Israil'in Uyguladigi Seyahat Yasagina Hristiyan Cemaatinden 'Dini Ayrimcilik' Suçlamasi

Suçlamalari reddeden Israil Disisleri Bakanligi, 'seyahat izinlerinde din ve irk ayrimi gözetmedigini' savundu.

Israil'in yabancilara getirdigi seyahat yasagi uygulamasina ragmen Yahudi turist grubu için izin çikarilmasina, Hristiyan cemaatten Noel sezonundaki kisitlamalar nedeniyle "dini ayrimcilik" suçlamasi yöneltildi.

Kutsal Topraklardaki Bati Kiliseleri Sözcüsü Vadi Ebunassar, Israil yönetiminin Noel döneminde Hristiyan hacilara yönelik seyahat kisitlamalarina sosyal medyada yayimladigi açiklamayla tepki gösterdi.

Ebunassar, açiklamasinda, "Irkçi ayrimcilik hiçbir sekilde kabul edilemez. Israil makamlarini, ülkeyi ziyaret etmek isteyenlere dinler arasinda ayrimcilik yapmadan esit sekilde davranmaya davet ediyorum." ifadelerine yer verdi.

Ebunassar, Hristiyan hacilara izin verilmezken, Israil'i ziyaret etmek isteyen yabanci bir Yahudi grubuna seyahat izni tanindigina dikkati çekti.

Hristiyan cemaatinin bu tepkisi, Israil'in yabancilarin ülkeye girisinin Noel dönemini de kapsayacak sekilde 29 Aralik'a kadar uzatilmasi kararinin ardindan geldi.

- Israil suçlamalari reddetti

Israil Disisleri Bakanligi ise konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Israil'e giris izinleri konusunda dini ayrimcilik suçlamasini" reddettigini ve kinadigini ifade etti.

Ayrimci uygulama yapildigi yönündeki suçlamalarin "hatali ve tehlikeli" oldugu savunulan açiklamada, "din adamlarinin antisemitizme hizmet eden bu tür temelsiz nefret söylemi çagrilarindan vazgeçmeleri" çagrisi yapildi.

Israil Disisleri Bakanligi, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyanti nedeniyle seyahat yasagi uygulamasi getirdigini ve Istisna Komitesi araciligiyla "herhangi bir dine ya da irka yönelik ayrim gözetmeksizin tarafsiz biçimde her gün yüzlerce dosyayi inceledigini" savundu.

Omicron varyanti nedeniyle 28 Kasim'da yabancilarin ülkeye girisini yasaklayan Israil, yurt disindan dönenler için de yeni karantina önlemleri açiklamisti.

Hristiyan aleminin kutsal mekanlarinin yer aldigi isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Eski Sehir bölgesi, Bati Seria'daki Beytullahim gibi yerler her yil Noel sezonunda Hristiyan dünyasindan turist akinina ugruyor. Inanç turizmi ve özellikle Noel sezonu, bu bölgede yasayan Filistinliler için de önemli bir gelir kaynagi teskil ediyor.

Kaynak: AA