Rusya, Hollandali Gazeteciyi 'Yönetimle Ilgili Kurallari Ihlal' Sebebiyle Sinir Disi Etti

De Volkskrant gazetesinin Moskova muhabiri Tom Vennick'in, yönetimle ilgili kurallari ihlal ettigi gerekçesiyle oturumu iptal edilerek Rusya'dan sinir disi edildi.

Hollanda'da De Volkskrant gazetesinin haberinde, Moskova muhabiri Vennick'in oturumunun hafta basinda iptal edildigi bildirildi.

Haberde, Rusya'nin karara, Vennick'in Moskova'da yasadigi adresi zamaninda bildirmemesini ve girisi denetime tabi bir bölgeye izinsiz girmesini gerekçe gösterildigi aktarildi.

Rusya'yi terk etmek için 3 günlük süre verilen Vennick'in Ocak 2025'e kadar Rusya'ya girmesinin yasaklandigina dikkat çekildi.

De Volkskrant Genel Yayin Yönetmeni Pieter Klok, olaya iliskin yaptigi açiklamada, "Önceden bu tür gerekçelerle oturumun iptal edilmezdi." yorumunu yapti.

Klok, Rus hükümetinin neden böyle bir karar aldiginin kendileri için "sir" oldugunu ifade etti.

Kararla ilgili Hollanda Disisleri Bakanligi'ndan yapilan açiklamada da Vennick'in oturumunun yenilenmemesinden "derin üzüntü" duyuldugu bildirildi.

Açiklamada, basin özgürlügünün önemine dikkat çekilirken bir gazetecinin zorla sinir disi edilmesinin "Hollanda için kabul edilemez" oldugu kaydedildi.

Rusya, agustos ayinda da BBC'den Sarah Rainsford'u sinir disi etmisti.

- Hollanda-Rusya iliskileri gerildi

Hollanda hükümeti, 2014'te Ukrayna'da düsürülen Malezya Havayollarina ait MH17 sefer sayili uçagin düsürülmesinde Rusya'yi sorumlu tutuyor.

Öte yandan Amsterdam Mahkemesi, geçen hafta, Rusya'nin Ukrayna'dan ilhak ettigi Kirim'dan Hollanda'ya sergilenmek üzere getirilen Iskit altinlarinin Kirim yerine Ukrayna'ya gönderilmesini onamisti.

Kaynak: AA