KSO Yönetim Kurulu Baskani Zeytinoglu, Ekim Ayi Ödemeler Dengesi Verilerini Degerlendirdi Açiklamasi

'Kasimda ihracatimiz tüm zamanlarin en yüksek seviyesinde gerçeklesti. Hizmet gelirlerinin de geçen yilin üzerinde gerçeklesecek olmasiyla yillik cari açigin gerilemeye devam edecegini düsünüyoruz'

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, ihracatin katkisi ve hizmet gelirlerindeki artisla ekim ayinda da cari fazla verildigini memnuniyetle gördüklerini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasinca açiklanan ekim ayi ödemeler dengesi verilerine iliskin degerlendirmede bulunan Zeytinoglu, ekim ayinda cari dengenin 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdigini animsatti.

Cari dengede geçen yilin ayni ayina göre gerçeklesen 3,2 milyar dolarlik iyilesmede, gerileyen dis ticaret açigi ve hizmetler dengesi kaleminin artan katkisinin etkisinin görüldügünü kaydeden Zeytinoglu, söyle devam etti:

"Geçen yilin ekim ayinda hizmetler dengesi kalemi 2 milyar dolar katki saglarken, bu yil katkisi 3,9 milyar dolar oldu. Dis ticaret dengesi ise geçen yilin ayni ayinda 1,3 milyar dolar açik verirken bu yil 146 milyon dolar fazla verdi. Bu gelismelerle birlikte yillik cari açik ekim itibariyla 15 milyar 425 milyon dolara geriledi. Yillik cari açikta bir önceki aya göre gerileme 3,2 milyar dolar, kasim ayinda da iyilesmenin devam edecegini bekliyoruz. Kasimda ihracatimiz tüm zamanlarin en yüksek seviyesinde gerçeklesti. Hizmet gelirlerinin de geçen yilin üzerinde gerçeklesecek olmasiyla yillik cari açigin gerilemeye devam edecegini düsünüyoruz."

TÜIK tarafindan açiklanan ekim ayi sanayi üretim endeksine iliskin de görüs bildiren Zeytinoglu, "Sanayi üretim endeksi ekimde yillik yüzde 8,5, aylik yüzde 0,6 artti. Ekim ayinda firmalarimizin çip ve konteyner sorunlarinin devam etmesi nedeniyle aylik artisin sinirli kaldigini görüyoruz. Kasim ayinda hem kapasiteler hem ihracat performansimizin üretime de yansimalarinin görülecegini düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.

Zeytinoglu, aylik artista sektörlerin katkisina bakildiginda imalat sanayisinde yüzde 0,7, ara mallarinda yüzde 1,3, enerji sektöründe yüzde 1,4, dayaniksiz tüketim mallarinda yüzde 3,4'lük artis gözlemlediklerini, sermaye mali üretiminde yüzde 5,2, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 2 ve yüksek teknolojili ürünler üretiminde yüzde 10,6'lik gerilemenin dikkati çektigini kaydetti.

Kaynak: AA