KKTC Cumhurbaskani Tatar Kirsehir'de Gençlerle Bir Araya Geldi Açiklamasi (2)

'Bizim siyasetimiz dogru siyasettir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin is birliginde Mavi Vatan ve Dogu Akdeniz'de hakkimizi ve hukukumuzu korumak, milletimize, ecdadimiza en büyük borcumuz' 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kadar önem verdigi Dogu Akdeniz'deki bu adada Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin varligi ve Türkiye'nin bize olan destegi, Azerbaycan ile Türkiye'nin kardesligi, dolayisiyla bir millet 3 devlete kadar giden bir yol, ben bunu söylüyorum ve bekliyorum'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Bizim siyasetimiz dogru siyasettir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin is birliginde Mavi Vatan ve Dogu Akdeniz'de hakkimizi ve hukukumuzu korumak, milletimize, ecdadimiza en büyük borcumuz." dedi.

Çesitli ziyaretler kapsaminda Kirsehir'e gelen Cumhurbaskani Tatar, Ahi Evran Külliyesi'nde "Gençlerle Söylesi" programinda sorulari yanitladi.

Bir gencin "Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'la alakali unutamadiginiz aniniz nedir?" seklindeki sorusunu yanitlayan Tatar, Basbakan iken Cumhurbaskani Erdogan'a Maras'in açilmasiyla ilgili düsüncesini ilettikten sonraki yaklasimini unutamadigini söyledi.

Tatar, "Ben Sayin Cumhurbaskanina mümkün olursa Maras'i açmak gerektigini, bu konuda Sayin Cumhurbaskanimizin destegi olmadan böyle bir ise girisemeyecegimizi söyledim. Kendisi bana, 'Tebrik ederim, cesaretinden dolayi seni kutluyorum, açabilirsiniz' demisti. Hayatimin en mutlu gününü yasadim. Ankara'ya davet etti beni. Müsterek düzenledigimiz basin toplantisinda bütün dünyaya Maras'in açildigini ilan ettik. Benim için o, seçimi kazandigim gün kadar degerli bir gündü. Çok güzel bir aniydi benim için." diye konustu.

Bir baska gencin "Mavi Vatan bizim için çok önemli. Avrupa, bunu neden önemsiyor, Türkler burada güçlü olmazsa neyi planliyorlar?" sorusu üzerine Tatar, Avrupa Birligi'nin bir Hristiyan toplulugu oldugunu, Kibris'ta da bir kültür ve medeniyet çatismasi yasandigini belirterek, söyle devam etti:

"KKTC ilelebet yasayacaktir. Benim için önemli olan hem halkimin hem de Türkiye'nin destegidir. Türkiye bir bütün olarak bizim yeni siyasetimizin arkasindadir, bir bütün olarak Kibris davasina inanmistir, sahiplenmistir, hiçbir baski ile Türkiye ve biz geri adim atmayacagiz. Geri adim atmak demek onlara evet demektir. Onlara yeter dedik. Kibris'ta çok seyler basardik. Mavi Vatan dedigimiz Türkiye için de büyük bir politikadir. Türkiye'nin gelecegi çok parlaktir, büyük bir millettir. Bunlara elini verdiginde kolunu kaptirirsin. Dolayisiyla bir sey vermek yok. Bizim vatanimiz Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin ilelebet Türkiye Cumhuriyeti ile burada var olmasi bize yakisandir. Bu olacaktir."

Tatar, "Kibris sorununun gelecegini nasil görüyorsunuz, nasil çözüme kavusacak?" sorusuna, Kibris'ta sorun var diye teslim olmayacaklarini vurgulayarak, su yaniti verdi:

"Sorunu anlatmaya çalisiyoruz. AB devletlerinden Ingiltere'ye, ABD'ye kadar bana gelip gidiyorlar. Onlara söyledigim bir sey var, siz taraf oldunuz, hala taraf oluyorsunuz. Kibris'ta gerçekleri görmeniz lazim. Kibris'ta 60 yildir iki devlet vardir. Güneydeki Rum Cumhuriyeti Rumlara, kuzeydeki Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Türklere aittir. Bu bölgede bizim hakkimiz, hukukumuz Türkiye ile birlikte yürütülen bir siyasettir. Biz Osmanli'dan beri o topraklarda variz. Uluslararasi anlasmalara göre de iki ayri halk vardir Kibris'ta. Kibris Rum halkinin, Türk halkini boyunduruk altina almak, egemenlikleri altina almak gibi bir haklari yoktur. Çünkü biz ayri bir halkiz ve egemenligimiz vardir. Türkiye ile anlasmalarimiz vardir. Bundan sonra bu iki devletin birlestirilmesi diye bir sey söz konusu olamaz. Kibris Türk'üne dayatamazsiniz, diz çöktürtemezsiniz. Kibris Türk'ü yalniz degildir. Kibris Türk'ü, benim Girne'den sabah kalktigimda Toros Daglari'ni gördügü, anavatana o kadar yakin olan bir yerdir. Artik bu dönemde Türkiye'nin de Dogu Akdeniz'deki iddialari ve ortak çikarlarimiz düsünüldügünde bizim ayri bir devlet olarak yolumuza devam etmemiz en büyük ulusal temennimiz ve dilegimizdir. Bu böyledir, böyle kalacaktir. Istedikleri kadar bize diretme yapsinlar, direndigimiz gibi bundan sonra da direnecegiz. Çünkü onlarin istegi bizleri üniter bir yapinin içine çekmek, Avrupa Birligi'nde bizleri yok etmek, Türkiye'yi Kibris'tan çikartmak. Böyle bir oyuna gelmeyecegimiz için biz bunu söylemeye devam edecegiz."

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin dünya devletleri nezdinde taninmasi için yapilan çalismalarin sorulmasi üzerine Tatar, "Bizim siyasetimiz dogru siyasettir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin is birliginde Mavi Vatan ve Dogu Akdeniz'de hakkimizi ve hukukumuzu korumak, milletimize, ecdadimiza en büyük borcumuz. Biz zaten kendimizi kabul ettirdik. Ülkemizde 144 farkli ülkeden ögrenci var. Yilda 2 milyon turist benim ülkeme geliyor. Ülkemde farkli ülkelerden yatirimcilar var. Her türlü imkanimiz vardir. Bayragim, vatanim, milletim, askerim, güvenligim vardir. Bu saatten sonra baskalarinin hatiri için baskalarinin boyundurugu altina girmeye herhalde kimsenin evet diyecegi yoktur." seklinde konustu.

- "Bir millet 3 devlete kadar giden bir yol, ben bunu söylüyorum ve bekliyorum"

Azerbaycan'dan milletvekillerinin 20 Temmuz Baris Harekati Günü Kibris'a geldiklerini vurgulayan Tatar, "Bize olan her türlü yakinliklarini, samimiyetlerini ifade ediyorlar. Inaniyorum ki çok yakin bir gelecekte temaslarimiz olacak, birtakim gelismeler olacak. Türkiye ile Azerbaycan arasindaki yogun iliskiyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti de bu konuda zaten bizi destekliyor. Evet biz kardesiz. Azerbaycan ve Türkiye'nin münasebetleri bu sekilde gelismistir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kadar önem verdigi Dogu Akdeniz'deki bu adada Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin varligi ve Türkiye'nin bize olan destegi, Azerbaycan ile Türkiye'nin kardesligi, dolayisiyla bir millet 3 devlete kadar giden bir yol, ben bunu söylüyorum ve bekliyorum."

(Bitti)
Kaynak: AA