Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (2)

'Siyasal iktidar ve ekonomi yönetimi olarak son üç gündeki büyük dönüsümün gerek enflasyonda, gerek diger alanlarda çok hizli bir sekilde gerçeklestirilecegine inaniyoruz. En önemlisi milletin, yatirimcinin, finans çevrelerinin, uluslararasi bakisin psikolojisi su anda bizden yana' 'Bu müthis bir paradigma degisikligi. Dünyadaki en iyi uygulamalari aldik, buraya koyduk. Bunu yaparken de farkimizi çok açik bir sekilde gösterdik. Diyoruz ki birilerinin anlattigi Türkiye degil, gerçek Türkiye ile yüz yüze gelelim' '(Paradigma degisikligi) Bankaciligin özellikle uymasi, bizi anlamasi, proje bankaciliginda selektif yatirimlari seçmesi, o selektifligi çok iyi bir sekilde degerlendirmesi gerekiyor'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "Siyasal iktidar ve ekonomi yönetimi olarak son üç gündeki büyük dönüsümün gerek enflasyonda gerek diger alanlarda çok hizli bir sekilde gerçeklestirilecegine inaniyoruz. En önemlisi milletin, yatirimcinin, finans çevrelerinin, uluslararasi bakisin psikolojisi su anda bizden yana." dedi.

Bakan Nebati, NTV yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Düsük cari açik ve yüksek büyümeyle yeterli ve risksiz bir yapiyi gerçeklestirmis olacaklarini belirten Nebati, bunu 19 yildir insa ettikleri altyapiyla halledeceklerini söyledi.

Nebati, yüksek teknoloji ürünleri olmak kaydiyla sanayiye destek vereceklerini, geleneksel sanayiye sirt çevirmeyeceklerini ve proje bankaciligina gireceklerini bildirdi.

"Proje kredileri" adiyla yeni bir enstrümanin devreye alinacagi bilgisini veren Nebati, bu kredilerin hem tüm bankacilik sistemi hem de kamu yönetimi açisindan takip edilecegi, sonlandirilacagi bir noktaya geldigini anlatti.

Nebati, bunu yaparken rekabet gücü yüksek sektörleri seçeceklerine isaret ederek, yüksek teknolojinin ülkedeki üretim imkanlarini daha da gelistirecegini dile getirdi.

- "Istikrar programlari saglamamiz gerekiyor"

Ihracatin yüzde 70'inin ithalattan kaynaklandigina dikkati çeken Nebati, söyle konustu:

"Bizim bir defa istikrar programlari saglamamiz gerekiyor. Su anda bu modeli 3 günde sagladik, Cumhurbaskanimizin bir manifestosuyla sagladik. Simdi bundan sonra yapilacak olan sey Türkiye'nin bu imkanlarina kisa süre içinde uyum saglayacak sektörleri ön plana çikarmak. Türkiye su anda demokrasiyi, serbest piyasayi, kambiyo rejimini nasil içsellestirdiyse rekabeti de içsellestirmis durumda. Imkanlar bahsedildiginde Türkiye'deki girisimciler çok hizli bir sekilde o sektöre akin edebiliyor. Türkiye bugün dünyanin asi üreten ender ülkelerinden biri."

Nebati, yüksek teknolojinin yani sira turizm ve tarim sektörlerinin de büyük önem tasidigini söyledi.

- "Bu müthis bir paradigma degisikligi"

Türkiye Ekonomi Modeli'nin özgün ve eklektik oldugunu vurgulayan Nebati, "Bu müthis bir paradigma degisikligi. Dünyadaki en iyi uygulamalari aldik, buraya koyduk. Bunu yaparken de farkimizi çok açik bir sekilde gösterdik. Diyoruz ki birilerinin anlattigi Türkiye degil, gerçek Türkiye ile yüz yüze gelelim." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati, bölünmüs yollara, tünel agina, otoyol uzunluguna, köprü, viyadük, havalimani, uçak, hastane, üniversite, stadyum, yurt sayilarina iliskin bilgileri de paylasarak, Türkiye'nin bu alanlarda güçlü konumda oldugunu ve bu hususlarda ihtiyacinin kalmadigini anlatti.

Dogal gaz rezervlerine de deginen Nebati, "Su anda rezervler belli. Yani mevcut rezervleri Türkiye'nin 2023'ten itibaren kullanacagi bir dogal gaz ve bu dogal gazin getirisi var. Bunlarin altyapisini da yaptik." dedi.

Nebati, organize sanayi bölgelerinin (OSB) yaninda endüstri bölgelerini de kurmaya basladiklarini animsatarak, "19 yillik bir maratonda arkadaki kosucunun bana verdigi bayrakla hep beraber kosturuyoruz. Degismeyen bir kisi var, Sayin Cumhurbaskanimiz. Güçlü bir lider, güvenilir bir lider. Bir kabine toplantisindaki tedbirler setiyle ülkenin havasini bir anda degistirebilen bir lider." diye konustu.

- "Bu paradigma degisikligine aktörler uymali"

Bundan sonra net olarak bu paradigma degisikligine aktörlerin uymasina ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Nebati, "Buna bankaciligin özellikle uymasi, bizi anlamasi, proje bankaciliginda selektif yatirimlari seçmesi, o selektifligi çok iyi bir sekilde degerlendirmesi gerekiyor. 'Biz faizleri düsürüyoruz, bu banka kredisiyle araba, ev, yat al' demiyoruz. 'Bu parayla isletme sermayeni güçlendir, yatirimini yap, yatirimi gerçeklestirdigin her bir an ülkene ve kendi sirketine faydasi olan bir islem yap' diyoruz." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin finansal alanda ve bankacilik sektöründe güçlü oldugunu, yeni enstrümanlara hizli uyum saglayacak bir portföye sahip bulundugunu ve her türlü altyapi yatirimini gerçeklestirdigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Simdi dijitallesmede, ileri teknoloji ürünlerinde adimlarimizi hizlandiriyoruz ve 'ithalati kisici ara mallara ödedigimiz bedeli de en aza indirecek hizli yatirimlar yapiyoruz. Siyasal iktidar ve ekonomi yönetimi olarak, son üç gündeki büyük dönüsümün gerek enflasyonda, gerek diger alanlarda çok hizli bir sekilde gerçeklestirilecegine inaniyoruz. En önemlisi milletin, yatirimcinin, finans çevrelerinin, uluslararasi bakisin psikolojisi su anda bizden yana."

(Sürecek)
Kaynak: AA