Azerbaycan Büyükelçiligi, 8 Kasim 'Zafer Günü' Dolayisiyla Resepsiyon Verdi

Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov: 'Bu zafer hem de sizin zaferinizdir kardeslerim. Zor günlerde, savasta bir yerde oldugumuz gibi bugün zaferi de bir yerde kutluyoruz' TBMM Baskanvekili Celal Adan: 'Isgalden azad edilen topraklardaki kalkinma seferberligine kurumlarimiz, sirketlerimiz, Türkiye, büyük bir özveriyle katilmaktadir. Artik vakit, isgal dönemi boyunca mayin dösenen alanlara barisin tohumlarini ekme vaktidir' TürkiyeAzerbaycan Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Ehliman Emiraslanov: 'Vatan muharebesi basladigi andan bugüne kadar kardes Türkiye'nin 84 milyonluk ahalisiyle birlikte, sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Azerbaycan'in yaninda oldu. Bugün de bu destek devam ediyor'

Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov, Azerbaycan'in Karabag zaferinde yalniz olmadigini, Türkiye'nin yaninda oldugunu belirterek, "Bu zafer hem de sizin zaferinizdir kardeslerim. Zor günlerde, savasta bir yerde oldugumuz gibi bugün zaferi de bir yerde kutluyoruz." dedi.

Azerbaycan'in Ankara Büyükelçiligince Azerbaycan'in 8 Kasim Zafer Günü dolayisiyla bir otelde resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Mammadov, TBMM Baskanvekili Celal Adan ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Ehliman Emiraslanov ile çok sayida davetli katildi.

Saygi durusunun ardindan Türkiye ve Azerbaycan ulusal marslarinin çalinmasiyla baslayan törende konusan Büyükelçi Mammadov, 8 Kasim'in, tüm Azerbaycan halkinin 30 yildir arzu ettigi gün oldugunu söyledi.

Mammadov, Karabag Savasi'nda Azerbaycan halkinin tek olmadigini, savasin basindan bu yana her gün basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan olmak üzere tüm Türkiye'nin, bakanlarinin, milletvekillerinin ve siyasetçilerinin Azerbaycan'a destek mesajlari gönderdigini kaydetti.

Karabag Savasi'nda Azerbaycan ordusunda savasan askerlere ve halka destek olmak için Türkiye'den her hafta çok sayida ziyaretin yapildigini ifade eden Mammadov, "Bu zafer hem de sizin zaferinizdir kardeslerim. Zor günlerde, savasta bir yerde oldugumuz gibi bugün zaferi de bir yerde kutluyoruz." dedi.

Mammadov, Azerbaycan'in milli lideri Haydar Aliyev'in "Bir millet, iki devlet" felsefesi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'in derdi bizim derdimiz, Azerbaycan'in sevinci bizim sevincimizdir." sözü üzerine devlet iliskilerini kurduklarini belirterek, bu iliskilerin dünya ülkeleri için bir örnek oldugunu dile getirdi.

Bugün Azerbaycan ve Türkiye dostlugu üzerine yeni bir dayanisma modelinin oldugunu kaydeden Mammadov, bu modelin bagimsizlik ve güvenlik sagladigini vurguladi.

Mammadov, bu yil Azerbaycan'in bagimsizliginin ilaninin 30. yil dönümü oldugunu hatirlatarak, "30 yilda Azerbaycan devleti zor, agir bir yoldan geçti. Topraklarimiz isgal edildi, devletimiz problemlerle karsilasti. Ancak, biz ayaga kalktik, dostlarimizla kardeslerimizle el ele tutup ayaga kalktik. Devlet kurduk, ordu kurduk." ifadesini kullandi.

- "Vakit, isgal dönemi boyunca mayin dösenen alanlara barisin tohumlarini ekme vaktidir"

TBMM Baskanvekili Adan ise bugünkü toplantidaki manzaranin "iki devlet tek millet" olmanin bir nisanesi oldugunu belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in liderliginde Azerbaycan'in 44 günde tarih yazdigini, 30 yil süren isgale son verdigini anlatan Adan, bagimsizlik ugruna canini veren sehitlere rahmet diledi ve gazilere sükranlarini sundu.

Adan, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) bugüne kadar uygulanmayan kararlarini Azerbaycan'in hayata kendisinin geçirdigini, bunun 1 milyondan fazla yerinden edilen Azerbaycanlinin eve dönüs yolunu açtigini aktardi.

Türkiye'nin Azerbaycan'la iliskilerinin 15 Haziran'da imzalanan Susa Beyannamesiyle tarihe not düsüldügünü vurgulayan Adan, beyannamenin ayni zamanda iki ülkenin iliskilerinin gelistirilmesi konusunda herkese önemli sorumluluklar yükledigini kaydetti.

Adan, "Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da iliskilerimizi her alanda daha da kuvvetlendirecegiz. Isgalden kurtarilan topraklarda ülkemizin de aktif sekilde yer aldigi, yeniden imar ve ihya çalismalari sonucunda bölgeler tabiri caizse küllerinden yeniden dogmaktadir." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan'in Fuzuli ve Zengilan'a yaptigi ziyaretlerde bu durumun net bir sekilde ortaya çiktigina isaret eden Adan, "isgalden kurtarildiginda bayrak asmaya dahi bina bulunamazken", Fuzuli'nin 8 ayda uluslararasi bir havaalanina kavustugunu söyledi.

Adan, "Isgalden azad edilen topraklardaki kalkinma seferberligine kurumlarimiz, sirketlerimiz Türkiye büyük bir özveriyle katilmaktadir. Artik vakit, isgal dönemi boyunca mayin dösenen alanlara barisin tohumlarini ekme vaktidir." diye konustu.

- "Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan 1 yilda 3 defa Azerbaycan'a seyahat etti"

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararasi Dostluk Grubu Baskani Emiraslanov da 8 Kasim'in yalnizca Azerbaycan'in Zafer Günü olmadigini, tüm Türk dünyasinin zaferi oldugunu dile getirdi.

Emiraslanov, Azerbaycan topraklarinin 30 yil Ermeni isgali altinda kaldigini ancak Türkiye ile birlikte hiçbir zaman bu isgali kabul etmediklerini ve her gün topraklarinin isgalden kurtarilmasini beklediklerini anlatti.

Haydar Aliyev'in 1990'li yillarin basinda Azerbaycan topraklarini kan dökmeden isgalden kurtarmak istedigini kaydeden Emiraslanov, Ermenistan ve destekçilerinin buna imkan vermedigini belirtti.

Emiraslanov, "Vatan muharebesi basladigi andan bugüne kadar kardes Türkiye'nin 84 milyonluk ahalisiyle birlikte, sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Azerbaycan'in yaninda oldu. Bugün de bu destek devam ediyor." dedi.

Karabag Savasi sirasinda Milli Savunma Bakani Akar ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun sik sik Azerbaycan'i ziyaret ettigini hatirlatan Emiraslanov, Azerbaycan halkinin kalbinde olduklarini ve Azerbaycan'da kendilerine çok büyük hürmet ve muhabbet oldugunu dile getirdi.

"Savas basladiginda sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan 1 yilda 3 defa Azerbaycan'a seyahat etti." diyen Emiraslanov, Azerbaycan halkinin Cumhurbaskani Erdogan'a büyük sevgi ve muhabbet duydugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA