(Düzeltme) Define Avcilari Tarihi Kiliseyi Tahrip Etti

Van’in Muradiye ilçesindeki Aksorik Dagi eteklerinde bulunan tarihi Saint Stefanos Kilisesi define avcilari tarafindan tahrip edildi.

Ermeniler için önemli mekanlar arasinda yer alan kilise, 17’nci yüzyilda Aksorik Dagi’nin eteklerinde ve Bend-i Mahi Çayi kenarina insa edildi. Saint Stefanos Kilise, tüm tahribatlara ragmen ayakta kalmayi basardi. Son 50 yil içerisinde define avcilari tarafindan içi ve etrafi kazilan kilise, neredeyse çökme tehlikesiyle karsi karsiya.

Doga Fotografçisi Recep Dag, Muradiye ilçesinde bulunan tarihi Saint Stefanos Kilisesi’nin çekimlerini yapmaya geldiklerini belirterek, “Burada gördügümüz manzara bizleri üzdü. Defineciler tarafindan talan edilmis, etrafinda derin çukurlar açilmis. Bir an önce buranin yetkililer tarafindan korunma altina alinmasini istiyoruz. Çünkü tarihi ve dogal bir güzellige sahip Aksorik Dagi etegine kurulmus ve yaklasik 400 yillik bir kilise su an sahipsiz bir sekilde talan edilmis durumdadir” dedi.

Doga gezgini Veysel Ete ise Muradiye’nin dogal güzelliklerini görmeye geldiklerini belirterek, “Tarihi Saint Stefano Kilisesi’ni görmek istedik. Maalesef kilisenin harap oldugunu gördük, sordugumuzda ise definecilerin yaptiklari kazi sonucunda harap oldugunu ögrendik. 17. yüzyilda yapilan bir kilise ve ciddi bir dogal güzellik ve manzaraya sahip. Ermeniler için önemli oldugu kadar bizim için de önemli olan kilisenin restorasyonu yapilabilir. Restorasyon yapildiktan sonra insanlarin buraya gelip görmesini çok isteriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA