Polonya, Sinirda Yasanan Siginmaci Krizinde Rusya'yi Suçladi

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, siginmaci krizinde Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko'nun, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in talimatlarini yerine getirdigini öne sürdü.

Morawiecki, Polonya-Belarus sinirinda yasanan siginmaci krizi nedeniyle Polonya Meclisinde (Sejm) yapilan olaganüstü toplantida, sinirdaki siginmaci kriziyle ilgili Rusya'yi suçladi.

Morawiecki, ülkesinin güvenliginin ve sinirlarinin son 30 yilda ilk defa böylesine agir sekilde saldiriya ugradigini belirtti.

Rusya'nin imparatorluk siyaseti izledigini belirten Morawiecki, ''Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko, siginmaci krizi süresince Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in talimatlarini yerine getiriyor.'' diye konustu.

Polonya Içisleri Bakani Mariusz Kaminski ise halihazirda Belarus-Polonya sinirinda 2-4 bin siginmacinin bulundugunu söyledi.

Polonya'nin siginmaci rotasi olmayacagini vurgulayan Kaminski, ''Rusya, bir göç krizini tetikleyerek Dogu ve Orta Avrupa'yi ve bir bütün olarak Avrupa Birligi'ni (AB) kalici olarak istikrarsizlastirmak istiyor. Lukasenko'nun siyasi hedefi, AB'yi kendi gücünü tanimaya ve yaptirimlari kaldirmaya zorlayarak kendisini kabul ettirmek.'' dedi.

Polonya Haber Ajansi (PAP) ise siginmaci krizi dolayisiyla AB Konseyi Baskani Charles Michel'in çarsamba günü Polonya'yi ziyaret edecegini ve Basbakan Morawiecki ile görüsecegini duyurdu.

- Belarus, siginmacilari tutmayacagini açiklamisti

Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko 6 Temmuz’da yaptigi konusmada, Belarus’un AB ile Geri Kabul Anlasmasi’ni askiya alma sürecini hatirlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik Bati’nin tutumundan sonra artik savastan kaçan insanlari kendilerinin alamayacagini ifade etmisti.

Avrupa’ya gitmek üzere Belarus’a gelen mültecileri ülkede tutmayacaklarini söyleyen Lukasenko, "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sinirlarimizi kapatacagimizi ve Afganistan, Iran, Irak, Libya, Suriye, Tunus’tan gelen mülteciler için ‘yerlesim yeri’ haline gelecegimizi düsünenler yaniliyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacagiz. Onlar bize gelmiyorlar, aydinlanmis, sicak, rahat Avrupa’ya gidiyorlar." demisti.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen siginmacilari AB ülkeleri Polonya, Litvanya ve Letonya sinirlarina göndererek "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birligi bu yolla istikrarsizlastirmaya çalismakla" suçluyor.

Iki ülke arasinda sikisan siginmacilarin soguk hava kosullari ve yetersiz beslenme nedeniyle zor sartlar altinda yasam mücadelesi verdigi son 2 ayda bu sebeplerle yaklasik 10 kisinin hayatini kaybettigi belirtiliyor.??????????????

Kaynak: AA