BM, Etiyopya'da Gözaltina Alinan Personel Sayisinin 16 Oldugunu Açikladi

Birlesmis Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Etiyopya’nin baskenti Addis Ababa’da 16 BM personelinin ve bakmakla yükümlü oldugu kisilerin gözaltina alindigini açikladi.

BM, Etiyopya'da Gözaltina Alinan Personel Sayisinin 16 Oldugunu Açikladi
Birlesmis Milletler’in (BM), Etiyopya’nin baskenti Addis Ababa’da en az 9 BM personelinin ve bakmakla yükümlü olduklari kisilerin gözaltina alindigini bildirmesinin ardindan açiklama yapan BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Etiyopya’nin baskenti Addis Ababa’da gözaltina alinan personel sayisinin 16 oldugunu açikladi.

Dujarric, "Elbette onlarin derhal serbest birakilmasini saglamak için Etiyopya hükümetiyle aktif olarak çalisiyoruz" ifadelerini kullanarak, "Bunlar Birlesmis Milletler personeli, onlar Etiyopyali ve kimlik kartlarinda hangi etnik kökene sahip olursa olsun serbest birakilmalarini görmek istiyoruz" dedi.

Etiyopya Insan Haklari Komisyonu Baskani Daniel Bekele ise, baskentte Tigray olan yaslilar ve çocuklu anneler de dahil olmak üzere birçok tutuklama raporu aldigini aktardi.

Polis tarafindan yapilan açiklamada ise, yalnizca merkezi hükümete karsi savasan asi Tigray güçlerinin destekçilerinin hedef alindigini belirterek, etnik güdümlü tutuklamalar yapilmadigini savundu.

Addis Ababa Polis Sözcüsü Fasika Fanta ve Hükümet Sözcüsü Legesse Tulu, BM personelinin tutuklanmasi hakkinda hiçbir bilgilerinin olmadigini aktardi. Legesse, "Gözaltina alinanlar, yasayi ihlal eden Etiyopyalilar" dedi.



OHAL KEYFI TUTUKLAMAYA IZIN VERIYOR

Etiyopya’da Tigray bölgesini kontrol eden isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin, ülkenin Amhara bölgesinde yer alan stratejik Dessie ve Kombolcha kentlerini ele geçirdiklerini ve bulunduklari bölgenin 380 kilometre güneyinde yer alan baskent Addis Ababa’ya ilerlemeyi planladiklarini duyurmasinin ardindan Etiyopya genelinde olaganüstü hal (OHAL) ilan edilmisti.

OHAL, hükümetin bir terörist grupla isbirligi yaptigindan süphelenilen herkesi mahkeme karari olmaksizin tutuklamasina izin veriyor. Etiyopya parlamentosu bu yilin baslarinda TPLF’yi terörist grup olarak atamisti.

Kaynak: İHA