Kars'ta 271 Yillik Tabya Yok Oluyor

Kars’ta savaslarda yikilmayan 271 yillik tabya gözler önünde yok oluyor.

Kars'ta 271 Yillik Tabya Yok Oluyor
Kars’in savunmasinda kullanilan ve borazanli tabya olarak da bilinen Karadag Tabya adeta talan ediliyor.

Merkez Atatürk Mahallesi’nin üst kisminda bulunan birçok tabyadan bir tanesi olan ve ’Borazanli Tabya’ olarak bilinen Karadag Tabya, her geçen gün biraz daha yok oluyor. Gözler önünde yok olan tabya ile ilgili herhangi bir önlem alinmamasi ise dikkat çekiyor.

1855 Osmanli Rus Savasi, 1877-1878 Osmanli Rus Savasi ve 1918-1920 Osmanli Ermeni Savasi’nda Kars’in savunulmasinda kullanilan savaslarda yikilmayan tabya, geçen süre içerisinde bakimsizlik ve sahipsizlikten dolayi yikilmasi görenlerin yüregini sizlatiyor.

Türkiye’nin en çok tabyasina sahip, yaklasik 46 tane tabyayi bünyesinde barindiran Kars, tabyalar sehri olma özelligiyle dikkat çekerken, tabyalarin harbeye dönmesine duyarsiz kalinmasina anlam verilemiyor.

Özellikle düsman ordularinin geldiginin duyulmasi ve önceden önlem alinmasi için üzerine yaptirilan dinleme borusuyla dikkat çeken Karadag Tabya’nin üzerindeki borazana benzer borulardan birisi de sökülerek götürüldü, sadece bir borusu kalan tabyanin daha ne kadar direnecegi ise bilinmiyor.

“Karadag Tabyasi”

Kars’ta bulunan en büyük tabyalardan biridir. Arap ve Inönü Tabyalari ile birlikte bölgede çepeçevre savunma imkani saglamaktadir. Tabyada siginak, Kisla binasi, süvari hendegi, hendegi ates altina alan mazgallar ve irtibat hendekleri mevcuttur.

Karadag Tabyasi’nin en önemli özelligi ise düsmanin gece sizmasini önlemek için hiçbir tabyada olmayan bir sisteme sahip olmasidir. Tabya’nin Kisla binasinin tonoz kemerli çatisinda dökümden yapilmis 100 santimetre çapinda ve konik biçimli dinleme borusu bulunuyor.
Kaynak: İHA