Macaristan'da 'Budapeste Türk Filmleri Haftasi' Basladi

Macaristan'da, Budapeste Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafindan, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün destegiyle "Budapeste Türk Filmleri Haftasi", baskentteki Sugar Mozi sinema salonunda "Bizim Için Sampiyon" filmi gösterimi ile basladi.

Budapeste YEE'den yapilan yazili açiklamada, Macaristan'da dördüncüsü düzenlenen Türk Filmleri Haftasi kapsaminda, Bizim Için Sampiyon, 7. Kogustaki Mucize, Bizim Köyün Sarkisi, Yol Arkadasim, Ömer ve Biz ile Eksi Elmalar ile uluslararasi film festivallerinden çesitli ödüller almis alti Türk filminin gösterilecegi belirtildi.

Açiklamada, Türk Filmleri Haftasi'yla, Türk dizilerinin ihracat rekorlari kirdigi ve dünyanin dört bir yaninda büyük heyecanla takip edildigi günümüzde, Türk sinemasinin da dünyada kalici ve etkili yer edinmesi ve Macar sinemaseverlerle bulusmasina katki saglanmasinin amaçlandigi kaydedildi.

YEE Baskani Prof. Dr. Seref Ates, Türk Filmleri Haftasi'yla ilgili yaptigi açiklamada, salgin nedeniyle ara vermek zorunda kaldiklari Türk sinemasini yurt disinda tanitma arzularini bu yil yeniden baslattiklarini ifade ederek, "Zagreb, Budapeste, Moskova, Kiev, Rabat, Tiran, Roma ve Varsova olmak üzere 8 ülkede düzenlenecek Türk Filmleri Haftasi vasitasiyla, Türkiye'yi, Türk insanini, Türk düsünce sistemini, yasam tarzini yurt disina tasiyoruz. Özellikle oyuncular, senaristler, yönetmenler yani sinema sektörünün aktörlerini de davet ediyoruz." dedi.

Budapeste'de gerçeklestirilecek Türk Filmleri Haftasi'nda binlerce Macaristan vatandasini Türk sinemasiyla bulusturmak istediklerini vurgulayan Ates, sunlari kaydetti:

"Sadece filmlerimizi ve dizilerimizi izleyerek Türkçe ögrenenler var. Bu kültürel etkilesim dis dünyada ülkemize bakisi pozitif yönde etkiliyor. Farkli ülkelerden gelen talepler dogrultusunda önümüzdeki yil birçok yerde çok daha fazla insani filmlerimizle tanistiracagiz. Bu tür etkinliklerle, AB ülkelerinde tahrik edilen yabanci düsmanligina karsi Anadolu'ya özgü insan anlayisini ve bakis açisini sunarak bir tür ortak insanlik gelecegimizin temelini atmis oluyoruz. Kültürel diplomasimizin önemli yapi taslarindan olan sinemaya yönelik çalismalarimiz salgin sonrasi hiz kesmeden sürecek."

Film haftasi etkinliklerinde sadece filmlerin gösteriminin yapilmadiginin altini çizen Ates, söyle devam etti:

"Film haftasi boyunca seçtigimiz çesitli filmler gösteriliyor. Sonra söylesiler yapiliyor. Alan uzmanlariyla bir araya geliniyor ve ilgili ülkenin basinina davet veriliyor. Böylelikle Türkiye ve Türk algisi, pozitif bir gündemle dünyaya tasiniyor. Kültür-sanat alani, sinema ve dizi sektörü, yurt disinda Türkiye'nin algisinin pozitif oldugu bir alan. Insanlarin birebir Türkiye ve Türk insaniyla tanismasi, akabinde oyuncular ve yönetmenlerin soru-cevap seklinde direkt görüslerini alabilmeleri çok ciddi, verimli bir etkinlik olmasini sagliyor. Pozitif bir Türkiye gündemini bütün dünyaya tasiyoruz."

???????

Kaynak: AA