Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (2)

'Fiyat artislariyla insanimizin huzurunu kaçiranlara müsaade etmeyecegiz. Insanimizi nasil yüksek faiz ve hormonlu kur artisindan kurtardiysak fahis fiyat artislari karsisinda da yine yalniz birakmayacagiz' 'Firsatçilara göz açtirmayacagiz. Devlet olarak bu noktada kesin kararliyiz' 'Üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahis fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunlarin sonuçlari agir olacaktir. Keza özellikle döviz kurlarindaki düsüsleri fiyatlara yansitmayanlara gereken yaptirimlari uygulayacagimizin da bilinmesini istiyorum' 'Stokçuluk yapanlara yönelik cezalarin artirilmasi konusunda çalismalar su anda Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu düzenlemenin de geçmesiyle stokçuluga da agir cezalar vermek suretiyle bu alanda da tedbirlerimizi artirmis olacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, fiyat artislariyla insanlarin huzurunu kaçiranlara müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Insanimizi nasil yüksek faiz ve hormonlu kur artisindan kurtardiysak fahis fiyat artislari karsisinda da yine yalniz birakmayacagiz." dedi.

Erdogan, A Haber-ATV-A Para-A News ortak canli yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Kur korumali TL mevduat hesabi, dolarizasyondan Türkiye'yi kurtarmak için önemli adimlardan oldu. 23,8 milyar dediniz. Acaba ne kadarlik bir beklentiniz var rakam konusunda bundan sonraki dönemde?" sorusu üzerine, bunun matematik bir olay olmadigini söyledi.

Kurdaki stabilizasyonun insallah çok kisa bir sürede gerçeklesecegini vurgulayan Erdogan, "Burada bir seyi simdiden söyleyeyim. Merkez Bankamiz aceleci hareket etmeyecek. Kademeli bir sekilde burada tekrar geldigi yere dogru insallah dönecek ve Türk lirasi da orada kendi asli gücünü, dere yataginda akar dedim ya, burada da TL yerini tam manasiyla bulacak. Bu bir hafta mi sürer, 10 gün mü sürer ama biz buradaki adimlarimizi gerek Hazine gerek Merkez Bankasi olarak bununla atiyoruz ki herhangi bir oynakliga neden olmadan neticeyi alalim." diye konustu.

Erdogan, dolarin düsmesinin ardindan bazi marketlerdeki gida fiyatlarinin tüketicinin arzu ettigi seviyeye düsmedigi belirtilerek, bu konuyla ilgili neler yapilacagi seklindeki soru üzerine, her seyden önce gerek Hazine ve Maliye gerek Ticaret, hatta Tarim Bakani'na bu yöndeki talimatlari verdigini söyledi.

Kontrolleri siklastiracaklarini ve asla bunlara taviz vermeyeceklerini dile getiren Erdogan, söyle devam etti:

"Çünkü vatandasimizi bu sekilde spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakki yok. Bunun için de denetimler sik yapilacak ve denetimlerin siklastirilmasiyla birlikte de biz diyoruz ki, vicdan sahibi olan bütün bu marketler, süper marketler, zincir marketler hepsi de nasil çikarken hizla fiyatlari çikartip etiketleri ona göre degistirdiyseler, inerken de simdi ayni hizla bu etiketleri indirmeleri lazim. Aksi takdirde atilmasi gereken adimlar, mevzuat, yasal neyse bu adimlari atacagiz. Çünkü burada garip gureba, fakir fukara bunlara ezilmeyecek. Buna da firsat vermeyecegiz. Su anda basta Hazine ve Maliye, Ticaret bakanliklarimiz bu konuda adimlarini zaten atmis durumdalar. Eger fiyat indirimleri hizla yapilmazsa gerek Hazine ve Maliye Bakanligimiz gerekse Ticaret Bakanligimiz ellerindeki tüm imkanlarla bunlarin üzerine gidecektir. Bundan kimsenin süphesi olmasin. Fiyat artislariyla insanimizin huzurunu kaçiranlara müsaade etmeyecegiz. Insanimizi nasil yüksek faiz ve hormonlu kur artisindan kurtardiysak fahis fiyat artislari karsisinda da yine yalniz birakmayacagiz."

- "81 ilde denetimler siki bir sekilde gerçeklestiriliyor"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, serbest piyasayi bozucu, arz ve talep dengesiyle açiklanamayacak olan fiyat artislarini devlet olarak yakindan takip ettiklerini dile getirerek, bu noktada Ticaret Bakanliginin 81 ilde denetimlerini siki bir sekilde gerçeklestirdigini anlatti.

Tedarik zincirinin tüm halkasini incelediklerini bildiren Erdogan, sebze meyve hallerinden marketlere kadar tüm bu döngüde incelemeler yaptiklarini, özellikle sebze meyve fiyatlarina yönelik 9 büyük sehirde, 10 toptanci halinde Ticaret Bakanliginca denetimler gerçeklestirildigini kaydetti.

Erdogan, benzer sekilde zincir marketlerde de denetimler yapildigini belirterek, Rekabet Kurumunun bazi somut tespitler üzerine kestigi cezalar oldugunu, tüm bu denetimlerinin fahis fiyat artislarini tespit etmek ve gereken tedbirleri almak amaciyla gerçeklestirildigini vurguladi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Biz haksiz fiyat artislarina kesinlikle müsaade etmeyecegiz, firsatçilara göz açtirmayacagiz. Devlet olarak bu noktada kesin kararliyiz." dedi.

Bu kapsamda Ticaret Bakanliginca perakende satis noktalari basta olmak üzere tedarik zincirinin tüm asamalarina yönelik bugüne kadar 100 bine yakin ürünün denetlendigini açiklayan Erdogan, bu denetim sonuçlarinin da salgin döneminde teskil edilen Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulunca incelendigini kaydetti.

Yapilan inceleme sonucunda fahis fiyat uyguladigi ve stokçuluk yaptigi tespit edilen firmalara da mevzuatin öngördügü en agir idari para cezalarinin verildigini dile getiren Erdogan, bu noktada kimsenin gözünün yasina da bakamayacaklarini söyledi.

- "Fahis fiyat artisi yapmak açikça firsatçilik"

Erdogan, denetimlerde, etikette usulsüzlük yapilarak tüketicilerin magdur edildigini de belirlediklerini anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bunlarla ilgili de gereken islemleri yaptik. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahis fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunlarin sonuçlari agir olacaktir. Keza özellikle döviz kurlarindaki düsüsleri fiyatlara yansitmayanlara gereken yaptirimlari uygulayacagimizin da bilinmesini istiyorum. Kur çikarken fiyatlari aninda yükseltip kur inerken fiyatlari düsürmeyenler agir yaptirimlarla karsilasacaklar. Stokçuluga da kesinlikle müsaade etmiyoruz, etmeyecegiz. Stokçuluk yapanlara yönelik cezalarin artirilmasi konusunda çalismalar su anda Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu düzenlemenin de geçmesiyle stokçuluga da agir cezalar vermek suretiyle bu alanda da tedbirlerimizi artirmis olacagiz. Vatandaslarimizi magdur eden hiçbir faaliyete katiyen izin vermeyecegiz."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, kur ve küresel emtia fiyatlarindaki artis bahanesiyle fahis fiyat artisi yapmanin açikça firsatçilik oldugunu vurgulayarak, hep birlikte bunun üzerine gideceklerini, vatandasin "Devletim benim yanimda, devletim benim cebimde gözü olanlara firsat vermiyor." diyecegini kaydetti.

- "Vatandaslarimiz için gereken her türlü tedbiri aliyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, otomobil piyasasindaki stokçuluk ve yerli otomobilin piyasaya çikmasinda bir sarkma olup olamayacagina iliskin soru üzerine, otomobil pazari konusundaki sikayetlerden de haberdar olduklarini söyledi.

Ticaret Bakanliginin birçok ilde otomobil distribütörleri ve yetkili bayiler nezdinde baslayan denetimlerinin yogun bir sekilde ve tüm yönleriyle devam ettigini belirten Erdogan, "Bunlara da gereken cezalar veriliyor. Geçtigimiz günlerde Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulu tarafindan stokçuluk yaptigi degerlendirilen bir otomobil bayisine en üst sinirdan ceza verildi. Stokçuluga verilecek cezalari artirmaya yönelik düzenleme de TBMM Genel Kurulu asamasina geldi. Buradan da bunu zaten süratle geçirip adimimizi atacagiz. Vatandaslarimizi korumak için her türlü tedbiri aliyoruz, almaya da devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Ülkesinin hayrina düsman olanlar yine is basinda"

Cumhurbaskani Erdogan, bazi odalar, borsalar, derneklerin bildiri yayinladiklari hatirlatilarak, bildiriyi ve zamanlamasini nasil buldugu yönündeki soru üzerine, "Özellikle ülkesinin ve milletinin hayrina olan her seye düsman olanlar yine is basinda, diyorum. Biz ekonomik bagimsizlik mücadelemizi bunlara ragmen sürdürüyoruz. Bu süreçte yerli ve milli kurumlarimizin, sivil toplum kuruluslarimizin ve halkimizin destegiyle de harekete devam ediyoruz." diye konustu.

Istihdami, yatirimlari, özellikle ihracati önceleyen politikalarla adim attiklarini ve sivil toplum kuruluslarindan da buna uygun aksiyona geçmelerini beklediklerini anlatan Erdogan, sunlari dile getirdi:

"Burada bir seyi özellikle vurgulamak istiyorum. Bahsettigimiz sivil toplum kurulusuyla bunlar haziranda görüsme yapmislar. Hazirandan sonraki olay ise tam bu olayin patlak verdigi gün kalkiyor Bay Kemal bir mesaj atiyor ve bunu da tabii bu kurumun ikinci adami ziyaretime geldiginde söylediler. Dediler, 'Böyle böyle oldu. Bu konuda Bay Kemal bu mesaji atiyor.' Attiysa siz de bu isin bizim bilgimiz disinda oldugunu söylemeniz lazim. Söyleyin ki millet kimin kim oldugunu ögrenmis olsun. Tabii bizim üzüntümüz baska. Bakiyorsunuz Türkiye'nin en önemli kurulusu Odalar ve Borsalar Birligi kalkiyor, garip garip açiklama yapiyor. Bakiyorsunuz oraya bagli, onun altindaki kuruluslar buna benzer açiklamalar yapiyor. Bizim dayanisma halinde olmamizin gerektigi en hassas dönemde bu tür açiklamalar yapilirken kimse sunu diyemez. 'Asagidan baskilar geliyor da onun için ben bu açiklamayi yaptim.' diyemez. Eger baski diyorsaniz, en büyük baskiyi gören her zaman kimdir? Hükümettir. Bu fotograflar günün fotograflari degil, geçmisin fotograflari sürekli gündemde tutuluyor. Velev ki günün fotografi olsun ama geregini yapmaniz lazim, söylemeniz lazim. Böyle bir gün siyaset yapma günü degildir. Eger burada parana deger biçiyorsan, gerçekten yerliysen, milliysen geregini yapacaksin. Demek ki sen ne yerlisin ne millisin."

- "Bu düzene savas açtik"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'ye özgü yeni bir ekonomi modeli insa ettiklerini, ülkenin ekonomik bagimsizligi için çalistiklarini belirterek, sunlari söyledi:

"Küresel ekonomik sömürü düzenin kalbinde ne var, faiz var. Faiz düzeni zulüm düzenidir. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar, biz de bu düzene savas açtik. 19 yildir bunlarla savas halindeyim. Hiçbir zaman da bu can bu tende oldugu sürece faizcilere hiçbir zaman yürüyün diyemem, onlarin ne yaninda ne arkasinda yer alamam. Çünkü bizim inandigimiz bu noktada degerler silsilesi içerisinde faizin yeri yok. Biz faizle ayaga kalkan degil, insallah hep söylüyorum, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun uygulamasini gördük. Nerede? Basbakanligim döneminde faiz 4,7 ve 6'ya kadar düsmüstü. Enflasyon da 6,7'ye kadar inmisti. Yani dogru orantili olarak o da iniyor, o da iniyor. Ne oldu? Gezi olaylari patlak verdi. Gezi olaylari patlak verdigi zaman bunun arkasinda hangi emperyal güçler vardi? Malum o emperyal güçler, Türkiye'nin ayaga kalkmasini istemeyen emperyal güçlerdi. Bunun için de iste Gezi olaylari patlak verdi. Bay Kemal yine oralarda dönüp dolasip duruyordu. Orada bir siçrama oldu, maalesef faiz yükseldi, ayni sekilde enflasyon da yükseldi. Simdi maalesef yalandan sürekli olarak nemalanan Bay Kemal çikti, dedi ki 'Böyle böyle gelin sifira indirin faizi. Biz CHP Grubu olarak her türlü destege haziriz.' Simdi geçenlerde bir açiklama yapti 'Faizi yükseltin.' diyor. Bunlar hep takip ediyorsunuz. Dikkat edin bugün faiz artirin diyenlere, Gezi provokatörünü serbest birakin diyenler, ayni mahfiller. Hiç degisen bir sey yok. Bunlar Sorosçu. Bunlarin bütün derdi, bu ülkeyi faizden para kazanmak suretiyle zengin olanlarla fakiri daha fakir yapanlar ayni safta. Biz buna firsat insallah vermeyecegiz. Su anda yine indiriyoruz. Insallah Merkez Bankasinin bu attigi adimlarla beraber çok kisa zamanda enflasyonun da nasil asagiya indigini hep beraber izleyecegiz, görecegiz. Hiç bundan endisem yok. Çünkü bütün meselem faizden sömürü, bunun karsisinda durmak. Çünkü sömürülen o benim fakir, garip gureba vatandasim. Ona firsat vermeyecegiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA