19. Uluslararasi Bursa Karagöz Kukla Ve Gölge Oyunlari Festivali Basladi

Yurt içi ve disindan ekiplerin 34 gösteri gerçeklestirecegi festival, 19 Aralik'ta sona erecek.

Bursa Büyüksehir Belediyesi adina Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfi (BKSTV) tarafindan düzenlenen 19. Uluslararasi Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunlari Festivali basladi.

Tayyare Kültür Merkezi'nde, Milletlerarasi Kukla ve Gölge Oyunu Birligi (UNIMA) ile Karagöz ve Kukla Oyunlari Arastirma ve Uygulama Merkezinin (KARAKUM) sanatsal destegiyle organize edilen festivalin açilis töreninde konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa'nin Türk gölge oyunlari geleneginin merkezi konumunda oldugunu söyledi.

Festivalin, farkli kültürlere ait gölge ve kukla sanatlarini tanitmak, kültürel ve sanatsal anlamda uluslararasi paylasim ve iletisim ortami olusturmak, bu sanatlar yoluyla ülkeler arasindaki dostlugu gelistirmek amaciyla gerçeklestirildigini belirten Aktas, "Rusya, Çekya, Ispanya, Bulgaristan, Moldova, Arnavutluk'tan 6 ekip ve 13 yerli grubun katilimiyla yapilacak festival, çocuklarin ve gençlerin hayal dünyasini zenginlestirecektir. Kukla ve gölge oyunlarina gönül veren, merak duyan tüm sanatseverlere iyi seyirler." diye konustu.

UNIMA Türkiye Milli Merkezi Baskani Enis Ergün de festival için çok güzel gösteriler hazirlandigini aktardi.

Ergün, "Karagöz'ün rengarenk dünyasi, festival boyunca sizlerle olacak. Yurt disindan gelen misafirler büyük bir heyecanla gösterilerini sunmak için bekliyor. Çocuklara ve yetiskinlere yönelik atölyeler gerçeklestirilecek. Bursa Uludag Üniversitesinde bir panel olacak." dedi.

KARAKUM Müdürü Ibrahim Öztahtali ise Karagöz'ün Bursa'nin gurur kaynaklarindan biri oldugunu dile getirerek, "Karagöz'ü, kuklayi ve gölge oyunlarini, akademik bir temele oturtmayi, ciddi arastirmalar yaparak bu sanatlari dünyaya tanitmayi hedefliyoruz." ifadesini kullandi.

Törende, bir önceki festivalden bu yana hayatini kaybeden, Karagöz'ü canlandiran oyuncu Hüseyin Baglar anisina kizi Nihan Baglar'a, Duygu Tansi anisina esi Halide Oya Tansi ve Mahmut Fazil Kisakürek anisina UNIMA Türkiye Milli Merkezi Baskani Ergün'e plaket takdim edildi.

Ardindan Karagöz sanatçisi Seçkin Günes ve Osman Ezgi'ye, ustalari ve ayni zamanda UNIMA Bursa Sube Baskani Sinasi Çelikkol tarafindan pestamal baglandi.

Programda, Türkiye'nin en genç karagöz sanatçisi Hasan Mert Karakas, "Salincak" adli Karagöz oyununu sahneledi.

Yurt içi ve disindan ekiplerin 34 gösteriyle sahne alacagi festival, 19 Aralik'ta sona erecek.
Kaynak: AA