Yanardagdan Püsküren Duman Ve Kül Uçuslari Durdurdu

Kolombiya’da Nevado del Ruiz Yanardagi’ndan püsküren duman ve kül nedeniyle baskenti Bogota’da uçuslar askiya alindi.

Yanardagdan Püsküren Duman Ve Kül Uçuslari Durdurdu


Kolombiya’nin batisindaki Nevado del Ruiz Yanardagi, günlerdir duman ve kül püskürtüyor. Yanardagdan çikan duman bulutunun 8 bin 230 metreye kadar yükselmesi nedeniyle baskent Bogota’daki El Dorado Uluslararasi Havalimani’nda çift yönlü olarak uçuslar askiya alindi. Sivil Havacilik Kurumu tarafindan yapilan açiklamada, "8 bin 230 metre yükseklige ulasan Nevado del Ruiz Yanardagi’ndan çikan duman bulutu nedeniyle, Bogota’ya gelen ya da Bogota’dan gidecek hava trafigi yeniden yönlendirilmistir” ifadelerine yer verildi.



Tolima eyaleti sinirlari içinde bulunan yanardagin çikardigi duman nedeniyle ülkenin diger bölgelerindeki uçus güzergahlarin da etkilenebilecegi açiklandi. Yetkililer, son haftalarda büyük aktiviteye sahip olan karla kapli yanardagin faaliyetlerini daha yakindan takip edebilmek için Tolima’nin baskenti Ibague’ye Birlesik Komuta Merkezi (PMU) kurdu. Ulusal Risk Yönetim Birimi (UNGRD), Maden ve Enerji Bakanligi, Kolombiya Jeoloji Servisi, Tolima eyaletine bagli 14 sehirde halka hazirlikli olmasi çagrisi yapti.

BINLERCE KISI 1985’TEKI PATLAMADA HAYATINI KAYBETMISTI

Deniz seviyesinden 5 bin 364 metre yükseklikteki Los Nevados Ulusal Tabiat Parki’nin bir parçasi olan yanardagda Kasim 1985’te meydana gelen patlamada, 25 bin nüfuslu Armero kasabasinda 23 binden fazla kisi hayatini kaybetmisti.

(Serkan Bayar / IHA)
Kaynak: İHA