Güney Afrika Yerel Seçimlerinde Iktidar Ve Ana Muhalefet Oy Kaybetti

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1 Kasim'da düzenlenen yerel seçimlerinin resmi sonuçlarina göre, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ve ana muhalefet partisi Demokratik Ittifak (DA), bir önceki yerel seçimlere kiyasla oy kaybina ugradi.

Güney Afrika Seçim Komisyonu (IEC), bu aksam saatlerinde 1 Kasim yerel seçimlerinin resmi sonuçlarini açikladi.

Bu sonuçlara göre, ANC'nin 2016 yerel seçimlerinde yüzde 53,9 olan oy orani bu seçimde yüzde 46'ya düstü.

Böylece, 1994'ten beri iktidarda olan ANC, tarihinin en düsük oy oranini almis oldu.

Ana muhalefet partisi DA'nin da bir önceki yerel seçimlerde yüzde 26,9 olan oy orani yüzde 21,8'e geriledi.

Son yillarin yükselen muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savasçilari (EFF) ise bu seçimlerde oy oranini yüzde 10'un üstüne yükseltti.

Eski Johannesburg Belediye Baskani Herman Mashaba'nin 2020'de kurdugu ActionSA partisinin, ilk kez girdigi seçimlerde özellikle Johannesburg ve Pretorya metropollerinde önemli basari kaydettigi görüldü.

Ülkenin 8 metropolünden 5'inde hiçbir parti çogunlugu saglayamadi. Bu durumda, ANC ve DA'nin, birçok belediyede diger partilerle koalisyona gitmesi bekleniyor.

Öte yandan IEC'den yapilan açiklamada, seçimlerin adil ve özgür bir ortamda tamamlandigi belirtildi.

ANC'li Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, bu seçimlerde 325 siyasi partinin ve 1500'ü bagimsiz olmak üzere yaklasik 95 bin adayin yaristigini kaydederek, "Bu, Güney Afrika'da çok partili siyasetin gelistiginin ve herkesin kamu görevine aday olmak için esit sansa ve firsata sahip oldugunun bir isaretidir." dedi.

Kaynak: AA