Tarim Kredi'den Borcunu Ödeyemedigi Için Hapis Cezasi Alan Çiftçiye Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Ortagimizin karsilastigi yasal müeyyideyi ortadan kaldirabilmek adina Kurumumuz tarafindan gerekli hukuki prosedür en kisa süre içinde tamamlanmistir' '800 bin üretici ortagina hizmet etmek amaciyla kanunlarin kendisine tanidigi hak ve yetkiler dahilinde hareket eden Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri, borçlarini zamaninda ödeyen ortaklarimizin da hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir'.

Türkiye Tarim Kredi Kooperatiflerince (Tarim Kredi), Kuruma olan borcunu ödeyemedigi için hapis cezasi alan, daha sonra serbest birakilan çiftçiyle ilgili, "Ortagimizin karsilastigi yasal müeyyideyi ortadan kaldirabilmek adina Kurumumuz tarafindan gerekli hukuki prosedür en kisa süre içinde tamamlanmistir." bilgisi verildi.

Kurumdan yapilan yazili açiklamada, görsel ve yazili medyada konuya iliskin haberlerin yer aldigi belirtildi.

Söz konusu çiftçinin, Kütahya Bölge Birligine bagli Sivasli Tarim Kredi Kooperatifinden 2017 ve 2018'de kredi kullandigi bildirilen açiklamada, "Kullandigi 2018 yili vadeli kredilerle ilgili olarak ortaktan 2018 yilinda tahsilat yapilamamis ve borçlari Kurumumuzca bir yil süreyle ertelenmistir. 2019 yilinda da ortagimizin borçlarini ödememesi nedeniyle 2020 yilinda icra takip süreci baslatilmistir. Icra takip sürecinde 2020 yilinda ortagimizin traktörü haczedilmis olmasina karsin tarimsal faaliyetlerini sürdürebilmesi amaciyla kendisine yeddi emin sifatiyla teslim edilmistir." ifadeleri kullanildi.

Kurumun, borçlarini ödeme güçlügü yasayan ortaklara öncelikle kendi olanaklari çerçevesinde ödeme kolayliklari sundugu ve ortalama 2 yildan fazla ödeme süresi verdigi belirtilerek, tüm bu imkan ve sürelere karsin borçlarini ödemekten imtina eden ortaklarla ilgili Icra ve Iflas Kanunu çerçevesinde hareket edildigi vurgulandi.

Icra ve Iflas Kanunu'nun tüm borçlu ve alacaklilar için geçerli hükümler içerdigine isaret edilen açiklamada, kendi rizalariyla icra ödeme taahhüdü vermek suretiyle borçlari yapilandirilanlarin, bu taahhütlerini yerine getirmemeleri durumunda karsilasacaklari yasal müeyyidelerin söz konusu kanunla düzenlendigi bildirildi.

Basina konu olayda da benzer bir sürecin isletildigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Ancak ortagimizin karsilastigi yasal müeyyideyi ortadan kaldirabilmek adina Kurumumuz tarafindan gerekli hukuki prosedür en kisa süre içinde tamamlanmistir. 2021 yil sonu itibariyla yaklasik yüzde 98 tahsilat oranlarina ulasmasi beklenen Kurumumuzun, genel bir tahsilat sorunu olmadigi açiktir. 800 bin üretici ortagina hizmet etmek amaciyla kanunlarin kendisine tanidigi hak ve yetkiler dahilinde hareket eden Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri, borçlarini zamaninda ödeyen ortaklarimizin da hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir."

Kaynak: AA