'Uzaya Renk Veren' Türk Doktorun Fotografi Ikinci Kez NASA'nin Internet Sitesinde

Türk astronomi fotografçisi Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'in, Hubble Uzay Teleskobu'nun çektigi siyah beyaz görüntüyü renklendirdigi ikinci fotograf da NASA tarafindan 'Dünya'da Günün Astronomi Fotografi' seçildi Renklendirdigi fotograf NASA'nin internet sitesinde paylasilan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç: '13 Agustos'ta ilk fotografimi seçtiler ve ben çok mutlu oldum. 24 saat boyunca dünyadaki astronomi ile ilgilenen birçok insanin begeni ve ilgisine sunuldu ve ikinci olarak 14 Aralik'ta da ikinci fotografimi seçip yayinladilar'

VEYSEL ALTUN - Samsun'da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'in Hubble Uzay Teleskobu'nun çektigi ham görüntüyü isleyerek renklendirdigi fotograf, Amerikan Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) tarafindan "Dünya'da Günün Astronomi Fotografi" seçilerek NASA'nin internet sitesinde paylasildi.

Türk astronomi fotografçisi Dr. Özsaraç'in, Hubble Uzay Teleskobu'nun çektigi ham görüntüyü isleyerek renklendirdigi bir diger fotograf ise 13 Agustos günü NASA tarafindan "Dünya'da Günün Astronomi Fotografi" olarak seçilerek internet sitesinde paylasilmisti.

Özsaraç, AA muhabirine, NASA tarafindan fotograflarinin ilgi görmesinden büyük mutluluk duydugunu dile getirdi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun yüksek çözünürlükteki ham fotograflarini islemeye basladiktan sonra APOD'un (Astronomy Picture of the Day-Günün Gökbilim Görüntüsü) günün gökbilimi fotografini paylastiklarini ögrendigini belirten Özsaraç, söyle devam etti:

"Günün astronomi görseli' diye NASA'nin bir sayfasi var. 1990'li yillardan beri dünyanin en büyük astrofotograf arsivi diyebilirim. Orada her gün bir fotograf seçip yayimliyorlar. Prestijli bir ödül ve dünyanin birçok yerinden binlerce insan her gün fotograf yolluyor. Çok dikkatimi çeken ve farkli oldugunu düsündügüm çalismalari zaman zaman gönderdim.

13 Agustos'ta ilk fotografimi seçtiler ve ben çok mutlu oldum. 24 saat boyunca dünyadaki astronomi ile ilgilenen birçok insanin begeni ve ilgisine sunuldu. Ikinci olarak 14 Aralik'ta da ikinci fotografimi seçip yayimladilar. Bana daha önceki mailden daha farkli bir mail göndermislerdi. Inceleyin alttaki açiklamanin fotografinizi tam olarak açiklayip açiklamadigini, hata varsa bize söyleyin çünkü geri dönüsü zor olabilir dediler üç gün öncesinden. Karsilikli istisareden sonra yayimladilar."

Türkiye'de astrofotografçilikla ugrasan belirli insanlarin oldugunu ifade eden Özsaraç, "Kendileri çekip kendileri paylasan astronomi fotografçilar var. Ama benim yaptigim sekilde sadece ham verileri indirip isleyip paylasan kimse yok bildigim kadariyla. Olsaydi mutlaka bir sekilde sosyal medyadan haberim olurdu. Zaman zaman bana fikir danisanlar oluyor ama onlardan da paylasanlar çok az çikiyor. Ama böyle yogun bir sekilde ilgilenen yok." diye konustu.

- "Bir hiç olarak birbirimize kötülük yapmayalim"

Uzay fotograflarinin kendisine derin anlamlar yükledigini söyleyen Özsaraç, sunlari kaydetti:

"Baktigimizda bu cisimler çok büyük mesafeler. Yüz binlerce yilda kat edilemeyecek mesafeler. Sadece parmaginizin iki arasinda sigabilecek gibi ekranda ama aslinda o aradaki mesafeler yüz binlerce yilda ancak gidilebilecek mesafeler. Insan bunu düsündügü zaman Dünya'nin orada bir hiç oldugunu düsündügünüzde, üzerindeki insanlarin da hiç arti hiç oldugunu hayal edip bu küçücük dünyada insanlar birbirlerine kötülük yapmamali diye düsünüyor insan. Bir hiç olarak birbirimize kötülük yapmayalim. Kötülüklerle ugrasmayalim. Gayem biraz da bu aslinda."

NASA, Özsaraç'in isledigi fotografla, "Bazilari için ari kovani gibi görünebilir. Gerçekte, Hubble Uzay Teleskobu'ndan alinan bu görüntü, içinde güçlü jetler yayan genç bir yildiz olan Herbig-Haro 666'nin bulundugu, üç isik yili uzunlugundaki kozmik bir toz sütununu yakaliyor. Yapi, gökadamizin en büyük yildiz olusum bölgelerinden biri olan ve güney göklerinde yaklasik 7 bin 500 isik yili uzaklikta parlayan Karina Bulutsusu'nun içinde yer almaktadir. Sütunun katmanli dis hatlari, Karina'nin bazilari hala bulutsunun içinde olusan genç, sicak, büyük kütleli yildizlarin rüzgarlari ve radyasyonuyla sekilleniyor. Kizilötesi isikta toz bulutuna nüfuz eden bir görüntü, hala gizlenmis bir bebek yildizdan disari dogru patlayan iki, dar, enerjik jeti daha iyi gösteriyor." bilgisini de paylasti.

Özsaraç'in isledigi fotografa "https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html" adresinden ulasilabiliyor.
Kaynak: AA