Marmara'daki Firtina Ve Siddetli Yagisin, 'Küresel Iklim Degisikliginin Sonucu' Degerlendirmesi

Trakya Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek: 'Karbon salinimini azaltmazsak, karbon salinimini azaltan ormanlari yok edersek, sulari kirletmeye devam edersek, karbondioksit emisyonunun atmosferden yok olamayacagi anlamina geliyor ve bu asiriliklarla karsilasmamiz gelecekte de maalesef mümkün'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, son iki günde Marmara Bölgesi'nde yasanan firtina ve siddetli yagisin iklim degisikliginden kaynaklandigini söyledi.

Prof. Dr. Elipek, AA muhabirine, küresel isinmaya bagli iklimin degistigini ve hava olaylarinda asiriliklar yasandigini ifade etti.

Sel, firtina ve hortum gibi olaylarin küresel iklim degisikliginin en görülen sonuçlari olduguna dikkati çeken Elipek, "Küresel iklim degisikliginin etkilerini son günlerde açikça hissediyoruz. Hava sicakliklari çok hizli degisiyor. Bir gün çok sicak bir hava varken ertesi gün 9-10 derece birden sicakliklar düsüyor." dedi.

Elipek, Marmara genelindeki asiri iklim olaylarinin, iklim degisikligiyle baglantili oldugunu dile getirdi.

Ani sicaklik degisikliklerinin iklimsel olaylarda asiriliklara neden oldugunu vurgulayan Elipek, söyle devam etti:

"Son iki günde Marmara Bölgesi'ndeki yagislar ve firtina iklim degisikliginin bir sonucu. Iklim degisikligi her seyde asirilik anlamina geliyor. Yagis varsa asiri yagis, kuraklik varsa asiri kuraklik. Bu asiriliklar da tabi ki insan hayatini olumsuz etkiliyor. Aslina baktigimizda dünyadaki insan popülasyonu yer küre için fazla olmadigini, dünyanin bu popülasyonun yasamasina saglayacak uygunluga sahip oldugunu görüyoruz. Ancak insanligin ekosisteme vermis oldugu zararlar bu asiri hava olaylarinin meydana gelmesine neden oluyor."

Elipek, iklim degisikligine bagli olarak asiri hava olaylarinin görülme sikliginin artacagi uyarisinda bulundu.

Siddetli firtina ve yagislarin uzun süreli yasanmaya basladigini aktaran Elipek, sunlari kaydetti:

"Karbon salinimini azaltmazsak, karbon salinimini azaltan ormanlari yok edersek, sulari kirletmeye devam edersek karbondioksit emisyonunun atmosferden yok olamayacagi anlamina geliyor ve bu asiriliklarla karsilasmamiz gelecekte de maalesef mümkün. Iklim degisikligiyle yagan asiri yagmur nedeniyle yagmur sulari toprakla bulusamayinca atmosfer tarafindan tekrar geri alindiginda bu durum firtinalarin siddetinin artmasina neden oluyor. Tabi her buharlasma beraberinde kurakligi da getiriyor. Bunlar da birbirini izleyen zincir olaylar olarak karsimiza çikiyor. Küresel iklim degisikligine neden olan durumlar sonlandirilmadigi sürece bu olaylara siki sik rastlayacagiz."

Kaynak: AA