Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Göçmenlerle Bir Araya Geldi

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü dolayisiyla gerçeklestirilen, ‘Kültürlerin Bulusma Noktasi Türkiye’ adli programa katildi. Programda konusan Bakan Soylu, “Dünyayi gördük, Mevlana gibi birbirimize ulastik, Yunus gibi birbirimizi anladik, birbirimizle tekrar tanistik” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Göçmenlerle Bir Araya Geldi


Göç Idaresi Baskanligi ile Birlesmis Milletler Göç Kurulusu tarafindan, 18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü dolayisiyla, ‘Kültürlerin Bulusma Noktasi’ adli program düzenlendi.

Basaksehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Göç idaresi Baskani Dr. Savas Ünlü, milletvekilleri, belediye baskanlari ve çok sayida davetli katilim gösterdi. Programda, birçok farkli milletten sanatçi, hem yörelerine ait dans figürleri sergiledi hem de sarkilar söyledi.



“Hepimiz göçmeniz”

Programda konusan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Biraz önce birbirinden hem güzel hem de anlamli dakikalar yasadik. Dünyayi gördük, Mevlana gibi birbirimize ulastik, Yunus gibi birbirimizi anladik, birbirimizle tekrar tanistik. Konusurken aslinda hepimiz göçmeniz dedik, hepimiz geçiyoruz çünkü Allah bize bir tebligat da bulunuyor. Hüküm de mülkte Allah’indir. Hiç unutmamak gerekir biz, hepimiz insanlik, milletin evlatlariyiz. Her zaman söylerim para, makam, mülk, çok varlik bizi simartiyor. Insallah bizleri simartmadigi gibi, bizden sonra gelecek nesilleri de birbirine sirtini döndürmeyerek simartmaz” dedi.



“Kardesligimize siki siki sarilalim”

Konusmalarinin devaminda Bakan Soylu, “Yarin sabah Kilis’te olacagiz. Nasip olursa hemen ardindan Cerablus ve El-Bab ile Idlib’e gidecegiz. Eger yolunda yürürsek Cenab-i Allah nasip eder. Biz bir sinavdan geçiyoruz. Hep birlikte bu sinavda Cenabi Allah’in tebrik atlarina siki siki sarilan bir liderimiz var; kiymetli Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan. Herkes bir sey söylüyor ama o Allah’in tebligi atlarina ve onun sözlerine onun cümlelerine talip, onun cümlelerle talip olmaya da devam ediyor. Bakalim bizler mi kazançli çikacagiz yoksa dünyaya tapanlar mi? Biz inaniyoruz ki Yunus’un ve Mevlana’nin yolunda gidenler. Bu dünyada da, öbür dünyada da kazançli çikacaklardir. Salona söyleyecegin bir tek sey vardir; Allah’inizi severseniz yolumuzdan sapmazdiniz. Hep beraber kardesligimize siki siki sarilalim ve devam edelim” seklinde konustu.



“Zorla yerinden yurdundan edilen insanlarin sayisi 84 milyona ulasti”

Vali Ali Yerlikaya ise konusmasinda, “ Insanlik tarihi kadar eski olan göç meselesi bugün küresel bir sorun olarak karsimiza çikiyor. Özellikle son on yilda Suriye krizi ile birlikte vücut bulan bu olgu dünya gündeminin ilk siralarinda kendisine yer buluyor. Her sene milyonlarca insan sonu gelmeyen savaslar, yoksulluk, baski, terör ve iklim degisikligi gibi sorunlar nedeniyle dogduklari topraklardan ayrilmak zorunda kaliyor. Birlesmis Milletler verilerine göre 2021 dünyasinda 258 milyon insan göçmen durumunda. Zorla yerinden yurdundan edilen insanlarin sayisi 84 milyona ulasti” diye konustu.



“Aylan bebegin bedeni degildi sadece kiyiya vuran”

Sözlerinin devaminda Vali Yerlikaya, “Sadece Birlesmis Milletler’in mahallesinde bulunan göçmenlerin sayisi ise 21 milyon ve çok düsündürücü bir rakam. 2018-2020 yillari arasinda yaklasik 1 milyon bebek göçmen olarak dünyaya geldi. Bu sayilarin hepsi bir solukta söylenebiliyor; oysa her bir rakamin karsiligi bir insan bir can ve o canlarin neredeyse hepsinin yürek burkan hikayesi var. Onlarin önceligi ne daha iyi yasam sartlari ve daha yeni bir is imkani ya da kariyer. Sadece ve sadece hayatta kalmak, hayata tutunmak, çocuklarinin karinlarini doyurabilmek için göç ediyorlar ve dünya gözlerimizin önünde büyük bir insanlik sinavi veriyor. Hatirlayalim ne aci manzaralarla karsilastik. Tam alti yil önce, bir bebek bedeninin acisi hangimizi yaralamadi ki. Aylan bebegin bedeni degildi sadece kiyiya vuran, yüzlere vuran bir gerçeklikti de” seklinde konustu.

Kaynak: İHA