Hamas Ve Islami Cihad Açiklamasi Gazze'deki Ablukanin Sürmesi, Sosyal Patlamaya Neden Olabilir

Hamas ve Islami Cihad hareketleri, Israil'in Gazze'ye yönelik ablukasinin kaldirilmasi konusunda agir davranilmasinin sosyal bir patlamaya neden olabilecegi uyarisinda bulundu.

Hamas ve Islami Cihad hareketleri liderlerinin toplantisinin akabinde konuya iliskin yazili açiklama yapildi.

Ablukanin kaldirilmasi ve halkin sikintilarinin giderilmesi için yürütülen çalismalarin agirdan alindigi ve hep ertelendigi belirtilen açiklamada, bu durumun Gazze'de her an bir sosyal patlamaya neden olabilecegi ifade edildi.

Açiklamada, "Ablukanin kaldirilmasi, Israil'in lütfu degil Filistin halkinin hakkidir ve bu hak düsmandan geri alinacak, karsiliginda da hiçbir siyasi bedel ödenmeyecektir." ifadesi kullanildi.

Filistinli gruplar arasindaki bölünmenin sonlanmasinin gerekliligine vurgu yapilan açiklamada, "Ulusal birlik, çatisma sahalarinda ve düsmana karsi koyarken ortaya çikiyor. Su an, yerlesim birimleri politikasi ve Filistin meselesine yönelik tehditlerle mücadele sorumlulugunu üstlenmis ulusal bir liderlik kurulmasi gerekiyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un Filistinli gruplar arasinda ulusal diyaloga ev sahipligi yapma teklifi ise memnuniyetle karsilandi.

Israil'le diplomatik iliskilerin normallestirilmesinin kinandigi açiklamada, Arap halklari ve partilerinden, Israil'le ekonomik, siyasi ve askeri ittifaklar kurulmasina ve normallesmeye karsi sesini yükseltmesi istendi.

Israil'in, Gazze'ye yönelik ablukasi uluslararasi tepkilere ragmen araliksiz devam ediyor.

Kaynak: AA