane Konusmalari' adiyla söylesiler düzenliyor Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal:'Kütüphane Konusmalari basladiktan sonra kütüphaneye olan ilgi kütüphane üyelerinin sayisinda bir artis, kitap alisverisi konusunda bütün kütüphanelerde bir yükselis oldugunu gözlemledik' OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram: 'Hedef kitlemizin kütüphane çevresindeki vatandaslarimiz oldugunu dikkate alirsak gidilen her yerde nitelikli bir dinleyici kitlesi oldugunu gördük. Onlarin kitapla bulustugunu gördük. Kitap önerilerinde bulunuldu'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun Il Kültür ve Turizm Müdürlügünce 3 yildir sürdürülen "Kütüphane Konusmalari" kütüphanelere ve kitaba ilgiyi artirdi.

Kent merkezi ve ilçelerdeki kütüphanelerde "Kütüphane Konusmalari" adiyla düzenlenen söylesilerde okurlar, yazarlar ve akademisyenlerle bulusturuluyor.

Kentin en büyük kütüphanesi Gazi Il Halk Kütüphanesinin verilerine göre 2019 yilinda 14 bin 746 olan üye sayisi 2020 yilinda 21 bin 792'e, 2021 yilinda ise 24 bin 612'ye yükseldi. Kullanicilara verilen kitap sayisi ise 2019'da 15 bin 799, 2020'de 20 bin 898, 2021'de ise 34 bin 222 oldu.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal, AA muhabirine, kütüphane söylesilerini Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Üniversitelerindeki gönüllü akademisyenlerin katilimiyla 2019 yilinin ekim ayindan bu yana sürdürdüklerini söyledi.

Amaçlarinin kentin ilim ve fikir insanlarini sehrin insanlariyla bulusturmak oldugunu ifade eden Ipekdal, "Akademiyi halkla bir araya getirmek...Ilim erbabinin kendi kösesine çekildigi, halkla irtibatinin olmadigi yönünde yüzyillardir devam eden tahlilleri ortadan kaldirabilir miyiz, akademiyi halkla bulusturabilir miyiz? Bunu amaçlamistik. Bir diger amacimiz da il merkezimizde ve ilçelerimizde bulunan halk kütüphanelerine insanlarin ilgisini çekmekti. Bu amaçlarimizin ikisine de büyük ölçüde ulastik." dedi.

- "Kütüphaneleri sadece ders çalisilan, sadece kitap alip verilen bir mekan olmaktan çikarmak istedik"

Konusmacilari seçerken içinde bulunulan ayin önemli yil dönümleri ve anma günlerini dikkate aldiklarini anlatan Ipekdal, söyle devam etti:

"Aralik ayina ise Hz. Mevlana ile ilgili bir program koyduk. Yunus Emre ve Türkçe ile bir veya birkaç konusma koyduk. Il genelinde 16 kütüphanemizde bunlari yapiyoruz. Bu çalismaya Kütüphane Konusmalari ismini vermemizin bir amaci var. Oradaki kütüphaneye, kitaba, kültüre ilgiyi çekmek ve kütüphanelerimizi bir kültür mahfili haline getirmek. Sadece ders çalisilan, sadece kitap alip verilen bir mekan olmaktan çikarilip yasayan bir kütüphane, yasayan bir mekan haline getirmek. Bunda büyük ölçüde basarili oldugumuzu düsünüyorum. Kütüphane Konusmalari basladiktan sonra kütüphaneye olan ilgi, kütüphane üyelerinin sayisinda bir artis, kitap alis verisi konusunda bütün kütüphanelerde bir yükselis oldugunu gözlemledik."

Kütüphanelerde her ay "Kütüphane Konusmalari" yaptiklarini, 16 Aralik'ta 100. programa ulasacaklarini dile getiren Adnan Ipekdal, "Aslinda salgin dönemine denk gelmemis olsaydik belki bugün 200. konusmadan bahsediyor olacaktik. Bu çalismanin 100. sayiya ulasmis olmasi çok önemli ve degerlidir diye düsünüyorum. Buna sehir sahip çikti. Sehrin kurumlari, insanlari, ögrencileri ve Milli Egitim camiamiz sahip çikti. Ortalama 50 kisilik katilimlari düsünürsek 100. konusmada 5 bini askin bir sayiya Kütüphane Konusmalari ulasmis oldu diyebiliriz." ifadesinde bulundu.

"Kütüphane Konusmalari"inda farkli konularin ele alindigini anlatan Ipekdal, güncele ait konularin yani sira teknoloji, tarih, kültür gibi pek çok konunun konusuldugunu sözlerine ekledi.

Etkinlige konusmaci olarak katilan Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram da "Kütüphane Konusmalari" ile çok genis bir kitleye ulastiklarini vurguladi.

Bayram, "O kitlelerin de bize ulastigini düsünüyorum. Hedef kitlemiz kütüphane çevresindeki vatandaslarimiz oldugunu dikkate alirsak gidilen her yerde nitelikli bir dinleyici kitlesi oldugunu gördük. Onlarin kitapla bulustugunu gördük. Kitap önerilerinde bulunuldu. Kitabin konusulmasi nitelikli kitaplarin konusulmasi gündeme kitabin kütüphanenin gelmesi, gündeme kitabin yazarin gelmesi açisindan ben katki sagladigini düsünüyorum." diye konustu.

Kaynak: AA