Gülnar Açiklamasi 'Asgari Ücret Insan Onuruna Yarasir Olmali'

Türk-Is 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretin, ekonomide yasanan gelismeler de dikkate alinarak, insana yakisir bir yasam düzeyini saglayacak sekilde tespit edilmesi gerektigini söyledi.

Gülnar Açiklamasi 'Asgari Ücret Insan Onuruna Yarasir Olmali'
Asgari ücretin tespitinde, Türk-Is, Hak-Is ve DISK’in ortak talebi dün tüm yurtta oldugu gibi Adana’da da Türk-Is 4. Bölge Temsilciligi’nde düzenlenen basin açiklamasi ile kamuoyu ile paylasildi. Türk-Is’e bagli Sendika Baskanlari ve isçilerin yogun katilim gösterdigi toplanti pandemi kurallari çerçevesinde gerçeklestirildi.

Ekonomide özellikle son dönemde döviz kurlarinda yasanan olaganüstü dalgalanma ve basta gida ve kira olmak üzere temel mal ve hizmet fiyatlarinda görülen artislarin, emeginden baska hiçbir geliri olmayan ücretli çalisanlarin satin alma gücünü gerilettigini ifade eden Gülnar, "Bu nedenle, 2022 yilinda geçerli olacak asgari ücretin, ekonomide yasanan gelismeler de dikkate alinarak, insana yakisir bir yasam düzeyini saglayacak sekilde tespit edilmesi geregi ortak düsüncemizdir. Asgari ücret, emege gösterilen sayginin bir ölçüsüdür. Sosyal devlet anlayisi çerçevesinde, gelir dagiliminda adaleti ve iyilestirmeyi temel alan, refahin genis kitlelere yayilmasini amaçlayan bir yaklasimla tespit edilmesi toplumsal huzur ve is barisinin saglanmasi için gereklidir" dedi.

Asgari ücretin saptanmasinda Anayasa’da yer alan “geçim sartlari” yaklasimina öncelikle uyulmasi gerektigini ifade eden Gülnar, sunlari kaydetti:

"Günün ekonomik ve sosyal kosullarina göre isçinin ve ailesinin insanca yasamasini mümkün kilacak ve insanlik onuruyla bagdasacak asgari ücret belirlenmelidir. Asgari ücret net olarak açiklanmalidir. Bu ücretten yapilacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarin üzerine ilave edilmeli ve yil boyunca asgari ücret açiklanan bu net ücretin altina düsmemelidir. Asgari Geçim Indirimi (AGI) isçinin medeni durumuna göre ayrica ilave edilmelidir. Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kismi vergiden muaf olmalidir. Gelir vergisi tarifesi en az yeniden degerleme oraninda artirilmalidir. Ayrica ücretliler için damga vergisi uygulamasi kaldirilmalidir. Asgari ücret sonrasi ilk vergi basamagi için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalidir. Asgari ücret, herhangi bir ayirim yapilmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yillik belirlenmelidir. Isçilerin arasinda nitelik, kidem, isin mahiyeti gibi ekonomik amaçli degerlendirmelerin tümünden bagimsiz olarak ele alinmalidir. Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelligi temel alinarak belirlenmelidir. Devlet çalisanlar arasinda ayrim yapmamali, kamuda geçerli en düsük aylik tutarini asgari ücret belirlenirken de dikkate almalidir. Asgari ücret ile baglantili olarak ve günümüz ekonomik kosullarini da dikkate alarak; Isverenlere saglanan sosyal güvenlik prim desteginin benzeri bir destek isçilere de verilmeli ve isçilerin sosyal güvenlik haklarinda bir kayip yaratmayacak sekilde isçi SGK prim payi 5 puan düsürülerek bütçeden karsilanmalidir. “Sosyal Devlet” ilkesi geregi memurlara çalismayan es için ödenen “aile yardimi” isçiler için de uygulamaya konulmalidir. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldirilmali ve asgari ücret tesviki sadece sendikal örgütlenmenin oldugu isyerleri için uygulanmalidir."
Kaynak: İHA